Dieta niskobiałkowa dla kota - domowe jedzenie?

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt lis 26, 2010 13:53 Dieta niskobiałkowa dla kota - domowe jedzenie?

Mam pytanie. Została ode mnie wyadoptowana kotka z chorymi nerkami. Wetka zaleciła dietę niskobiałkową, natomiast kotka nie bardzo lubi suche jedzenie. Czy można jej podawać np. pierś z kurczaka posypaną odpowiednią dawką Ipakitine?
http://animalia.pl/produkt,14802,45,Spe ... pport.html
W tej karmie jest ponad 23% białka, w takiej Joserze kalsycznej np. 30%, różnica nie wydaje się ogromna. Czy rzeczywiście ma to duże znaczenie? Dodam, że znalazłam też karmy Renal z 26% zawartością białka.

Pytanie jest jednak głównie o domowe jedzenie. Co gotować takiemu kotu?

gosiar

Od: Sob paź 29, 2005 12:30

Post » Pt lis 26, 2010 14:01 Re: Dieta niskobiałkowa dla kota - domowe jedzenie?

a kotka nie chce jesc karmy mokrej? w saszetkach albo na tackach, niektore sa chetnie zjadane
moja je Animonde, RC Renal, Trovet a najchetniej Kattovit (dostepny w zooplusie)
te karmy sa juz specjalnie dobrane do typu diety
ObrazekObrazekObrazek

Maryla

Od: Pt sie 22, 2003 9:21

Post » Pt lis 26, 2010 14:03 Re: Dieta niskobiałkowa dla kota - domowe jedzenie?

Zajrzyj na pierwszą stronę wątku nerkowców:
viewtopic.php?f=1&t=116458
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Od: Czw paź 20, 2005 9:53

Post » Pt lis 26, 2010 14:09 Re: Dieta niskobiałkowa dla kota - domowe jedzenie?

Kattovit jest też na Animalii chyba. Ona najbardziej lubi gotowanego kurczaka, stąd moje pytanie. Nawet saszetek tak chętnie nie zjada. Jeśli z takiego kurczaka zostanie rosołek, chętnie to pije - bardzo duże, co jest chyba istotne dla nerkowca.

A w wątku nerkowców byłam, jestem i zgłupiałam ;)))) Bo już nie wiem, czy dieta niskobiałkowa cały czas jest OK, czy nie bardzo - wynika z tego, że nie.

gosiar

Post » Pt lis 26, 2010 14:15 Re: Dieta niskobiałkowa dla kota - domowe jedzenie?

jest gotowy Beaphar z samym kurczakiem

mozesz gotowac, tylko ze trudno to wyliczyc i stosowac w praktyce
na pewno powinna jesc tego bialka malo ale tyle ile jest niezbedne
ObrazekObrazekObrazek

Maryla

Post » Pt lis 26, 2010 14:21 Re: Dieta niskobiałkowa dla kota - domowe jedzenie?

Edit: znalazłam Beaphar w Zooplusie, właśnie saszetki.
Czy karma dla seniorów też jest niskobiałkowa? Bo o tym wetka też wspomniała.

gosiar

Post » Nie lis 28, 2010 15:45 Re: Dieta niskobiałkowa dla kota - domowe jedzenie?

gosiar pisze:Czy karma dla seniorów też jest niskobiałkowa? Bo o tym wetka też wspomniała.

nie jest niskobialkowa ale ma jej mniej niz dla doroslych a na pewno calkiem mniej niz kitten
ObrazekObrazekObrazek

Maryla

Post » Nie lis 28, 2010 15:55 Re: Dieta niskobiałkowa dla kota - domowe jedzenie?

Z suchych karm ogolnie dostepnych chyba najmniej bialka (27%) ma RC Indoor, ja kilka lat dawalam kotce ktora plula weterynaryjnymi. A jest w miare chetnie zjadany.
recznie malowana ceramika na zamowienie:
http://www.facebook.com/album.php?aid=1357&id=1718874443&l=aa2b2f153d
ZAMÓW SOBIE KOTECKA... CZY CÓŚ

magyrato

Od: Nie sie 22, 2010 10:00

Post » Pon lis 29, 2010 12:04 Re: Dieta niskobiałkowa dla kota - domowe jedzenie?

Maryla pisze:
gosiar pisze:Czy karma dla seniorów też jest niskobiałkowa? Bo o tym wetka też wspomniała.

nie jest niskobialkowa ale ma jej mniej niz dla doroslych a na pewno calkiem mniej niz kitten

Czytam na stronie Animondy - Integra nieren 8,5 % białka w 100 g, Carny senior 11%, Rafine senior 8%, Carny kitten 11%
Bazylek 27.03.2012 [*] Ludzik 11.03.2015 [*] Julia 19.09.2021 [*] Bułka 9.10.2021 [*] Barszczyk 15.03.2022 [*] Na pewno do Was przyjdę, na pewno.
Obrazek

1969ak

Od: Nie kwi 22, 2007 12:33

Post » Pon lis 29, 2010 12:19 Re: Dieta niskobiałkowa dla kota - domowe jedzenie?

Samym kurczakiem bym absolutnie nie karmiła, przebiałczy się kota :| Ipakitine wiąże fosfor, nie zmniejsza białkowości karmy.
U mnie Budrys ma pozwolenie na kuraka raz w tygodniu.

Co do ilości białka w mokrych karmach to nie doszłam na czym to polega. Kupuję Seniory i Renale i tyle.

nie każda karma dla Seniorów jest niskobiałkowa. Bodajże Profilum (czy Pro Plan) ma 40% białka :?
Ale zazwyczaj nie mają więcej niż 30%
Natomiast Bozita Indoor ma 28%, Pro Nature Indoor indyk i żurawina też 28% :) Trzeba nauczyć się sprawdzac opisy :)

A Urinary Sanabell ma 24%, mniej niż Renal ;) Niski fosfór i ponoć zwiększa ochotę na picie.
Obrazek
http://www.forastero.pl hodowla kotów brytyjskich

Mysza

Od: Pon cze 02, 2003 10:17

Post » Pon lis 29, 2010 12:22 Re: Dieta niskobiałkowa dla kota - domowe jedzenie?

seidhee

Od: Czw sty 08, 2009 13:03

Post » Pon lis 29, 2010 12:22 Re: Dieta niskobiałkowa dla kota - domowe jedzenie?

Mysza pisze:Samym kurczakiem bym absolutnie nie karmiła, przebiałczy się kota :| (...)

Mysza, czy możesz podać mi konkretne, NAUKOWE źródło tej informacji?
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Post » Pon lis 29, 2010 12:45 Re: Dieta niskobiałkowa dla kota - domowe jedzenie?

pixie65 pisze:
Mysza pisze:Samym kurczakiem bym absolutnie nie karmiła, przebiałczy się kota :| (...)

nie mam naukowego
mam życiowe, znajoma karmiła kota tylko kurczakiem bo lubił. Przebiałczyła go. A on zdrowy był.

Nawet barf nie bazuje na samym mięsie.

Nie mówiąc już o tym, ze logiczne jest, ze taka monodieta nie zapewnia wielu innych elementów pożywienia. Oczywiście jesli mówimy o karmieniu wyłącznie kurczakiem (no ogólne wyłącznie mięsem).
Obrazek

Mysza

Post » Pon lis 29, 2010 12:46 Re: Dieta niskobiałkowa dla kota - domowe jedzenie?

seidhee pisze:Może ci się przyda: http://chatul.pl/viewtopic.php?t=564

fajne

ciekawe czy bym kogoś namówiła na przygotowanie barfa dla nerkowca... i to jeszcze nie na bazie wołowiny, bo ta Budrys zwraca w tempie ekspresowym :roll:
Obrazek

Mysza

Post » Pon lis 29, 2010 12:46 Re: Dieta niskobiałkowa dla kota - domowe jedzenie?

gosiar pisze:http://animalia.pl/produkt,14802,45,Specific_Cat_Kidney_Support.html
W tej karmie jest ponad 23% białka, w takiej Joserze kalsycznej np. 30%, różnica nie wydaje się ogromna. Czy rzeczywiście ma to duże znaczenie? Dodam, że znalazłam też karmy Renal z 26% zawartością białka.

A w mięsie - w zalezności od rodzaju - zawartość białka waha się od 15 do 20%, najwięcej jest go w mięsie chudym.
Ale uwaga! Po obróbce termicznej (pieczenie na ruszcie czy grillu, smażenie) wskutek ubytku wody względna zawartość białka w mięsie drobiu i rybach może się zwiększyć do 30%.
Natomiast wartość biologiczna białka pochodzenia zwierzęcego jest zdecydowanie wyższa niż białka pochodzenia roślinnego.
Białko każdego rodzaju mięsa zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy.
Czego znowu nie da się powiedzieć o białku roślinnym, które jest "podstawą" karm przemysłowych.

Mięso oprócz tego, że jest źródłem wysokowartościowego białka, dostarcza także żelaza, cynku oraz witamin z grupy B, przede wszystkim witaminy B1, B2, niacyny (wit. PP), witaminy B12. Poszczególne rodzaje mięsa zawierają witaminy i składniki mineralne w różnej ilości, dlatego wybieranie różnych gatunków mięsa pozwala urozmaicić dietę i zwiększa możliwość dostarczenia organizmowi wielu składników pokarmowych w odpowiednich ilościach.
Mięso wołowe jest najbogatsze w żelazo, cynk, witaminę B12. Natomiast mięso wieprzowe zawiera więcej niż inne gatunki witaminy B1. W mięsie kurczaka znajduje się najwięcej wit. PP. Z kolei ryby zawierają sporo cynku i witaminy B12, a tłuste ryby morskie kwasów tłuszczowych omega-3.

Mysza pisze:
pixie65 pisze:

nie mam naukowego
mam życiowe, znajoma karmiła kota tylko kurczakiem bo lubił. Przebiałczyła go. A on zdrowy był.

Co to znaczy "przebiałczyła"?
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

[następna]