Witam Was bardzo serdecznie.
Jest to mój pierwszy temat na tym forum, mam nadzieję, że trafiłam z jego umieszczeniem. Jeżeli nie, proszę o przeniesienie.
Adres Waszego forum / strony podała mi znajoma, która bardzo często je przegląda mimo iż udziela się sporadycznie.
Ja mam tyle pytań związanych z przygarnięciem kota, że nie wiem od czego zacząć.
Może najprościej:
Chciałabym adoptować kotka. Przez moje życie przewinęło się mnóstwo zwierząt (pies, papugi, szczury, świnki morskie, chomiki, myszy, myszoskoczki, ptaszniki itp itd) Każde z nich miało idealne warunki, było zadbane, leczone wrazie choroby - jedym słowem miało idealną opiekę.
Teraz, kiedy mieszkam na swoim zastanawiałam się jakie zwierzę mieć. Ukochany pies został u rodziców, a mój dom stoi pusty.
I od kilku tygodni, miesięcy zastanawiam się nad kotem.
Jako iż jestem mamą 14 miesięcznego szkraba, którym podczas naszej nieobecności zajmują się dziadkowie, zdecydowałam, że pies odpada z 2 powodów: za małe mieszkanie, oraz fakt, że oprócz opieki nad małą na rodziców spadłby obowiązek wychodzenia z psiorkiem na dwór. A wiadomo, mała nieraz jest u nich, oni pracują i musieliby kursować : ich dom, nasz dom, spacer, i od nowa.
Chciałabym najpierw zadać podstawowe pytanie: czy jeżeli moja córa od urodzenia ma kontakt z psem, możemy wykluczyć alergię na kota?
Jakiego kota przygarnąć?(wiek) Jaka płeć?
Wiele razy słyszałam, że koty są złośliwe. Pchają się do łóżeczka malucha, mogą przydusić ogonem, oraz bardzo drapią.
Koleżanka, od której mam ten adres oraz znajoma z pracy tłumaczyły mi, że kot który wychowuje się z dzieckiem przywiązuje się do niego i krzywda mu (dziecku) się nie stanie.
Chcialabym kota poddać kastracji. Z wielu powodów. Kiedy taki zabieg się wykonuje? W jakim wieku kota. I jak bardzo groźne mogą (jak są) się okazać np powikłania po tym zabiegu? Boję się, że kotu coś się stanie..
Jak często i na co szczepić czworonoga?
Czym karmić i jak często?
Czytałam że najlepszą karmą jest Royal Canin?
Czy drapak wystarczy by kot nie niszczył mebli?
Czy łatwo nauczyć do kuwety?
Oo i czy kot może zostać sam? Nawet ten malutki?(młody)
Wiem, że dla niektórych pytania wydają się bzdurne, ale biorąc kotka pod opiekę chce zapewnić mu jak nejlepsze warunki!