Kołnierz po sterylizacji - skąd?

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro paź 06, 2010 16:41 Kołnierz po sterylizacji - skąd?

Witam,
Za kilka miesięcy chcę wysterylizować moją kicię. Szukałam w internecie kołnierza, który zakłada się po sterylizacji, ale nigdzie tego nie widzę. Czytałam różne opinie:
a) że weterynarz go zakłada, co jest wliczone w koszty sterylizacji
b) że można kupić dodatkowo u weta, ale trzeba dopłacić
c) że nie zawsze trzeba go zakładać i niektórzy weci nie zakładają

jak to z tym jest?

małetęsknoty

Od: Czw sie 19, 2010 13:18

Post » Śro paź 06, 2010 16:52 Re: Kołnierz po sterylizacji - skąd?

Kołnierz kupiłam u weta,nie pamietam ile płaciłam,a można też kupić kaftanik pooperacyjny-u mnie kosztuje 25 zł.
ObrazekObrazekObrazek
Tylko przyjaciele słyszą Twój krzyk , gdy milczysz i widzą łzy, gdy się śmiejesz
"Boże , chroń mnie od fałszywych przyjaciół -z wrogami sobie poradzę"

kropkaXL

Od: Wto sie 12, 2008 14:18

Post » Śro paź 06, 2010 17:25 Re: Kołnierz po sterylizacji - skąd?

a nasza doc zakłada takie wdzianko z elastycznego, siatkowanego bandażu. Nazywamy to kabaretkami :oops:
Po kilku dniach od zabiegu kabaretki się rozcina i wyrzuca. Jak znajdę jakieś foto kota w kabaretkach, to wrzucę poglądowo :mrgreen:
Kciuki za sterylkę Twojej kici :ok:
ObrazekObrazekObrazek

marija

Od: Czw gru 28, 2006 22:44

Post » Śro paź 06, 2010 17:54 Re: Kołnierz po sterylizacji - skąd?

Kicia jest jeszcze mała, ma 3 miesiące, w piątek dopiero 2 serię szczepień dostanie. Także na sterylkę będzie musiała jeszcze kilka miesięcy poczekać :) czytałam, że ludzie też małe koszulki zakładają, sami robią takie wdzianka. Muszę zapytać weterynarza jak to u niego jest .

małetęsknoty

Post » Śro paź 06, 2010 17:58 Re: Kołnierz po sterylizacji - skąd?

marija pisze:a nasza doc zakłada takie wdzianko z elastycznego, siatkowanego bandażu. Nazywamy to kabaretkami :oops:
Po kilku dniach od zabiegu kabaretki się rozcina i wyrzuca. Jak znajdę jakieś foto kota w kabaretkach, to wrzucę poglądowo :mrgreen:
Kciuki za sterylkę Twojej kici :ok:

Marija-u mojej Antośki taki bandażowy kubraczek niestety się nie sprawdził-ciągle zaczepiała pazurkami próbując się po nim drapać i potem nie umiała się wyplątać-skończyło się na wetoskim kaftanie :(
Ale wiem,że wiele kotek pięknie je nosi i nie ma problemów-no i 25 zł zostaje w kieszeni.
ObrazekObrazekObrazek
Tylko przyjaciele słyszą Twój krzyk , gdy milczysz i widzą łzy, gdy się śmiejesz
"Boże , chroń mnie od fałszywych przyjaciół -z wrogami sobie poradzę"

kropkaXL

Od: Wto sie 12, 2008 14:18

Post » Śro paź 06, 2010 18:08 Re: Kołnierz po sterylizacji - skąd?

Czyli taki kaftan powinien weterynarz dawać po zabiegu, co jest normalnie wliczone w cenę sterylizacji? Pytam, bo nie chcę wyjść na głupią, a nigdy nie sterylizowałam kociaka, jedynie z tego co na necie czytam wiem co nieco na ten temat, a że są to rozbieżne opinie, o czym pisałam w #1 poście - to pytam :D

Znalazłam też informacje, że jeśli nie ma potrzeby to nie warto kociakom takiego kaftana zakładać, bo to dla nich męczarnia.

małetęsknoty

Post » Śro paź 06, 2010 18:10 Re: Kołnierz po sterylizacji - skąd?

Moja kota dostała kołnierz od weta-bezpłatnie!

Wdzianko zaś zrobione było z mojej skarpetki pończochowej :mrgreen:
Jednak nie sprawdziło się,kota uwalniała się z niego piorunem :roll:
Obrazek

Tatku-pamiętam :(
Obrazek

kotka doroty

Od: Nie mar 22, 2009 13:56

Post » Śro paź 06, 2010 18:23 Re: Kołnierz po sterylizacji - skąd?

Muszę i tak zapytać weterynarza jak to u niego jest z tym wdziankiem. Wiem, że jeszcze kilka miesięcy do sterylizacji, ale ja wolę wiedzieć wszystko wcześniej i rozejrzeć się za kołnierzem w razie czego. W jakim wieku sterylizowaliście swoje kociaki?

małetęsknoty

Post » Śro paź 06, 2010 18:40 Re: Kołnierz po sterylizacji - skąd?

Miałka miała 7 miesięcy.Sterylizowałam ją jeszcze przed pierwszą rujką.Tuż przed Bożym Narodzeniem miała wyciągane szwy,taki prezent pod choinkę :mrgreen:
Ale to dawne czasy były ,teraz zołza ma 3 lata i rozrabia jak pijany zając :mrgreen:

Właśnie mam w domu pingwinowate tornado,lata z napuszonym ogonem i z wizgiem wytraca prędkośc na zakrętach 8O :ryk: :ryk:
Obrazek

Obrazek

kotka doroty

Post » Śro paź 06, 2010 18:41 Re: Kołnierz po sterylizacji - skąd?

Właśnie myślałam, żeby ją wysterylizować przed rujką jak będzie miała 7-8 miesięcy.
Moja też lata jak tornado, puszy ogon i skacze po drzwiach :D

małetęsknoty

Post » Śro paź 06, 2010 18:44 Re: Kołnierz po sterylizacji - skąd?

Norma :ok:
Skakanie po drzwiach i ścianach też opanowane,ale całkiem niedawno moja kota nauczyła się wskakiwac na szafę w przedpokoju,do tej pory nie umiała :mrgreen:
Człowiek się uczy całe życie ,ale i kot też :mrgreen:
Obrazek

Obrazek

kotka doroty

Post » Śro paź 06, 2010 19:19 Re: Kołnierz po sterylizacji - skąd?

A moja pod kuchnię dziś weszła :/ Dobrze, że nie było palone. Muszę uważać na nią, bo już raz brata kot skoczył na gorącą :/

małetęsknoty

Post » Śro paź 06, 2010 19:20 Re: Kołnierz po sterylizacji - skąd?

Wysterylizowałam chyba kilkadziesiąt kotek i chyba tylko dwie miały kubraczek pooperacyjny, bo trochę za bardzo lizały ranę. Kot w kołnierzu jest bardzo nieszczęśliwy, w kubraczku też, ale chyba troche mniej. Załóż, że nie będziesz musiała nic zakładać. Oglądaj codziennie ranę, jak nie jest zaczerwieniona od lizania, to żaden kubraczek czy kołnierz nie jest potrzebny. Sterylizacja przed pierwsza ruja podobno bardzo zmniejsza ryzyko wystąpienia raka sutków.

Tosza

Od: Śro mar 16, 2005 21:18

Post » Śro paź 06, 2010 20:25 Re: Kołnierz po sterylizacji - skąd?

Kabaretki wyglądają tak:
http://www.fotosik.pl/showFullSize.php? ... f2806331d2

Jeśli chodzi o wiek, w którym kocice idą pod nóż- rezydentki były cięte późno :oops: Wieśka po pierwszej rui (doc kazała czekać, bo Wieśka taka mała i niewydarzona), Tozia przed pierwszą (7 mcy), Zula przyjechała do nas już po sterylce.
Od tamtego czasu medycyna weterynaryjna poszła nieco naprzód i nasza kochana doc tnie nam tymczasowane dziewczyny kiedy te osiągną wagę 1, 20 kg. Mają wówczas 3- 3,5 mca.
Z chłopakami jest nieco inaczej- czekamy dłużej....
Na zdjęciu tymczaski- Scania i Avia, zaraz po sterylce, miały wtedy 3 miesiące :mrgreen:
ObrazekObrazekObrazek

marija

Od: Czw gru 28, 2006 22:44

Post » Śro paź 06, 2010 20:28 Re: Kołnierz po sterylizacji - skąd?

kołnierz zwykle można kupić u weta, koszt 15-20zł dla kota (czy jakoś tak). Ale ODRADZAM - dla kota to strasznie niewygodne i stanowi dodatkowy stres, znacznie lepiej kupić (tez u weta) kubraczek pooperacyjny, a jak masz fundusze to najlepiej dwa - jak coś z rany wypływa jeszcze to się babrzą i trzeba je prać, więc dobrze mieć wtedy drugi na zmianę.

jhet

Od: Wto lip 14, 2009 23:15

[następna]