Pomocy, krew w kupali juz u 2:(:(

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon sty 12, 2004 14:56 Pomocy, krew w kupali juz u 2:(:(

Mruczek w kupali ma krew. dalam do zbadania nie ma pasozytow i pierwotniakow (lamdii) i Figi kupala tez byla przy okazji zbadana.
wet proponuje powtorzyc badania za tydzien.
krew jest ale nie w kazdej kupali. poza tym kot mruczek czuje sie dobrze nie ma biegunki tylko normalne kupalki, figa i miska tak samo. nie maja innych objawow. bawia sie normalnie, jedza tez.

pytanie: czy znowu wyczekiwac i lapac mrulkowi spod ogona prezencik czy od razu zrobic badanie krwi. czy moze sa jakies inne jeszcze dodatkowe badania.

koty sa co roku szczepione na kocie choroby, na wscieklizne i co pol roku odrabaczane.

jedza sucha karme rc gdzies od 1,5 miesiaca, wczesniej nutrience, a teraz mieszanka purina i rc. no i niestey kitekata i innych puszek nie w smak. oczywiscie wolowinka tez 1 x na tydzien. zdarza im sie wpier.... mysze jak upoluja i jej im nie zabiore na dzialce, ale to bylo w lato.

a ta krew w kupie jest gdzies od XI/XII 2003. sporadycznie ale jest:(

poradzcie co mam robic
Ostatnio edytowano Śro sty 14, 2004 8:45 przez dana, łącznie edytowano 1 raz
Buziaki od Figi i Nikusia

dana

Od: Wto lut 05, 2002 8:49

Post » Pon sty 12, 2004 15:04

Powtorzyc badania kalu i zrobic badania krwi. Moze np. podkrwawia mu przewod pokarmowy stad krew.
Obrazek

Koty łączą ludzi, którzy w innym przypadku nigdy by się nie spotkali.

Katy

Od: Pon sie 05, 2002 18:57

Post » Pon sty 12, 2004 15:07

Czy nie wiąże się pojawienie krwi ze zmianą rodzaju suchej karmy?
Jeśli tak to po prostu wróć do poprzedniej.
Kupe można jeszcze sprawdzić w kierunku coksydiozy (czy jak tam się to pisze), ale bez biegunki raczej mało prawdopodobne.Stawiam na reację alergiczną.
Cumka &
Obrazek i Wojtek Obrazek

Cumka

Od: Pt lut 15, 2002 13:42

Post » Pon sty 12, 2004 15:11

U naszej futrzanki tak się objawiała alergia pokarmowa (+ zmiętolone futro i od czasu do czasu wychodząca trzecia powieka). Diagnozowane u p. Beaty - 4 Łapy.
Archie + Czorcia Strachulec + Duszka za TM + reszta bandy

archie

Od: Pt paź 31, 2003 12:12

Post » Wto sty 13, 2004 12:11

wczoraj bylam z mrulkiem u weta i musze zrobic badanie moczu ha. problemem jest zlapanie jego siuskow, ale pracuje nad tym. mam lyzke przy kuwecie :lol:

dzieki wszystkim za rady :P

dana

Post » Wto sty 13, 2004 12:17

Nie wiem jak Twój kotek, ale moje w momencie gdy umyję kuwetę i nasypię świeżego żwirku, natychmiast muszą iść go "poświęcić". Może twój też tak robi? To jest metoda :D

Nelly

Od: Nie lut 10, 2002 9:36

Post » Wto sty 13, 2004 13:44

Moja Kicia też czasami ma krew w qupie. Jeśli jest to sporadyczne lekarz powiedział że nie ma powodu do niepokoju.
ObrazekObrazekObrazek

Maryla

Od: Pt sie 22, 2003 9:21

Post » Wto sty 13, 2004 13:52

Badanie kału na krew utajoną (próba tymolowa) może dać pewne rezultaty w diagnostyce. Tyczasem polecam podawać kotu raz na dwa tygodnie olejek parafinowy (do pyska strzykawką) w dawce 1 ccm/ kg wagi ciała. U moich to pomogło. Zdrówka życzę

amal63

Od: Sob sty 10, 2004 23:34

Post » Śro sty 14, 2004 8:53

dzisiaj rano u miski krew w kupali. po pracy jade z nia do weta i mam juz zlapana kupale na badania. :cry:

od mruczka nie moge wydebic siuskow bo mnie unika jak zblizam sie za nim do kuwety po prostu do niej nie wchodzi:(

umylam kuwete i wsypalam swiezutki zwirek to pierwsze co zrobili kupe a siku chyba w nocy robia bo jeszcze ze zadnego na sikaniu nie przydybalam.

u mruczka podejrzenie zapalenia pecherza i podaje mu tabletki cyclonamine 1/6 2x dziennie, nawet sie bardzo nie sprzeciwia, natomiast figa (na razie zdrowa jako jedyna ) chetnie by za niego zjadla prochy, to jest kcicia-lekomanka, ale jak musiala swoje brac to nie chciala:) :lol:

trzymajcie kciuki koty musza mi wyzdrowiec przed moim wyjazdem!!!

dzieki za rady. z parafinka sprobuje dodatkowe z lekami od weta chyba nie zaszkodzi:)

dana

Post » Śro sty 14, 2004 10:52

Zapomniałam jeszcze dopisać - lamblie nie zawsze muszą się pojawiać - dlatego zalecane jest badanie 5-7 razy pod rząd. :(
Archie + Czorcia Strachulec + Duszka za TM + reszta bandy

archie

Od: Pt paź 31, 2003 12:12

Post » Śro sty 14, 2004 12:29

Moja Koka w dzieciństwie miewała bardzo często krew w kupkach. Ona w ogóle miała tendencje (podobnie jak i Parys i mój nowy przyjaciel - niufek Ajron) do zaparć na przemian z biegunkami. Stąd też brała się kupka we krwi.
Trzymam kciuki za kociska.
ObrazekObrazek
Obrazek

dora750

Od: Wto cze 25, 2002 21:30

Post » Śro sty 14, 2004 13:24

U Tygrysa krew w kupce też była związana z alergią - po odczulaniu i zmianie diety - przeszło :) Polecam wizytę w 4Łapach.
Beata & MałyRudy i Leon, Tygrys za TM

Betka

Od: Pon lis 10, 2003 16:54

Post » Śro sty 14, 2004 17:59

chyba rzeczywiście opinie kilku wetów będą mogły pomóc Ci wywnioskować co to za "ustrojstwo"...
Ja tak kiedyś robiłem....
Raddemenes

Raddemenes

Od: Śro lis 19, 2003 23:40

Post » Czw sty 15, 2004 15:30

wczoraj z miska trafilam z podobnymi objawami do innego weta. oni sa zgodni co do moczu trzeba zabadac calej trojce. dali leki.

ale najlepsze jest to ze normalnie w swiecie mogly sie zaziebic w swieta byly na dzialce i wychodzily na snieg. :twisted: taka ulga no i lepiej zmienic puchy piekielne na ryz z kurczakiem i warzywami. :lol:

taka ulga.
dzieki wszystkim

dana