Właściwie... głupie pytanie!

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon gru 08, 2003 23:17 Właściwie... głupie pytanie!

Co prawda przez 11 lat miałam kota, ale to był mister, kocur, piękny kawaler:D Teraz mam dwie kobiety i banalne pytanie - czym sie objawia rujka??? Mojej Nutce siuśki zaczęły intensywnie "pachnieć" i jakaś przewrażliwiona jest......
Filemon, Nuteńka [*] kocham na wieki....
Franuś [*] w moim serduszku na zawsze
Dzwoneczku [*] Kochanie, pamiętam...
Bokiruniu [*] dziękuję...
Obrazek
Obrazek

Satoru

Od: Czw sie 21, 2003 13:32

Post » Pon gru 08, 2003 23:41

Jak się objawia? Czasem przedstawieniem godnym sceny narodowej, a czasem niczym zupełnie (chyba, że w pobliżu jest kocur, to wtedy skutki z opóźnieniem, ale się owszem, są).

Najczęstsze objawy to dość charakterystyczne, nieco przeciągłe gardłowe miauki, nadpobudliwość, ocieranie się także o to, o co kota dotąd się nie ocierała, wypinanie kuperka w celach wiadomych, nierzadko polewanie po kącikach albo i całkiem jawnie w miejscach eksponowanych i to takie bardziej kocurze, czyli bez kucania, strugą po wsiem. Jednak zdarzają się ruje bezobjawowe (tzw. ciche) albo z nietypowymi objawami. Różnie...

Estraven

Od: Pon lut 04, 2002 15:30

Post » Pon gru 08, 2003 23:45

Pupska jeszcze nie wypina ale jakas przylepna sie zrobila, poza tym ledwo się ją dotknie już przeciągle miauczy... normalnie jakby wszystko ją bolało! ;) Siusia tam gdzie powinna ale ten zapach tak sie zmienia na gorsze... kiedy powinnam się spodziewa ze tak powiem rozkwitu objawow?
Obrazek
Obrazek

Satoru

Post » Pon gru 08, 2003 23:47

Niewykluczone, że w każdej chwili... :roll:

Estraven

Post » Pon gru 08, 2003 23:49

Jakie sa odstępy miedzy rujkami? Tak wypytuję, bo szukalam na szybko i niewiele udalo mi sie w necie znalezc:/ Po jakim czasie można bezpiecznie wysterylizować kotkę?
Obrazek
Obrazek

Satoru

Post » Pon gru 08, 2003 23:53

Tutaj też niet reguły. Przerwy mogą być miesięczne albo i dłuższe, mogą być tygodniowe czy parudniowe albo prawie niezauważalne, kiedy to kota po jednej nocy spokoju zaczyna rano na nowo. To wychodzi indywidualnie "w praniu".

Zwykle starcza odczekać krótki czas, aby operować - parę dni. Czasem operuje się zaraz po wygaśnięciu. Problem pojawia się, gdy ruja jest permanentna - wtedy niekiedy przerywa się ją farmakologicznie, chociaż to wbrew sztuce medycznej.

Estraven