Guzy u kotki.

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon sty 05, 2004 22:46 Guzy u kotki.

Kotka mojej koleżanki ma pod skórą guzy. Są to zgrubienia, początkowo były dość spore, bolały ją przy dotyku. Teraz są mniejsze, zlokalizowane na całym ciele, niebolesne. Kicia ma 8-9 lat, była szczepiona, dostaje zastrzyki hormonalne zatrzymujące ruję. Nigdy nie chorowała na nic poważnego. Poza guzami nie ma żadnych innych objawów - ani biegunki, ani gorączki, ani wymiotów, nic. Tylko te zgrubienia. Ania była z kicią u weta - nie wiem, dokładnie co kot dostał, ale wteka powiedziala, jesli jej nie przejdzie po lekach to można albo to zostawić 8O , albo operować. (za 500 zł... :? ). Trochę mnie to zdziwiło, bo kot ma guzy na całym ciele, więc jak operować 8O ? Czy ktoś z was wie może co to może być? Ta dziewczyna średnio zna się na kotach, jest raczej laikiem, ale martwi się, nie dziwne zresztą. Czy ktoś miał podobne "doświadczenia" ze swoim kotem?
Kłólewna Inka i Księciunio Salutek

Kid

Od: Sob lis 01, 2003 0:29

Post » Pon sty 05, 2004 22:50

Co znaczy: na całym ciele? 8O Gdzie konkretnie? I ile?

Estraven

Od: Pon lut 04, 2002 15:30

Post » Pon sty 05, 2004 22:53

Estraven, ja jej niestety nie widzałam, Ania mi to tylko opowiadała. Mówi, że jest ich dość dużo, są średnicy ok. 2 cm i są dosłownie na całym ciele. Wszędzie - na tułowiu, łapkach, szyi. Pod skórą, tak, jakby odciągnąć kocie futerko i między mięśnie a skórę włożyć... no nie wiem.. dużą fasolę. Chyba się do niej przejdę i zobaczę...

Kid

Post » Pon sty 05, 2004 22:58

Przedziwne 8O
U kilkuletniej kotki blokowanej hormonalnie mogą pojawić się nowotwory sutek. Bardzo często ulegają uzłośliwieniu, dlatego warto i trzeba szybko operować. Przyjrzyjcie się kituni raz jeszcze, proszę - sprawdźcie, czy te zgrbienia są przy sutkach.

ana

Od: Śro lut 20, 2002 21:56

Post » Pon sty 05, 2004 23:02

Ana, one są na całym ciele... Mam nadzieję, że to nie jakieś przerzuty :strach: Myślałam o węzłach chłonnych, ale to chyba nie na całym ciele...? Zresztą sama ją musze zobaczyć. Może to tak wygląda, a naprawdę jest w określonych miejscach. Szukałam na forum, ale nigdy nic takiego nie było. Sama jestem zaskoczona. Pojęcia nie mam co to może być. :?:

Kid

Post » Pon sty 05, 2004 23:04

Na całym ciele zdarzają się zamknięte ropnie (mogą przypominać to z opisu, ale nie bywa ich zwykle tak znowu wiele, poza tym są wyraźnie związane ze skórą), narośle (nie pasują do opisu). Bywają też guzki, np. poszczepienne, chociaż z praktyki wiem, że nie tylko. Jednak żeby aż tyle i wszędzie, niezależnie od rodzaju tkanki znajdującej się pod skórą? Może faktycznie zerknij na kotę, gdy będzie sposobność.

Estraven

Od: Pon lut 04, 2002 15:30

Post » Pon sty 05, 2004 23:12

Hmm, z tymi ropniami brzmi całkiem prawdopodobnie, tym bardziej jeśli leczenie obejmowało podawanie antybiotyków i kot na nie zareagował.
Niemniej jednak - a może by tak zmienić veta?
Jakoś dziwnie ten postępuje - i nawet nie o wybrane leczenie mi chodzi (bo nie sposób tego ocenić), ale komunikację z opiekunem zwierzaka. Kot w guzach, a opiekun jakoś "niedorozmawiany".
Zresztą, nieważne - dodatkowa konsultacja bardzo się przyda. 8)

ana

Od: Śro lut 20, 2002 21:56