Burasek półroczny- jakie koszty?

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Pt kwi 30, 2010 21:26 Burasek półroczny- jakie koszty?

Koło budki z kebabem pewien bezdomny przyniósł jakiś czas temu kotka. Nazwał go Isia. Isia ma teraz ok. pół roku, nie więcej. Bezdomny się ulotnił a kot został. Młoda dziewczyna pracująca w budce dokarmiała kota, tak że był zawsze najedzony i tłuściutki. Nie byłam tam ok. miesiąca i zobaczylam dziś cos strasznego. Ta sama Isia, ktora jak się okazało ma jajka i jest chłopcem jest teraz wychudzona. W miesiąc zrobił się to inny kot. Pomyślałam, że to robale. Zapytałam laskę w budce, która mi powiedziała, że kot nie jest karmiony od 3-4 tygodni bo dziewczyna która mu dawała resztki mięsa została za to zwolniona dyscyplinarnie, a szef jak tylko jest to przegania kota. Kotek jest cudny. Dodam, że jest to przy samym dworcu i przeganiany kot wybiega na ulicę, gdzie jeżdża autobusy miejskie. Jestem umłowiona z dziewczynami na wtorek na 14, że złapią mi kota i o 14 mam go odebrać. Chcemy z mężem wziąć na tymczas.
I teraz pytanie...
JAKIE KOSZTY?
Wiem, że trzeba badania na fiv/ fel v zrobić co u mnie kosztuje 80zł.
karmy i żwirku u mnie pod dostatkiem więc to nie problem.
odrobaczanie max 30 zł

Kot oczy ma ladne, nie kicha więc k.kataru nie podejrzewam.

Czy jeśli testy będą ujemne i będę go brać do domu mogę najpierw wykastrować? czy poczekać z kastracją? bo kot ma ok. poł roku a moja jedna kotka jest niesterylizowana.

Jakie dodatkowe koszty? proszę o odpowiedź, bo sama kastracja będzie kosztować 150 zł u mnie + szczepienie 100 zł + odrobaczanie, ale mam aniprazol w domu więc to mu podam, no i testy 80, co razem daje 320 zł. Czy coś jeszcze musze doliczyć? bo nie wiem, czy mamy kombinowac dużo pieniążków i ile ogólnie "na start" potrzeba...
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
"Jeśli myślisz, że będę płakać, to masz rację... ale pamiętaj, przejdzie mi i się zemszczę."

ifciastu

Od: Czw kwi 15, 2010 18:21

Post » Pt kwi 30, 2010 21:37 Re: Burasek półroczny- jakie koszty?

...
"Jeśli myślisz, że będę płakać, to masz rację... ale pamiętaj, przejdzie mi i się zemszczę."

ifciastu

Post » Pt kwi 30, 2010 21:50 Re: Burasek półroczny- jakie koszty?

Długi weekend się zaczął wiec musisz na odpowiedzi cierpliwie poczekać.
Jeżeli masz niesterylizowaną kotkę w domu to lepiej byłoby wykastrować kocurka, ale porozmawiaj z wetem (czy stan zdrowia na to pozwala) i poczekaj na bardziej doświadczonych kociarzy z miau.
Powodzenia :!:

Bolkowa

Od: Pon gru 03, 2007 20:29

Post » Pt kwi 30, 2010 21:57 Re: Burasek półroczny- jakie koszty?

dziękuję za odpowiedź. kotka jest niesterylizowana bo jest jeszcze młoda ale nie chcę mieć niespodzianek chcialabym tylko wiedzieć czy jakieś dodatkowe koszty na sam początek będą, bo nie wiem czy nas na to stać...

ifciastu

Post » Pt kwi 30, 2010 23:17 Re: Burasek półroczny- jakie koszty?

Cennik to w tym Malborku macie- że tak powiem- z kosmosu 8O 8O kastracja 150? szczepienie 100?aż mi się wierzyć nie chce....W Łodzi kastracja to max 90, szczepienie felovaxem czwórką-45. Tym bardziej, że zwierzaki macie, do weta chodzicie regularnie, zatem nie powinie zdzierać...
P.S. To Miłosza bierzecie czy już nie?bo się pogubiłam.... :oops:
ObrazekObrazekObrazek

marija

Od: Czw gru 28, 2006 22:44

Post » Pt kwi 30, 2010 23:29 Re: Burasek półroczny- jakie koszty?

Trzeba szybko przytulić bidulka, odkarmić, choćby w łazience czy piwnicy i na raty :x
Ten własciciel kebabu to kawał łobuza najwyraźniej :oops:
Ceny u weta są rzeczywiście wysokie, nienormalne :oops:
Tak jakby wet był jeden w mieście i wykorzystywał swój monopol...
"Koty trzeba chwalić, robia się od tego bardziej puchate"

taizu

Od: Śro gru 30, 2009 23:05

Post » Sob maja 01, 2010 10:40 Re: Burasek półroczny- jakie koszty?

taizu pisze:Trzeba szybko przytulić bidulka, odkarmić, choćby w łazience czy piwnicy i na raty :x
Ten własciciel kebabu to kawał łobuza najwyraźniej :oops:
Ceny u weta są rzeczywiście wysokie, nienormalne :oops:
Tak jakby wet był jeden w mieście i wykorzystywał swój monopol...

Weterynarzy jest trzech, w tym jeden niezaciekawy na peryferiach, drugi ten zdzierca, a trzeci calkiem ok i tani, tyle że otwarte ma od 15.30 do 17.00 godziny tylko więc czasem nie mam jak pojść, ale zadzwonilam umówiłam się na wtorek jak złapię kocurka i ciachnie go za 80 zl, a powiedział, że odrobaczanie będzie gratis :ryk:
Szczepienie u niego z białaczką i wścieklizną 70zł , tylko nie robi testów fiv/ felv ale to juz zrobię u tamtego weta:)

Cieszę się bo koszty będą mniejsze...

A kot we wtorek będzie u mnie jak dobrze pojdzie i myślę, że na karmie dobrej jakości szybko go odkarmię:))) :1luvu: :kotek: :1luvu:

ifciastu

Post » Sob maja 01, 2010 10:43 Re: Burasek półroczny- jakie koszty?

No właśnie, rozkosze wyboru weta w małym mieście :mrgreen:
"Koty trzeba chwalić, robia się od tego bardziej puchate"

taizu

Od: Śro gru 30, 2009 23:05

Post » Sob maja 01, 2010 10:53 Re: Burasek półroczny- jakie koszty?

marija pisze:Cennik to w tym Malborku macie- że tak powiem- z kosmosu 8O 8O kastracja 150? szczepienie 100?aż mi się wierzyć nie chce....W Łodzi kastracja to max 90, szczepienie felovaxem czwórką-45. Tym bardziej, że zwierzaki macie, do weta chodzicie regularnie, zatem nie powinie zdzierać...
P.S. To Miłosza bierzecie czy już nie?bo się pogubiłam.... :oops:

No wlaśnie Miłosza narazie nie można przewieźć bo my Malbork a on Opole, ale nawet jak tego weźmiemy na tymczas to dla Miłka miejsce też będzie:)

ifciastu

Post » Sob maja 01, 2010 10:54 Re: Burasek półroczny- jakie koszty?

taizu pisze:No właśnie, rozkosze wyboru weta w małym mieście :mrgreen:

my dopiero tu miesiąc mieszkamy, zawsze w Gd chodziliśmy do weta:)

ifciastu

Post » Sob maja 01, 2010 11:41 Re: Burasek półroczny- jakie koszty?

Na kastrację można też spróbować dostać talon miejski - wŁodzi takie są, chociaż już się kończą, nie wiem, jak w Malborku...
Jest jeszcze Kasa kastracyjna na miau -
viewtopic.php?f=1&t=108023
mają kłopoty, ale można próbować.
Nasz wątek:
viewtopic.php?f=46&t=220448
Wątek kotów Joli Dworcowej:
viewtopic.php?f=1&t=191624
Kącik Muzyczny
viewtopic.php?f=8&t=190784
Zjawiska niewytłumaczalne, opowieści o duchach i nie tylko
viewtopic.php?f=8&t=194190

jolabuk5

Od: Nie paź 16, 2005 14:56

Post » Sob maja 01, 2010 12:38 Re: Burasek półroczny- jakie koszty?

Po co szczepić przeciwko białaczce i wściekliźnie? Szkoda kota,naprawdę. :cry: Nobivac forcat jest super,dodatkowo przeciwko chlamydiozie.Fel-o-vax to moim zdaniem świństwo.Nigdy tym już nie zaszczepię.Moja była tymczaska omal nie umarła, domek zaufał głupiemu wetowi.Po co niewychodzącemu kotu szczepienie p/wściekliźnie? P/białaczce też bez sensu,nic nie daje,a jest groźne.
Nowy bazarek viewtopic.php?f=20&t=217527 Zapraszam

ewar

Od: Wto lis 06, 2007 20:17

Post » Sob maja 01, 2010 13:50 Re: Burasek półroczny- jakie koszty?

Zgadzam się z ewar!!!
Forcat nie daje żadnych powikłań,kot nawet nie wie,że był zaszczepiony-zawsze nim szczepię koty!
Te pierwsze ceny mnie powaliły! 8O 8O 8O
Wspaniale,że dajesz szansę obu kocinom!!!! :1luvu: :1luvu: :1luvu: :1luvu: :1luvu: -niech los Ci to wynagrodzi!
ObrazekObrazekObrazek
Tylko przyjaciele słyszą Twój krzyk , gdy milczysz i widzą łzy, gdy się śmiejesz
"Boże , chroń mnie od fałszywych przyjaciół -z wrogami sobie poradzę"

kropkaXL

Od: Wto sie 12, 2008 14:18

Post » Sob maja 01, 2010 18:46 Re: Burasek półroczny- jakie koszty?

moje koty mają szczepienia bez bialaczki i wścieklizny oprocz kotki, która wychodzi na dwór na smyczy codziennie:)
A kota tego nie wiem jak będę szczepić, zobaczę co wet poleci:)

Ja się tak nie znam jeszcze:) jestem taka kociara w wersji początkującej, ale od czegoś trzeba zaczynać:)

ifciastu

Post » Sob maja 01, 2010 18:54 Re: Burasek półroczny- jakie koszty?

Dasz radę :mrgreen: tymczasowanie jest fajne :wink: pierwszy cennik kosmos, ale rozumiem, że czasem możesz nie mieć wyboru ... zobaczysz, jak to frajda, jak taki wychudzony ochłapek odpasa się i zaczyna mu błyszczeć futerko - widok wart wszelkiego wysiłku!

alix76

Od: Nie mar 22, 2009 7:37

[następna]