slini sie...

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto gru 30, 2003 11:29 slini sie...

ja nie bagatelizuje sprawy ale....
pierwszy raz w historii mojego zakocienia
kotka reaguje na mnie w ten sposob :D
slini sie ale jak... ojoj bardzo bardzo, klasyczne ugniatanie + slinienie
nie myslalem ze jestem atrakcyjny dla mojego futerka :D :D :D
a tak serio to moze ktos wie co sie dzieje???
(slini sie tylko przy mizianiu i glaskaniu)

charcoal

Od: Śro lis 19, 2003 16:45

Post » Wto gru 30, 2003 11:48

Przy głaskaniu ślini się, tak bywa. Miałam najbardziej śliniącą się kotkę na świecie :D Musisz przywyknąć :wink:

Nelly

Od: Nie lut 10, 2002 9:36

Post » Wto gru 30, 2003 11:51

Mój kot też się ślini przy ugniataniu lapkami i mruczeniu. To stan najwyższego kociego raju :lol: :lol: . Wytlumaczenie jak przy reszcie odruchów - pozostałość z dzieciństwa i ugniatania sutków kociej mamy w celu uzyskania żarełka i zażycia poczucia bezpieczeństwa (więc ślinienie też jak najbardziej na miejscu :D )
A tak na marginesie - nie wątpię żeś bardzo atrakcyjny :lol: dla futrzaka zwłaszcza

marti

Od: Czw gru 11, 2003 14:03

Post » Wto gru 30, 2003 13:57

Cecha indywidualna - spośród wszystkich znanych mi kotuchów najbardziej ślini się Aloszkowaty (dziczek z osiedla http://miau.pl/prywatne/estraven/42.jpg ). Starczy pół minuty, a wsio wkoło jest w mokre ciapki. Po prostu tak ma...

Estraven

Od: Pon lut 04, 2002 15:30

Post » Wto gru 30, 2003 14:01

Charcoal, to objaw miłości :D
Mój kicior nigdy tak się nie roznamiętnia :(
Obrazek

Ella

Od: Czw mar 07, 2002 13:22

Post » Wto gru 30, 2003 18:41

Kocur rodzicow na starosc, gdzies tak po 10 roku zycie zaczal sie slinic, ale jak :lol: Zaraz mu wisza na pyszczku takie fujstwa jak u tych sliniacych psow. Aha, slyszalam ze wlasnie taka kocia slina to najbardziej alergenny "skladnik" kota wiec trzeba uwazac. U mnie sie sprawdza, wystarczy odrobina na twarzy i cala puchne, brrr :(

lorraine

Od: Pt lis 14, 2003 16:33

Post » Śro gru 31, 2003 1:36

uffff ja na szczescie nie wiem co to alergia nigdy na nic i tak dalej... :D :D
uffff
uspokoiliscie mnie z tym slinieniem
dzieki dobrej nocy

charcoal

Od: Śro lis 19, 2003 16:45

Post » Śro gru 31, 2003 2:24

Przede wszystkim (cholender, znów tak zaczynam...:-) ) porozmawiaj z wetem... Ślinienie się u kotów najczęściej spowodowane jest jakimś czynnikiem na tle psychiki zwierzaka... To "fizyczna" reakcja na błoooogie ukojenie jak i reakcja na stres... Sama w sobie nie jest nie bezpieczna, ale jest (powiedzmy delikatnie) uciążliwa... Jeśli bywa na tle tzw. "dołującym" może ewaluować i kocio może zacząć zachowywać się dziwnie czyli np. pozostawiać swoje "niespodzianki" w najmniej oczekiwanych miejscach, etc. Nie jest to absolutnie żadna regóła, ale z własnych kilku letnich obserwacji tu właśnie dzielę się swoimi spostrzeżeniami...

Znam kociaka, który po "bardzo cięzkim" wypadku samochodowym ślini się b. obficie za każdym razem gdy jedzie autem... 200 km trasa i na tylnej kanapie sucha nie usiądziesz...

Znam też kociaka, który jak dorwie cokolwiek wełnianego (szalik, kłębek, czapka) gryzie ją namietnie jak pocałunek rodem z "Love Story" przy okazji będąc jak w amoku - tyle szczęscia mu to przynosi... 15 min. i można wyzymać ze śliny...:-)

Jak mówię nie ma zasady, ale zainteresować się warto...
Raddemenes

Raddemenes

Od: Śro lis 19, 2003 23:40

Post » Śro gru 31, 2003 12:24

Kocia ślina jest bardzo żrąca ;) Pitasz spędził noc na notatkach ojca (mojego). Piękne, piórkiem wykaligrafowane. Rano zastał tylko kleksy. Kocia ślina wypaliła dziury w papierze ;)

kociamatka

Od: Śro mar 20, 2002 13:44

Post » Śro gru 31, 2003 15:17

Kicia produkujaca nadmiar slinki? Coz, i tak z pewnoscia nie pobije mojego Figo Psiej Mordy :wink:
Tak serio, to ostatnio zauwazylam podobny "objaw" u mojego 7 letnigo nerkowca.Rozmawialam z wetka najpierw przy okazji, niezbyt powanie, jednak ona do tego podeszla bardziej na serio. To ponoc nie musi (i czesto faktycznie nie znaczy) nic poza tym, ze na przyklad Kicia Cie Kocha :) Bywa jednak istotne. U mojego nerkowca chodzilo o pobudzenie nerwu blednego- reakcja na leki. Nic groznego ale radzilabym przy okazji zapytac. zwlaszcza ze poza czyms somatycznym moze to miec jakies podloze psychologiczne, jak ktos zauwazyl.
Tak naprawde to sadze, ze Kiciuni nic nie jest, w koncu ma sie powody do slinienia :wink: Ale gdyby zapytac przy okazji weta- moznaby ze spokojnym sumieniem zachwycac sie ta czescia Kochanej Kociej Natury :)
ObrazekObrazekObrazekObrazek
Sa dwie Mamy i jedno Slonce/chociaz kazda inaczej kocha/Marta ma podrapane od "zabawy" rece, Ania- mruczacego na kolanach kota.

nan

Od: Śro lis 12, 2003 19:54