sterylizacja kotki - pytanie do doświadczonych

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt gru 31, 2010 12:31 sterylizacja kotki - pytanie do doświadczonych

Mam pytanie do bardziej doświadczonych kociarzy. We wtorek moja koteczka była na zabiegu sterylizacji. Wczoraj byłyśmy jeszcze na oglądaniu ranki oraz zastrzyku antybiotykowym i pani doktor powiedziała, że jest wszystko bardzo ładnie. Dziś rano zauważyłam, że Ryśka "zgubiła" kupinkę (koło kuwety) i zrobiła siusiu do swojego "leżanka". No i nie wiem właśnie, dlaczego. Od rauz po sterylce ładnie załatwiła się do kuwety. Może przeszkadza jej ten sterylkowy kubraczek?
I jeszcze jedno - wiem, że kotki po sterylkach spokojnieją, ale ona jest aż za spokojna. Pani doktor powiedziała, że po operacji to norma, ale wiecie... Jakoś się martwię.
Będę wdzięczna za Wasze sugestie i podzielenie się doświadczeniami.

Pozdrawiam.
[...] nieme stworzenia, jak dobrze wiadomo, są znacznie lepszymi sędziami tożsamości i charakteru niźli my sami
(Virginia Woolf)

berushka

Od: Sob paź 23, 2010 20:06

Post » Pt gru 31, 2010 13:51 Re: sterylizacja kotki - pytanie do doświadczonych

berushka, koty często na kubraczek reagują niechęcią do ruchu i wstrzymaniem załatwiania się. Czy kotka bardzo interesuje się szwem? Jesli nie, to mogłabyś na chwilę zdjąć jej kubraczek i poobserwowac czy nie ma poprawy. Tylko nie zostawiaj jej bez nadzoru bez kubraczka.
Pozdrawiam
Agnieszka
Obrazek

Agita

Od: Pon wrz 05, 2005 8:49

Post » Pt gru 31, 2010 13:55 Re: sterylizacja kotki - pytanie do doświadczonych

właśnie zdjęłyśmy kubraczek :) siedzimy na kolankach i podgryzamy palce.
próbowała polizać rankę, ale mam ją na oku.
dzięki za poradę :)
[...] nieme stworzenia, jak dobrze wiadomo, są znacznie lepszymi sędziami tożsamości i charakteru niźli my sami
(Virginia Woolf)

berushka

Post » Pt gru 31, 2010 14:10 Re: sterylizacja kotki - pytanie do doświadczonych

Cześć! Ja jestem niedoświadczony :? Ale muszę potwierdzić - bo moja kotka była sterylizowana w tym roku - że kubraczek bardzo "ogłupia" kota. Pani weterynarz mnie pocieszała, że to normalne. Nazwała to nawet depresją kaftanikową. Moja kotka nosiła kaftanik 10 dni, bo coś tam się nie chciało goić. I przez 10 dni była zupełnie sztywna. Chodziła sztywno jakby kij połknęła. A jak się na chwile zdjęło kaftanik, to się robiła normalniejsza.
Acha, i jeszcze jedno: moja kotka wylizywała brzuch nawet przez kaftanik! Tak lizała, że materiał był zupełnie mokry! Dlatego pod kaftanik wkładałem jej "podpaskę" :D ze złożonej płóciennej chusteczki do nosa!

wojtek_z

Od: Pt gru 31, 2010 12:08

Post » Pt gru 31, 2010 14:27 Re: sterylizacja kotki - pytanie do doświadczonych

Każda uwaga cenna!!! Dziękuję bardzo. Rysia faktycznie wróciła do formy bez kaftanika. Mam już za sobą kotopeeling lewej dłoni. Umyła sobie futerko na tyle na ile "niedobra pańcia" pozwoliła, czyli bez brzuszka. Jeszcze mi się wyrzut w oczętach dostał. A ja wykorzystałam chwilę i kaftanik uprałam.
Wojtek_z!!! Ogromne dzięki!!!
Pozdrawiam serdecznie!!!
(Virginia Woolf)

berushka

Post » Pt gru 31, 2010 14:30 Re: sterylizacja kotki - pytanie do doświadczonych

Być moze przez ograniczone ruchy w kubraczku koteńka ma problem z wejściem do kuwety.
Zrób jej jakieś ułatwienie do wchodzenia.
" ... wolę zwierzęta bez duszy niż katoli bez serca "

Małgocha Pe

Od: Wto paź 30, 2007 15:30