Jaki kot i dla kogo?

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto paź 19, 2010 16:53 Jaki kot i dla kogo?

Witam Was bardzo serdecznie.
Jest to mój pierwszy temat na tym forum, mam nadzieję, że trafiłam z jego umieszczeniem. Jeżeli nie, proszę o przeniesienie.

Adres Waszego forum / strony podała mi znajoma, która bardzo często je przegląda mimo iż udziela się sporadycznie.
Ja mam tyle pytań związanych z przygarnięciem kota, że nie wiem od czego zacząć.

Może najprościej:
Chciałabym adoptować kotka. Przez moje życie przewinęło się mnóstwo zwierząt (pies, papugi, szczury, świnki morskie, chomiki, myszy, myszoskoczki, ptaszniki itp itd) Każde z nich miało idealne warunki, było zadbane, leczone wrazie choroby - jedym słowem miało idealną opiekę.
Teraz, kiedy mieszkam na swoim zastanawiałam się jakie zwierzę mieć. Ukochany pies został u rodziców, a mój dom stoi pusty.
I od kilku tygodni, miesięcy zastanawiam się nad kotem.
Jako iż jestem mamą 14 miesięcznego szkraba, którym podczas naszej nieobecności zajmują się dziadkowie, zdecydowałam, że pies odpada z 2 powodów: za małe mieszkanie, oraz fakt, że oprócz opieki nad małą na rodziców spadłby obowiązek wychodzenia z psiorkiem na dwór. A wiadomo, mała nieraz jest u nich, oni pracują i musieliby kursować : ich dom, nasz dom, spacer, i od nowa.

Chciałabym najpierw zadać podstawowe pytanie: czy jeżeli moja córa od urodzenia ma kontakt z psem, możemy wykluczyć alergię na kota?
Jakiego kota przygarnąć?(wiek) Jaka płeć?

Wiele razy słyszałam, że koty są złośliwe. Pchają się do łóżeczka malucha, mogą przydusić ogonem, oraz bardzo drapią.
Koleżanka, od której mam ten adres oraz znajoma z pracy tłumaczyły mi, że kot który wychowuje się z dzieckiem przywiązuje się do niego i krzywda mu (dziecku) się nie stanie.

Chcialabym kota poddać kastracji. Z wielu powodów. Kiedy taki zabieg się wykonuje? W jakim wieku kota. I jak bardzo groźne mogą (jak są) się okazać np powikłania po tym zabiegu? Boję się, że kotu coś się stanie..

Jak często i na co szczepić czworonoga?

Czym karmić i jak często?
Czytałam że najlepszą karmą jest Royal Canin?

Czy drapak wystarczy by kot nie niszczył mebli?

Czy łatwo nauczyć do kuwety?

Oo i czy kot może zostać sam? Nawet ten malutki?(młody)
Wiem, że dla niektórych pytania wydają się bzdurne, ale biorąc kotka pod opiekę chce zapewnić mu jak nejlepsze warunki!

enka

Od: Wto paź 19, 2010 16:16

Post » Wto paź 19, 2010 17:07 Re: Jaki kot i dla kogo?

Enka, serdecznie witam na forum miau!:) Jak widzisz, ja też jestem świeżutkim użytkownikiem, a forum to prawdziwa kopalnia wiedzy. Zanim doradzą ci bardziej ode mnie doświadczeni kociarze, zajrzyj na Kocie ABC: viewtopic.php?f=1&t=27018.

Zycze powodzenia w adopcji kociaka :)
W zamyśleniu majestat mają niedościgły
Wielkich sfinksów, co w głębi pustyni zastygły,
Jakby w wieczny zapadły sen odrętwiający.

Norku

Od: Wto cze 01, 2010 15:25

Post » Wto paź 19, 2010 17:14 Re: Jaki kot i dla kogo?

Kocie Abc.. niesamowita ilość ważnych informacji - jestem pod wrażeniem!! :)

enka

Post » Wto paź 19, 2010 17:17 Re: Jaki kot i dla kogo?

Chciałabym najpierw zadać podstawowe pytanie: czy jeżeli moja córa od urodzenia ma kontakt z psem, możemy wykluczyć alergię na kota?

Jestem alergikiem na ktory chyba od urodzenia. I nie przeszkadza mi to w życiu z kotami pod jednym dachem. Poza tym wychodzę z założenia [może i mylnego], że jeśli dziecko ma kontakt z alergenem to się do niego przyzwyczaja co i w moim przypadku też się sprawdziło. ;]

Wiele razy słyszałam, że koty są złośliwe. Pchają się do łóżeczka malucha, mogą przydusić ogonem, oraz bardzo drapią.

Kocika, która była u mnie w domu mamkowała mi.
Tzn jeśli ja będąc niemowlęciem płakałam w łóżeczku, a moja mamuśka tego nie słyszała, bo była na dole, kocia przybiegała do niej i męczyła ją dopóki nie przyszła.

biuna

Od: Pon paź 11, 2010 15:15

Post » Wto paź 19, 2010 17:17 Re: Jaki kot i dla kogo?

moim zdaniem powinnaś jakiś czas przeczekać z przygarnięciem zwierzęcia,jakiegokolwiek-dziecko masz za małe i na razie jest przy nim sporo roboty.ale to zależy czy będziesz miała pomoc i wsparcie od najbliższych.
najlepszą karmą wcale nie jest royal canin :wink: ma taki sobie skład za wygórowaną cenę[mówię tu o karmach bytowych]
koty najlepiej przygarnąć dwa-skoro pracujesz i czasem Cię nie ma.wbrew powszechnemu mniemaniu koty nie są samotnikami i lubią towarzystwo swojego gatunku.
jeśli chciałabyś przygarnąć koty teraz,to myślę że dwa dorosłe,przywiązane do siebie,zdrowe i kontaktowe powinny być ok.

u alergologa są specjalne testy-na sierść i ślinę,można zrobić je dziecku.nie wiem ile kosztują.
ObrazekObrazekObrazek

Koszmaria

Od: Pon lut 04, 2008 1:17

Post » Wto paź 19, 2010 17:35 Re: Jaki kot i dla kogo?

Pomoc mam z każdej strony.

Owszem przy dziecku jest masa roboty :) Ale wbrew pozorom moje dziecko jest nadwyraz grzeczne, potrafi sama się sobą zająć a ja mam wtedy czas dla siebie. Wszystkie mamy wokół mówią o tym jak im ciężko, bo maluch chce wiecznej uwagi, nie śpią po nocach, nie mają na nic czasu. Ja tego nie znam.. Moja Mała jest tak spokojna, tak grzeczna i (o ile mogę tak powiedzieć) zorganizowana, że czas, miejsce i warunki dla czworonoga by się znalazły stuprocentowo!

Na dwa koty nie mogę sobie pozwolić, niestety. I dlatego martwi mnie fakt, że kotek byłby sam.
Teraz będzie zima, więc rodzice Małej nie będą zabierać do siebie na całe 8 h. Będą starali się przebywać z nią w domu. Dlatego uważam, że najlepiej dla kota byłoby gdybyśmy wzięli go teraz, bo przez okres zimowy podrośnie i będzie mniej czasu spędzał sam.

enka

Post » Wto paź 19, 2010 17:41 Re: Jaki kot i dla kogo?

u alergologa są specjalne testy-na sierść i ślinę,można zrobić je dziecku.nie wiem ile kosztują.

Testy u dziecka można wykonać najwcześniej po 3 roku życia.

A i ciekawostką dla mnie było jak się dowiedziałam, że ludzie wcale nie są najczęściej na sierść uczuleni tylko na ślinę, a że kot często się myje to wygląda to tak jakby się było na sierść uczulonym. ;]

biuna

Od: Pon paź 11, 2010 15:15

Post » Sob paź 23, 2010 0:52 Re: Jaki kot i dla kogo?

enka pisze:Pomoc mam z każdej strony.

Owszem przy dziecku jest masa roboty :) Ale wbrew pozorom moje dziecko jest nadwyraz grzeczne, potrafi sama się sobą zająć a ja mam wtedy czas dla siebie. Wszystkie mamy wokół mówią o tym jak im ciężko, bo maluch chce wiecznej uwagi, nie śpią po nocach, nie mają na nic czasu. Ja tego nie znam.. Moja Mała jest tak spokojna, tak grzeczna i (o ile mogę tak powiedzieć) zorganizowana, że czas, miejsce i warunki dla czworonoga by się znalazły stuprocentowo!

Na dwa koty nie mogę sobie pozwolić, niestety. I dlatego martwi mnie fakt, że kotek byłby sam.
Teraz będzie zima, więc rodzice Małej nie będą zabierać do siebie na całe 8 h. Będą starali się przebywać z nią w domu. Dlatego uważam, że najlepiej dla kota byłoby gdybyśmy wzięli go teraz, bo przez okres zimowy podrośnie i będzie mniej czasu spędzał sam.

szkoda,że nie możesz mieć dwóch...mówię z własnego doswiadczenia-zanim nie wzięłam Szprotka,to Paprotek miał straszny lęk separacyjny-po moim wyjściu chodził ok.10minut po mieszkaniu i wył,manifestując jakim to jest nieszczęśliwym kotkiem.

aczkolwiek-zdarzają się koty które z jakiś powodów nie lubią towarzystwa i to są prawdziwi koci samotnicy którzy rozkwitają kiedy człowieka mają na wyłączność-może do zimy na forum znajdzie się taki :D
trzeba szukać,pytać...do tego czasu wszystkiego się dowiesz i na wszystko się przygotujesz-np.zabezpieczysz balkon[co będzie bezpieczne nie tylko dla Twojego kota ale i dla Twojej pociechy!] :wink:
ObrazekObrazekObrazek

Koszmaria

Od: Pon lut 04, 2008 1:17

Post » Sob paź 23, 2010 4:55 Re: Jaki kot i dla kogo?

nie możecie wykluczyć

Jakiego kota przygarnąć?(wiek) Jaka płeć?
dzieciolubnego, łagodnego, ale przede wszystkim takiego, którego pokochasz od pierwszego wejrzenia

Koleżanka, od której mam ten adres oraz znajoma z pracy tłumaczyły mi, że kot który wychowuje się z dzieckiem przywiązuje się do niego i krzywda mu (dziecku) się nie stanie.
wiele razy też słyszałam, że koty spadają na cztery łapy, że jak czarny kot przebiegnie drogę to pech, przesądy, bajki i podania ludowe

Chcialabym kota poddać kastracji. Z wielu powodów. Kiedy taki zabieg się wykonuje? W jakim wieku kota. I jak bardzo groźne mogą (jak są) się okazać np powikłania po tym zabiegu? Boję się, że kotu coś się stanie..
u kociego Pana - zabieg jest mniej inwazyjny niż u kociej Pani, powikłania zdażają się na szczęście sporadycznie, receptą jest - dobry gabinet weterynaryjny. Z jakiej miejscowości jesteś? Skorzystaj z polecanego weta. Wiek kota do zabiegu ustalisz z lekarzem, decyzja o momencie sterylizacji zależy od Was, bo są dwie szkoły; 1 - w 3 m-cu życia; 2 - po pierwszej rujce.

Jak często i na co szczepić czworonoga?
weterynarz prowadzący ustali terminy/dla malucha jest cykl szczepień sztuk dwa, póżniej dorosłego kota raz na 12 m-cy, jeżeli nie będzie wychodził i miał kontaktu ze zwierzątami możesz odpuścić białaczkę i wściekliznę, choć ja też na to szczepię/

Czym karmić i jak często?
dla malucha karma sucha dostępna non stop plus dodatki - mleko dla kotów, saszetki, gotowane mięsko, surowe mięso (po przemrożeniu)
dla dorosłego kota - zależy od kota, jego wieku, stanu zdrowia, tendencji do tycia, Twojego czasu na przygotowywanie posiłków i oczekiwań kota - głodny kot daje wyraz - miauczy całkiem głośno i nie da się zignorować

Czytałam że najlepszą karmą jest Royal Canin?
hmmm, to nie jest zła karma i ja również ją stosuję, ale nie wyłącznie, wiesz co, wiele zależy od zapotrzebowania konkretnego kota, jego stanu zdrowia i preferencji żywieniowych, bo jeżeli kot całe życie jadł RC to kiedy przyjedzie do Ciebie też będzie je musiał dostawać przynajmniej przez jakiś czas
przeze mnie sprawdzone i polecane
suche karmy; orijen, applaws, acana, RC
mokre karmy - tu jeszcze wciąż szukam, ostatnio trafiłam na takie typy Herrmanss Bio, Grau i Miamor Milde Mahlzeit, kupię, sprawdzę
kocie mleko - Klara lub whiskas
mięsko - wołowina i drób

Czy drapak wystarczy by kot nie niszczył mebli?
nie wystarczy, trzeba jeszcze kota zachęcić do korzystania z niego oraz nauczyć, że tylko na nim można się przeciągać a zanim się kot nauczy trzeba skutecznie uniemożliwić pozostawienie na meblach śladów zapachowych (u mnie przy małym kocie na czas nauki sofa stała szczętnie pozakrywana kocami polarowymi i teraz pozostaje nie drapana, odpukać, za pozwoliłam "korzystać" ze starych foteli i te wyglądają jak strzępki)
polecam kilka drapaków o różnych kształtach i powierzchniach do drapania - poziom, pion, falka
polecam przycinanie pazurków

Czy łatwo nauczyć do kuwety?
tak, ale
- może się przydać trening czystości
- jeżeli kot był wychodzący będzie trudniej lub się nie uda
- małemu zawsze się może zdażyć nie dobiec
- choremu zawsze się może zdarzyć załatwić poza kuwetą, to też symptom - jest coś nie tak, proszę o uwagę, proszę o kompleksowe badania
Kot się uczy przez pozytywne wzmacnianie, czyli system nagród, nie uczy się przez kary. Kot w kuwecie = święta krowa, nie można go wtedy straszyć, strofować, łapać, pchać na siłę, itp

Oo i czy kot może zostać sam? Nawet ten malutki?(młody)
tak, ale
- to nigdy nie może być bardzo długi czas, o dorosłym kocie mówi się, że maksymalnie dwie doby, przy maluchu znacznie się ten okres skraca, kilka razy w ciągu dnia wymaga doglądania, nadzoru i opieki
- to zawsze zależy od charakteru kota (samotnik i luzak czy towarzyska przylepa, która tęskni i wyje gdy wychodzisz wyrzucić śmieci)
- jeżeli już musi zostać zapewnij kotu - w tej kolejności - 1. bezpieczeństwo, 2. wodę do picia, 3. czystą kuwetę lub lepiej dwie i 4. jedzenie (wyłącznie suche, zostawienie mokrego może się skończyć zatruciem, gdyby zjadł je już po upływie pierwszej świeżości)

dite

Od: Pt maja 14, 2010 18:19

Post » Sob paź 23, 2010 6:24 Re: Jaki kot i dla kogo?

witaj :)
jak na swieżynkę brzmisz aż za dobrze ;)
jesli jesteś z Warszawy to tu jest kot dla Ciebie http://koty.sos.pl/futro.php?id=838
Tulia (Przytulia :D ) jest u forumowego Wielbłądzia a być tam nie może, pilnie szuka domu -

" (...) Możliwie jak najszybsze wyadoptowanie Tulisi byłoby wskazane również z tego powodu, że Lilek ostatnio strasznie się nad nią znęca :( Gania, bije do krwi, prycha, zagania w kąty... Kto pamięta historię mojej szylkretki Plamci, którą dzięki Lichowi musiałam z bólem serca oddać do innego domu po prawie roku mieszkania u mnie :( - wtedy zaczynało się tak samo. Parę miesięcy później na sam widok Licha oddalonego o ponad dwa metry (on na podłodze, ona na szafce pod sufitem) Plameczka ze strachu sikała pod siebie :( ... "

a tu jest wątek
viewtopic.php?f=1&t=116438&start=750

lub po prostu załóż topik, że szukasz kociego jedynaka, jeśli decyzja o tym jest przesądzona na lata, inaczej warto wziąć od razu dwupak
mój pierwszy kot ze stresu samotności, rozchorował się tak że w te pędy braliśmy mu towarzystwo, tak czy siak chcieliśmy mieć trzy koty (mam szesc ;) ) ale chcieliśmy dokocić się po jakimś miesiącu, dwóch później

widok kotów śpiących razem, myjących się czy bawiących jest widokiem wartym baaardzo wiele :) :1luvu:
nasze Obrazek potwory ;) + Fela i Frania na DS

pilne! Jajek i Dodek szukają dobrego Domu :)

xandra

Od: Nie paź 31, 2004 21:31