Kot wygania drugiego z kuwety

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Sob paź 30, 2010 2:23 Kot wygania drugiego z kuwety

Mam dwa koty, rodzenstwo, brat i siostra, poltora roku, bardzo zzyci ze soba. Od pewnego czasu kotka boi sie uzywac kuwety. Sika do niej zawsze, ale kilka razy kupe zrobila w innych miejscach z dala od kuwety. Myslalam, ze cos jest dolega, bylam u weta, ale ona jest zdrowa. Zauwazylam ostatnio, ze jak ona uzywa kuwety to stara sie sprawe zalatwic jak najszybciej, czasami nawet nie do konca i konczy kupe w drodze jak z kuwety ucieka. Jej brat jak ja zobaczy w kuwecie to natychmiast do niej beignie i nie jestem pewna czy po to, zeby ja wygonic czy tylko zakopac to co wlasnie ona robi (zawsze po niej intesywnie i dlugo zakopuje). Ona sie boi i ucieka. Teraz jak widze, ze ona wchodzi do kuwety to go trzymam, ale ona i tak ucieka jak oparzona jak skonczy, nigdy niczego nie zakopuje, wyskakuje z kuwety jak pradem razona.
Mam w domu dwa koty i 4 kuwety na dwoch pietrach.

Co mam zrobic, zeby ona sie nie bala? Poza tym wydaje mi sie ze ona trzyma i robi kupe raz na poltora dnia, a kiedys to nawet dwa razy dziennie robila.
Jak je brata odzwyczaic od straszenia siostry w kuwecie. Co robic?

AlkaM

Od: Nie sty 04, 2004 6:14

Post » Sob paź 30, 2010 2:40 Re: Kot wygania drugiego z kuwety

Może kryta kuweta rozwiązałaby problem?
Młode koty tak się zabawiają, zaczepiając w kuwecie, mój też tego próbował, potem mu przeszło.
NA PILNE LECZENIE KOTÓW Z CMENTARZA- KONTO
https://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=157308

mziel52

Od: Czw gru 27, 2007 20:51

Post » Sob paź 30, 2010 3:24 Re: Kot wygania drugiego z kuwety

mziel52 pisze:Może kryta kuweta rozwiązałaby problem?
Młode koty tak się zabawiają, zaczepiając w kuwecie, mój też tego próbował, potem mu przeszło.

Moze rzeczywiscie tak kryta kuweta to dobry pomysl. Jutro kupie.
Ja sie boje, ze jak on tak sie bedzie zabawial to ona calkowicie sie zrazi do kuwety.

AlkaM

Post » Sob paź 30, 2010 7:43 Re: Kot wygania drugiego z kuwety

Moje mają krytą kuwetę i nie ma żadnego problemu.

Z tym, że moje to w ogóle trochę dziwne są, bo czasem jednocześnie korzystają z kuwety ( jest duża ) :roll:
Obrazek
Obrazek Czesio 6.04.2015 [*]

Mulesia

Od: Czw cze 03, 2010 9:04

Post » Sob paź 30, 2010 7:51 Re: Kot wygania drugiego z kuwety

Ala u mnie tez tak Ptyś wypędzał z kuwet Pynię,od czasu jak wstawiłam krytą kuwetę,skończyły sie problemy-Ptyś nie lubi krytej kuwety :lol: -myślę,że to dobry pomysł.
ObrazekObrazekObrazek
Tylko przyjaciele słyszą Twój krzyk , gdy milczysz i widzą łzy, gdy się śmiejesz
"Boże , chroń mnie od fałszywych przyjaciół -z wrogami sobie poradzę"

kropkaXL

Od: Wto sie 12, 2008 14:18

Post » Sob paź 30, 2010 14:01 Re: Kot wygania drugiego z kuwety

Jeśli kryta kuweta ma rozwiązać problem, to powinna mieć niezbyt duże wejście, żeby dowcipnisiowi uniemożliwić działalność. Najlepsze są te dwie moim zdaniem:
http://www.petsmart.com/product/index.j ... Id=2754459
http://www.petsmart.com/product/index.j ... Id=4030167

mziel52

Post » Sob paź 30, 2010 17:05 Re: Kot wygania drugiego z kuwety

Też mi sie podobają!
ObrazekObrazekObrazek
Tylko przyjaciele słyszą Twój krzyk , gdy milczysz i widzą łzy, gdy się śmiejesz
"Boże , chroń mnie od fałszywych przyjaciół -z wrogami sobie poradzę"

kropkaXL

Od: Wto sie 12, 2008 14:18

Post » Sob paź 30, 2010 21:03 Re: Kot wygania drugiego z kuwety

Kupilam obie i jeszcze jedna, ktora mi sie spodobala ale zdjecia jej nie mam. Te, ktora kici przypadnie do gustu zostawie, a pozostale odniose do sklepu.
Jak na razie to chlopak w nie wchodzi i sprawdza. jego siostra tylko patrzy. Zobaczymy jak dalej bedzie.

AlkaM

Post » Sob paź 30, 2010 21:13 Re: Kot wygania drugiego z kuwety

Fajne te wasze sklepy - u nas to "dotknięte-kupione". :twisted:

mziel52

Post » Sob paź 30, 2010 21:26 Re: Kot wygania drugiego z kuwety

mziel52 pisze:Fajne te wasze sklepy - u nas to "dotknięte-kupione". :twisted:

Wlasnie, dlaczego? Zauwazylam , ze np producenci karm tez to robia. Wszystkie te karmy jak Hiil's, RC itd maja w Kanadzie napisane na opakowaniu Satysfacja/Zadowolenie Gwarantowane, co oznacza, ze oni ci gwarantuja zadowolenie z karmy a jak go nie masz to ramach tej gwarancji mozesz karme zwrocic do sklepu, sklep odda pieniadze i rozliczy sie z producentem/dytrybutorem. Kiedys na ten temat rozmawialam z boni , ktora ma sklep z kocim zarelkiem w Pruszkowie i ona mowi, ze to jest niemozliwe w Polsce. I zastanawiam czemu ci sami produceci karm tej gwarancji w Polsce nie daja.

AlkaM

Post » Sob paź 30, 2010 21:48 Re: Kot wygania drugiego z kuwety

Jak z tego widać, to od producenta zależy. Nasz rynek jest mniej wybredny, to nie trzeba się tak bardzo starać.

mziel52

Post » Czw lis 04, 2010 2:22 Re: Kot wygania drugiego z kuwety

Jak narazie to wyglada, ze kryta kuweta pomogla. Dziewucha z niej korzysta od wtorku. Nie widzialam jej w srodku jeszcze, ale widzialam rezulaty. Wiem, ze ona bo widzialam jak jej brat korzystal z innej kuwety rano, wiec w krytej urobek poranny musil byc jej i poza tym nie bylo zakopane, a chlopak zakopuje bardzo skrupulatnie. No i dzisiaj jak za dawnych czasow zrobila kupe dwa razy, rano i przed chwila kiedy jej brat spal kolo mnie czyli nie mogl byc on.

AlkaM

Post » Sob lis 06, 2010 17:13 Re: Kot wygania drugiego z kuwety

Kicia uzywala krytej kuwety przez dwa dni i przestala. Wczoraj zrobila kupe z dala od kuwet.
Wlasnie przenioslam jedna kuwete na polpietro, i chociaz tam ludziom zawadza, ale moze bedzie to lepsze miejce dla kota bo moze uciekac na dol albo na gore i ma dobry widok na to co wokol sie dzieje..
Wlasnie wyczytalam, ze w takich sytuacjach kiedy kot nie robi kupy do kuwety kota nalezy od poczatku nauczyc jej uzywania bo prawdopodobnie ma zle skojarzenia, ktore trzeba zmienic. Kota nalezy zamnknac w jedenym pomieszczeniu jak lazenka na 3 dni. Z braku innych dobrych miejsc do robienia kupy , w malym pokoju lub lazience zacznie uzywac kuwety. Teraz mam problem, czy zamknac ja z bratem czy sama? Oni sa niesamowicie do siebie przywiazani. Kiedys jak jedno z nich przypadkowo zostalo zamkniete w pokoju podnisly taki raban, ze dom sie trzasl. Prosze o porade.

AlkaM