Problem z oceną wieku kociąt + pomoc ogólna

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw paź 21, 2010 16:06 Problem z oceną wieku kociąt + pomoc ogólna

Witam,
pojawiłam się na forum w poszukiwaniu informacji, ale przy dużych forach dokopanie się do pożądanych informacji jest bardzo trudne..
W stajni urodziły się 4 kociaki. Kiedy? Tego dokładnie nie wiemy.
Tutaj zdjęcie z 6 października: http://www.photoblog.pl/yadira/76889146
Ile na nim mogły mieć?
Leżały skulone w 'gnieździe' w słomie. Nie dotykałyśmy ich oczywiście, kotce-matce zostawiłyśmy jedzenie niedaleko.
Obecnie dwa z nich padły [ten ze zdjęcia i drugi, również czarno-biały].. kotka przestała się nimi opiekować, dwa żywe były bardzo chude, mało się ruszały i przeraźliwie piszczały. Koty martwe widocznie miały ostrą biegunkę oraz wymiotowały, kociaki żywe były mocno odwodnione. Pierwsze 2-3 razy karmiłyśmy je roztworem glukozy z wodą, potem kupiłam mleko NAN1. [jak rozumiem po przeczytaniu tego linku, jeśli na 100ml wody dla dziecka mam dać 3łyżeczki mleka, to dla kota 6?]
Karmimy ze strzykawki, ale bardzo ostrożnie - tutaj, na wsi nie mamy dostępu do zoologicznego.

Maluchy śpią w kartonie wyłożonym słomą - pachnie 'domem' i łatwiej w razie czego posprzątać.

Co do ich rozwoju.. wydaje mi się, że są trochę w tyle, jednak o kotach pojęcie mam marne.
Mają ząbki, oczka są otwarte, jednak poruszają się cieżko, ze zwieszonym lebkiem i na drżących łapkach.. Nie bawią się, śpią, jedzą i załatwiaja się..

Chciałabym też zaznaczyć, że obecnie mamy je w internacie i za wszystko płacimy same, a niestety pieniędzy wiecznie nam brakuje więc przy pisaniu co powinnam im kupić proszę spojrzeć na to od strony finansowej..

A swoją drogą to będzie juz 2 zarwana noc, ech..
Ostatnio edytowano Czw paź 21, 2010 18:09 przez yadira, łącznie edytowano 1 raz

yadira

Od: Czw paź 21, 2010 15:37

Post » Czw paź 21, 2010 16:26 Re: Problem z oceną wieku kociąt.

Kociaki na zdjęciu mają ok. 10 dni. Wydaje się, ze niedawno dopiero otworzyły oczy. W tej chwili mają min. 3 tygodnie.

Maluchy mogą być niedożywione, wychłodzone lub też mieć jakąś dysfunkcję.
Mleko należy robić gęstsze nieco i karmić co 3-4 godziny. Muszą być dogrzewane, bo same nie mają jeszcze zdolności termoregulacji. Wychłodzone nie będą trawiły i przyswajały, mogą też chorować.
Kocie Hospicjum -1% - KRS 0000408882

'Pijcie swe niezaznane szczęście
chcąc nie być tym, kim jesteście'

Agn

Od: Pt paź 21, 2005 14:01

Post » Czw paź 21, 2010 16:29 Re: Problem z oceną wieku kociąt.

Wydaje mi się, ze na zdjęciu z 6 X zaczynają otwierać oczy- mają okolo tygodnia.
Przyjęłabym, że urodziły się 1-go października.
Mają około 3 tygodni.
Najlepsze byloby dla nich mleko dla kociąt
np takie
http://www.krakvet.pl/beaphar-kitty-mil ... -1686.html
[*] 7.03.1992-18.03.2004[']
Należało wdać się w awanturę. :(
Gdziekolwiek jesteś ...♥♥♥
KARINKA[*]15.06.2003-13.10.2008['] MACIUŚ[']5.05.2011 KUBUŚ[']26.07.2011 MRUŻKA[']27.03.2013
:cry: :cry: :cry:

NITKA/KARINKA

Od: Sob lut 21, 2009 8:41

Post » Czw paź 21, 2010 17:48 Re: Problem z oceną wieku kociąt.

Maluchy leżą z jednym bokiem kartona przy grzejniku, żeby w razie czego mogły się odsunąć. :)
Niestety takiego mleka tu, gdzie jestem nie dostanę na pewno, a obecnie i tak trzeba wykorzystać to, co już kupiłyśmy.

Czyli jednak dobrze trafiłam określając wiek na 3 - 3,5tygodnia.

Co jeszcze mogę robić? Jak je najlepiej czyścić po wyprożnieniach?

yadira

Od: Czw paź 21, 2010 15:37