Badania Kocurka

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Pt sie 13, 2010 12:16 Badania Kocurka

Witam dziewczyny
Mam do was pytanie, chciałam bym zrobić badanie moczu mojemu rocznemu kocurku, mam już pojemniczek na to, i tu mam pytanie, czy mogłam bym prywatnie zanieść na badanie do laboratorium analitycznego ten mocz? nie dawać wetowi, tylko sama zanieść? Z góry dziękuję!

Abhalisha

Od: Wto kwi 27, 2010 16:32

Post » Pt sie 13, 2010 12:54 Re: Badania Kocurka

Może to zależy od laboratorium, ale zwykle tak się właśnie robi (zanosi prosto do labu).
Obrazek

Agulas74

Od: Pt maja 11, 2007 12:30

Post » Pt sie 13, 2010 12:55 Re: Badania Kocurka

teoretycznie możesz jeżeli znasz laboratorium w którym ci to zrobią bądź masz znajomości.
http://www.bizuteria-artystyczna.ugu.pl - zdjęcia biżuterii własnoręcznie prze zemnie robionej ;)
Obrazek

Kasiullka

Od: Pt paź 16, 2009 19:17

Post » Pon sie 16, 2010 18:03 Re: Badania Kocurka

Witam ponownie,
Dzisiaj odebrałam wynika badań mojego kocurka
I wyglądają następująco
Co o nich myślicie?

Nazwa analizy
Barwa moczu: żółta
Odczyn moczu: Zasadowy
Ciężar właściwy moczu 1010 d/l
Białko w moczu: ślad
Cukier w moczu: nie występuje
Urobilinogen w moczu: w normie
Ciała ketonowe w moczu: Obecne +
Nabłonki w moczu: poj.płaskie
Krwinki białe w moczu: 2-3 wpw
Krwinki czerwone w moczu; 0
Wałeczki w moczu: nieobecne
Składniki mineralne w moczu: dość liczne fosforany bezpostaciowe, nieliczne pasma śluzu, dość liczne bakterie.

Abhalisha

Post » Pon sie 16, 2010 18:11 Re: Badania Kocurka

Odczyn moczu powinien być kwaśny, zasadowy powoduje kamienie (struwity=fosforany, które zresztą są).
Nie podobają mi się też ciała ketonowe, nie powinno ich być.
Liczne bakterie też nie halo.

Radzę pokazać wyniki wetowi, to napewno żadna tragedia, ale warto poradzić sie mądrego.

Tu coś o ketonach w moczu: http://www.veterynaria.pl/articles.php?id=141
Obrazek

miszelina

Od: Nie maja 06, 2007 13:31

Post » Pon sie 16, 2010 22:51 Re: Badania Kocurka

Od razu pobiegłam do weta, jak najbardziej, powiedział że nie jest jakoś tragicznie, ale nie jest idealnie, i mam przyjść jutro na USG, nie spodobał mu się ciężar moczu, ciałka ketanowe w moczu, no i te składniki ostatnie.

Bardzo się martwię o niego:(((

Abhalisha

Post » Pon sie 16, 2010 23:26 Re: Badania Kocurka

Ten niski ciężar właściwy może być przekłamaniem, badania paskiem nie nadają się się ciężaru właściwego zwierząt. Należy go badać refraktometrem. U mojej kotki wynik z tego samego moczu, paskiem 1.010, refraktometrem 1,060. Jak Twoja kotka nie oddaje bardzo dużych ilości moczu to prawie na 100 % jest to przekłamanie.
Bezpostaciowe fosforany to nie są struwity,zacytuje z książki "Nefrologia i urologia psów i kotów "Bezpostaciowe fosforany obserwuje się często w zasadowym moczu klinicznie zdrowych pacjentów i nie mają one znaczenia klinicznego".

wjwj1

Od: Pt wrz 07, 2007 10:08

Post » Wto sie 17, 2010 16:32 Re: Badania Kocurka

Mój kocurek bardzo dużo sika w ciągu dnia,, i to mnie zaniepokoiło, podsikiwał bez przerwy, oprócz chodzenia do kuwetki. Bardzo mnie zmartwiło obecność ciał ketonowych w moczu ;( nie wiem teraz jak mam się do tego ustosunkować;( wet mówi że nie jest tragicznie, ale po co mam czekać aż tak będzie:(
Dziękuję że nie zostawiłyście mnie samą z tym, i starałyście się pomóc.

Abhalisha

Post » Wto sie 17, 2010 16:56 Re: Badania Kocurka

Ketony faktycznie pojawiają się w cukrzycy, ale byłoby ich więcej. Koty z cukrzycą dużo sikają i dużo piją.

Czy kocurek kastrowany? Bo to posikiwanie to może być po prostu znaczenie terenu. Na bakterie coś dostał?

Jeśli kastrowany, to ja bym dla świętego spokoju zrobiła glukozę we krwi.
Obrazek

miszelina

Post » Wto sie 17, 2010 21:19 Re: Badania Kocurka

Częste podsikiwanie nie musi też oznaczać, że kot dużo sika objętościowo. Jak rozwija się stan zapalny to koty mogą tak popuszczać po kilka kropli. Często wchodzą do kuwety a nawet podsikują inne miejsca.
Obrazek

ewaj44

Od: Pon lip 06, 2009 20:22

Post » Śro sie 18, 2010 15:42 Re: Badania Kocurka

Kocurek ma rok i 3 miesiące, nie jest kastrowany, jego waga to:4,100kg, piękna lśniąca sierść, nie ma nadwagi, odżywia się wyłącznie jedzeniem takich marek jak Royal Canin, bądź Hills, + jakieś przysmaki, witaminy np GAMMOLEN R - olej z wątroby rekina.
Badania wykonałam mu z tego względu, gdyż zaniepokoiło mnie częste oddawanie moczu kotka, normalnie chodził do kuwety, ale oprócz tego podsikiwał ciągle, w małych ilościach, zawsze w tych samych miejscach.
Wodę pije często, leków żadnych nie podawaliśmy mu. Ciągle ma opiekę przez 24/h, codziennie jakaś zabawa. Byłam dzisiaj znowu u Weterynarza, żadnej cukrzycy nie stwierdził, wszystko spowodowane przez wątrobę, która ma powiększoną, teraz je tylko Royal Canin Gatro Ontestinal, suche i saszetki, i Trovet.
co tydzień badania moczu, a za 3 tyg badania krwi.
Stąd te pragnienie picia wody, i ciągłe sikanie, on nigdy nie popuszczał moczu. Bardzo się martwię:(((

Abhalisha

Post » Śro sie 18, 2010 15:45 Re: Badania Kocurka

Przeprzaszam, a nie wpadłaś na to, że Twój kot może znaczyć teren? Mi się wydaje to bardzo prawdopodobne :wink:
Obrazek

Miss

Od: Wto gru 01, 2009 13:59

Post » Śro sie 18, 2010 16:35 Re: Badania Kocurka

Miss pisze:Przeprzaszam, a nie wpadłaś na to, że Twój kot może znaczyć teren? Mi się wydaje to bardzo prawdopodobne :wink:

Mnie to też wygląda na znaczenie terenu :roll:
A czemu go nie wykastrowałaś? Zrób to jak najszybciej. Mam nadzieję, że nawyk mu nie zostanie.
Obrazek

miszelina

Post » Śro sie 18, 2010 16:45 Re: Badania Kocurka

Wet stwierdził powiększenie wątroby (na USG?)
zlecone karmy lecznicze - na jak długo ?
Może zróbcie badania krwi
morfologię,cukier, transaminazy,mocznik i kreatyninę ?

Jak wszystkie badania wyjdą prawidłowe wykastruj kocurka.
[*] 7.03.1992-18.03.2004[']
Należało wdać się w awanturę. :(
Gdziekolwiek jesteś ...♥♥♥
KARINKA[*]15.06.2003-13.10.2008['] MACIUŚ[']5.05.2011 KUBUŚ[']26.07.2011 MRUŻKA[']27.03.2013
:cry: :cry: :cry:

NITKA/KARINKA

Od: Sob lut 21, 2009 8:41

Post » Czw sie 19, 2010 3:02 Re: Badania Kocurka

NITKA/KARINKA kochana, dzisiaj przywiozłam kocura do weta:( ja zestresowana, kocur, prosiłam o USG i o badania krwi, ale odmówił :( stwierdził że za 3 tyg zrobi to
a wątrobę powiększoną wyczuł jak podotykał kocurcia
Te ciała ketonowe w oczu i odczyn zasadowy, nie świadczy o zdrowym kotku:(((

Abhalisha

[następna]