Kot- jedzenie

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt sty 16, 2004 0:05 Kot- jedzenie

Kochani, mam takie techniczne pytanie: ile powinien jeść kot? Ja wiem, że są różne karmy i różne koty. Karmię Inkę Gourmetem i Felixem (od niedawna), poza tym dostaje też suchą Purinę, ktorą uwielbia. Mała waży ok. 2,7 kg, ma 10 miesięcy. Po serii wizyt u weta zdiagnozowano u niej Isospora i Toxoplasmozę.
Kicia pochłania duże ilości karmy. Wczoraj wieczorem kupiłam 400 g Felixa. Ok. 20 dostała jakieś 100 g. I piszczała o jeszcze (zaznaczam, że jadła rano Gourmeta i suche w ciągu dnia). Rano dostała jeść 3 razy. Teraz płacze, że jest głodna (ze wstydem przyznaję, że zapomniałam kupić puchę, rano pójdę do sklepu). Czy to jest normalne, że mała kicia tyle wsuwa? A może ja popełniam jakiś błąd? Może nie ta karma? Gourmet jej się ostatnio trochę znudził, a mnie zależało, żeby kot odzyskał troche wagi po chorobie, więc zmieniłam papu na Felixa. Smakowało świetnie! Czy ja przekarmiam kota? Zaznaczam, że ona nie jest gruba - przeciwnie, to raczej smukła, kotka, tym bardziej, że ostatnio bardzo chorowała.
Kłólewna Inka i Księciunio Salutek

Kid

Od: Sob lis 01, 2003 0:29

Post » Pt sty 16, 2004 7:24

Niestety nie ma tak dobrze, zeby ktos powiedzial ile... pytalam kilku wetow i wszyscy mowili to samo - opiekun sam musi zobaczyc do jakiej ilosi karmy kot nie tyje. I jesli zaczyna tyc - to troche zmniejszyc.
Rekonwalescentom nalezy sie wiecej :-)
aktualny wątek viewtopic.php?f=46&t=221075
Urodziłam się zmęczona i żyję, żeby odpocząć.

zuza

Od: Sob lut 02, 2002 22:11

Post » Pt sty 16, 2004 9:46

Mam ten sam problem. Nigdy ne wiem kot je za dużo czy za mało.

pio9

Od: Wto lis 18, 2003 14:24

Post » Pt sty 16, 2004 10:05

Kid, Twoja mala jest porownywalna do Leeloo, ktora tez ma okolo 10 m-cy i wazy jakies 2,5 kg. Jest chuda jak przecinek, ale p. Ula podczas badania wyczula na brzuchu tluszczyk :lol: .

Ja mysle, ze to jeszcze zalezy czego kot je wiecej. Mokre podobno bardziej tuczy, szczegolnie puszki.

Leeloo najchetniej jadlaby mokre wlasnie, ale dostaje tylko 1/2 malej (100g) puszki lub saszetki. Suche nie wchodzi zbyt dobrze (teraz ma lecznicze). Oprocz 50g mokrego (w tej chwili Waltham Urinary lub Hill's na te sama przypadlosc) zjada jakies 30g suchego. Mokrego zjadlaby wiecej, ale nie moge jej dac, bo Telma by sie obrazila.

Telma z kolei musi uwazac na swoja wage 8) . Jest siostra Leeloo a wazy prawie 5 kg. Jakbym jej pozwolila, zjadlaby i 100g suchego dziennie i mokre na dokladke. Woli suche. Zmniejszylam jej ostatnio porcje i je jakies 80g dziennie, zobaczymy jaki bedzie efekt.

Martwilam sie, ze Leeloo malo je ale ten tluszczyk :lol:

Moze te robale wplywaja tez na duzy apetyt?

Beata

Od: Nie lis 03, 2002 18:58

Post » Pt sty 16, 2004 13:33

Chyba trudno określić "wagowo" ile kot ma jeść.
Jeśli będzie karmiony czymś wysokokalorycznym, to "na wagę" będzie tego mało.
A jeśli w karmie będzie dużo wypełniaczy, to "na wagę" będzie dużo.

Tutaj opisuję szczegółowo jak karmię swoje koty :)

Wojtek

Od: Śro wrz 03, 2003 3:43