Koty i dzieci

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro sty 07, 2004 9:27 Koty i dzieci

Witam Wszystkich Kochających Koty!Mam zarezerwowanego malucha Ruskiego Niebieskiego,na razie nie mam go w domu-jest jeszcze ze swoją mamą.Ale o zgrozo!Przeczytałam w jednym z postów ,że ruski i dzieci to fatalne skojarzenie!
A ja mam kilku małych rozrabiaków w domu.I co teraz? 8O

Redo

Od: Pon sty 05, 2004 19:14

Post » Śro sty 07, 2004 9:36 Re: Koty i dzieci

Redo pisze:ruski i dzieci to fatalne skojarzenie!

8O
???
to chyba najbardziej zalezy od tego, jak zachowują się dzieciaki w stosunku do kota. No, jesli będą mu chciały odgryźć ogon, oberwać uszy, czy włożyć łyzke w oko - to chyba żadna rasa tego nie wytrzyma ;)

myslę, że bedzie dobrze. Nie martw się - dzieci i kot dogadaja się :)
YYahyoo & Kira & Melody

yyahyoo

Od: Wto paź 14, 2003 18:10

Post » Śro sty 07, 2004 9:39 Re: Koty i dzieci

Redo pisze:Witam Wszystkich Kochających Koty!Mam zarezerwowanego malucha Ruskiego Niebieskiego,na razie nie mam go w domu-jest jeszcze ze swoją mamą.Ale o zgrozo!Przeczytałam w jednym z postów ,że ruski i dzieci to fatalne skojarzenie!
A ja mam kilku małych rozrabiaków w domu.I co teraz? 8O

A gdzie to przeczytałeś? 8O

Agi

Od: Pt maja 17, 2002 19:19

Post » Śro sty 07, 2004 9:44 koty i dzieci

Na forym:Prośba o poradę przed zakupem :roll:

Redo

Post » Śro sty 07, 2004 9:51 koty i dzieci

Kotek jest głaskany,miziany,brany na ręce.Myślałam,że jeżeli chodzi o charakter "genetyczny"dobrze wybrałam,a resztę zrobi wychowanie i dzieci i kotka.Nie bardzo mam ochotę się wycofywać,już wszyscy w domu na niego czekamy

Redo

Post » Śro sty 07, 2004 9:53

Nie wycofuj się. Ruski są energiczne, lubią zabawę więc jak najbardziej nadają się do dzieci. Ale to czy będzie lubił branie na ręce to już indywidualna sprawa :)
Obrazek
http://www.forastero.pl hodowla kotów brytyjskich

Mysza

Od: Pon cze 02, 2003 10:17

Post » Śro sty 07, 2004 11:49

jez˙eli chodzi o charakter "genetyczny"dobrze wybra?am,a reszte˛ zrobi wychowanie i dzieci i kotka

takie rozsadne podejscie gwarantuje sukces :D

a w hodowli sa dzieci?
Karolcia&Jowita&Jaga
Obrazek

kasia piet

Od: Sob cze 14, 2003 16:37

Post » Śro sty 07, 2004 12:18

Ja bym sie nie wycofywala.Dla dzieci zwierze jest swietnym nauczycielem i przyjacielem .Tylko wczesniej trzeba wprowadzic jasne zasady.Od wieku gdzies ok. 1,5 roku dziecko jest w stanie zrozumiec pewne zakazy ,jesli tylko sie je egzekwuje. Pisze to z wlasnego doswiadczenia bo mam troje dzieci ,dwa psy ( wtym jeden pies bojowy) oraz kiedys dwa koty obecnie jeden.Mialam nawet mioty kociat i male dziecko i bylo O.K.Zwierzak ,jako slabszy :-) musi miec zapewnione bezpieczenstwo .A wiec azyl ,miejsce gdzie moze sie schowac.Dzieci musza byc uczulone na sygnaly plynace od kota .Jak macha ogonem co to znaczy? Jak odwraca glowe o to znaczy? Jak patrzy ostro w oczy co to znaczy?Jakie sygnaly bolu:wyrywanie sie ,mialk itd Zawsze uczylam dzieci ,ze kot to osoba i ma swoje zdanie ,nie chce sie bawic odejdz i daj spokoj, bo nikt nie lubi byc przymuszany do zabawy.Swietnie robi przydzielenie obowiazkow np to dziecko wsypuje karme do miseczki ,to podaje pic .Nawe zupelny malec moze miec obowiazek stawiania miski z jedzeniem kotka na podlege albo cos w tym rodzaju.
Nie niepokojony kot ,nie nakrecany zabawa do szalenstwa,majacy dosc przestrzeni (azyl!) i dosc czasu na spanie napewno nie bedzie niebezpieczny dla dzieci.Najgorsze co mozna zrobic to puscic sprawy na zywiol,pozwalac dzieciakom calymi godzinami bawic sie z kotem ,ugniatac go itp oraz nie dawac mu wypoczac od dzieci.Szalone zabawy tez nie sa dobre bo kot musi sie nauczyc kontroli na pazurami i zebami i lepiej bawic sie pileczka ,sznureczkiem i tylko troche na poczatek tak zeby koteczek mogl kontrolowac swoje emocje i nabieral ochoty na wiecej.
Bedzie dobrze tylko zrob sobie plan postepowania.
Sciskam magda&OZT

Romas

Od: Sob maja 31, 2003 16:25

Post » Śro sty 07, 2004 16:54 koty i dzieci

Kotek jest z hodowli gdzie nie ma dzieci,ale myślę ,że jednak damy sobie radę.Ogromne dzięki za wsparcie :wink:

Redo

Post » Śro sty 07, 2004 16:56

na pewno będzie wszytsko OK! :D

pisz na bieżaco co u Was :!:

pozdrowienia
YYahyoo & Kira & Melody

yyahyoo

Od: Wto paź 14, 2003 18:10

Post » Śro sty 07, 2004 17:09 koty i dzieci

Jak tylko będzie kicia z nami napewno napiszę.Jeszcze raz dzięki :D

Redo