Robaki ???

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro sty 07, 2004 22:20 Robaki ???

Czesc

Moze uznacie moje pytanie za naiwne ale malo wiem na temat kotow.
Moja kicia ( mieszka ze mna od dwoch miesiecy) miala robaki i niewiem czy w zwiazku z tym ja tez powinnam sie przebadac albo zazyc cos profilaktycznie czy nie???
Zapomnialam niestety zapytac veta, prosze Was w zwiazku z tym o rade.

Pozdrawiam goraco

Goga

goga

Od: Pon wrz 22, 2003 18:34

Post » Śro sty 07, 2004 22:37 Re: Robaki ???

Odrobaczac trzeba regularnie, bo nigdy nic nie wiadomo.. z czestotliwoscia to juz b.roznie zalecaja.. 1 w roku, co pol roku a nawet raz na kwartal.

Np.: u mojej pusi mimo serii odrobacznia w sieoniu i wrzesniu nagle w grudniu pojawily sie znowu glisty :(

ktosia

Od: Pon gru 02, 2002 18:29

Post » Śro sty 07, 2004 22:41

Czytałam, że (niestety :? ) człowiek może zarazić się od kota robakami, np glistami. Czy się przebadać? Zdecyguj sama. To zależy od higieny, czy kotka śpi z tobą, czy chodzi po stole itp. Ja bym się chyba przebadała, ale może jestem przewrażliwiona. :D
Pozdrawiam BeaBea
Obrazek
A oto Nesko

BeaBea

Od: Pt paź 17, 2003 20:14

Post » Śro sty 07, 2004 23:18

Tak - ale czlowiek nie jest ich zywicielem - tak wiec z jaj larwy sie wykluja i troszke sobie powedruja po organizmie - ale dalszego ich rozwoju nie bedzie - zgina. Czasem takie wedrujace larwy powoduja rozne powiklania - dlatego sa niebezpieczne - ale odrobaczac sie tak normalnie nie ma powodu - bo to i tak nic nie da, standardowe odrobaczanie na larwy nie dziala.
Inna sprawa z tasiemcem - tym juz czlowiek moze sie normalnie zarazic.

Blue

Od: Pt lut 08, 2002 19:26