moja tosia bardzo sie drapie

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro gru 22, 2010 9:31 moja tosia bardzo sie drapie

mam roczną kotkę tosie. kotka ciagle sie drapie. dokładniej to przez jakies 4 ostanie miesiace byl spokoj a teraz znowu zaczela. dzis rano zauwazylam ze tosia podrapala sie nad lewym oczkiem tak bardzo ze na chwile obecna oko jest na pół zamknięte (od opuchlizny) skóra nad oczkiem jest zaczerwieniona sierść przerzedzona. Gdy problemy tosi ze świądem się zaczeły od razu pobiegłam to weterynarza. Na początku skóra była podrapana w okolicy uszu i karku. Tośka ma też ciągle brudne uszka takie lekko brązowe grudki. Weterynarz pobrał wymaz z uszek ale on nic nie wykazał tosia dostała jakieś zastrzyki żeby przestała się drapać i na coś jeszcze ale nie pamiętam dokladnie :oops: . dla mojej kotki kupuje dobrą karme żadne whiskasy nie wchodzą w gre. wczoraj dostała pierwszy raz karme royal canin dla sterylizowanych kotek bo ostatnio troszkę przytyła (waży 6 kg) czy ta karma mogła ją uczulić? wczesniej nie dawałam jej karmy dla alergików.tylko taką na ładną sierść. nie chce podawać kotce żadnych leków w ciemno. czy można zrobić kotce jakieś badania. moj kiciek jest kotkiem niewychodzącym, jest szczepiona odrobaczana i sterylizowana. Dodam jeszcze ze mieszkam w dublinie i chodze do polskiego weterynarza.Proszę o jakieś rady bardzo się martwię

magda1905

Od: Wto lis 02, 2010 21:05

Post » Śro gru 22, 2010 10:38 Re: moja tosia bardzo sie drapie

Roczna kotka waży 6kg??? 8O

RC mogło ją uczulić.
Ale trzeba by wykluczyć - pchły, grzybicę.
Kocie Hospicjum -1% - KRS 0000408882

'Pijcie swe niezaznane szczęście
chcąc nie być tym, kim jesteście'

Agn

Od: Pt paź 21, 2005 14:01

Post » Śro gru 22, 2010 11:00 Re: moja tosia bardzo sie drapie

problem w tym ze dublin zasypany sniegiem i pewnie nie uda mi się dojechac do weterynarza nie wiem co mam dzisiaj kotkowi dawac jesc. na razie podalam tylko mokra karme ktora je od dawna. a co do tych jej 6 kg to toska dostaje jedzonko o stalych porach w rozsądnych porcjach (odmierzam jedzonko ) bez podjadania od okolo 2 miesiecy a i tak troszke przytyla, dlatego zaczelam podawac jej jedzonko RC light.

magda1905

Od: Wto lis 02, 2010 21:05