Jak zbić masakryczną gorączkę ??? PILNE HELP !!!!

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Czw kwi 22, 2010 10:55 Jak zbić masakryczną gorączkę ??? PILNE HELP !!!!

Mam działkowca niemrawego od ponad tygodnia - w piątek cewnikowany, bo nie mógł siusiać, wtedy pierwszy raz miał mierzoną temperaturę - 40,5 :(
Dostał wtedy synulox, catosal i jakoś do rana zeszło. Nawet za bardzo - miał trochę powyżej 37.
Kolejne dni niestety powrót do wysokiej temperatury i tak już zostało ...
Dostawał synulox, potem enrofloksacynę, wczoraj pyralginę, do tego od 2 dni steryd. I nic. Gorączka wciąż jest powyżej 40 stopni :(

Diagnozowanie w toku (dziś krew, testy, rtg, usg), na razie osłuchowo ok, sika, bo pęcherz opróżniony. Biochemia ok. Wciąż nie wiadomo co to, temperatura i brak reakcji na steryd wskazuje na FIPa, ale brak pozostałych objawów. Ma dość "tkliwy" kręgosłup, ale na macanego żadnych obrzęków.

Wetka już nie wie, co podać, zeby gorączkę zbić ... ktoś ma jakieś doświadczenia? Co jeszcze podsunąć wetce?
A jakiś pomysł, co mu może być? (3-letni, zawsze zdrowy, dobrze żywiony, kastrowany, szczepiony) Co może dawać takie objawy? Tylko FIP? (wątek FIPowy już znam na pamięć niestety ...)
:(
Ostatnio edytowano Czw kwi 22, 2010 13:03 przez Avian, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek

Avian

Od: Śro lip 05, 2006 13:15

Post » Czw kwi 22, 2010 10:58 Re: Jak zbić masakryczną gorączkę ???

Zamiast zbijać gorączkę w ciemno, zrobić posiewy z moczu i krwi.

felin

Od: Wto sty 06, 2009 0:04

Post » Czw kwi 22, 2010 11:03 Re: Jak zbić masakryczną gorączkę ???

mój kocurek dostawał tolfedine - pomogło, miał koszmarne zapalenie oskrzeli z wysoką gorączką,po zastrzyku zawsze czuł się trochę lepiej, ale nie wiem czy w każdym przypadku można podać?
Pako

Post » Czw kwi 22, 2010 11:07 Re: Jak zbić masakryczną gorączkę ???

Pako pisze:mój kocurek dostawał tolfedine - pomogło, miał koszmarne zapalenie oskrzeli z wysoką gorączką,po zastrzyku zawsze czuł się trochę lepiej, ale nie wiem czy w każdym przypadku można podać?

Tolfę dostaje, nie działa :(

felin pisze:Zamiast zbijać gorączkę w ciemno, zrobić posiewy z moczu i krwi.

Dzisiaj zrobię - przynajmniej z krwi. Z moczu też się postaram od razu.
Tylko na wyniki pewnie trochę sie poczeka - po jakim czasie coś powinno juz wyrosnąć?
Myślisz, ze może to dać odpowiedź? Czego się mogę spodziewać w wynikach? (muszę uzasadniać wetce moje życzenia ;) )
Obrazek

Avian

Post » Czw kwi 22, 2010 11:19 Re: Jak zbić masakryczną gorączkę ???

Dostaje jednocześnie tolfę i steryd? :roll:

Przy FIPie steryd zbija gorączkę (na początku).

Kiedyś Muchomor dostał chłodny wlew pod skórę, pomogło obniżyć temperaturę, no ale to tylko doraźnie.

Jana

Od: Pt sty 03, 2003 19:59

Post » Czw kwi 22, 2010 11:53 Re: Jak zbić masakryczną gorączkę ???

Tolfa od piątku do poniedziałku, wtorek i środa steryd.

Już załatwiłam - posiew się robi, ale to potrwa ...

Jana, a steryd na gorączkę to od razu pomaga? Bo on pierwszy dostał we wtorek o 18, potem pojechał na działkę - byłam z nim coś koło godziny, nie było widać poprawy. Rano ok.10 tez nadal bez zmian ... myślisz, ze mógł pomóc na chwilę w nocy i tego nie zauważyłam, czy powinien dłużej działać?
Wetka powiedziała, że steryd skrajnie mógł zadziałać po najpóźniej 24 godzinach - wtedy tez nie było reakcji, wiec uznałyśmy, ze steryd nie zadziałał.

Kurcze, nie jest łatwo leczyć kota działkowego, którego nie ma sie cały czas na oku :(

Tak myślę teraz - może ten pęcherz w zeszłym tygodniu jednak nabruździł, gdzieś pękł, mocz się wylał i jakieś zakażenie sie wdało? Czy to możliwe?
Miał wprawdzie USG w piątek, nie było płynu nigdzie widać, ale pęcherz choć zatkany nie był zbyt pełen ...
Obrazek

Avian

Post » Czw kwi 22, 2010 12:25 Re: Jak zbić masakryczną gorączkę ???

Dopiszę jeszcze tutaj, żeby był pełen obraz - biochemia ok (i wątrobowe i nerkowe parametry). Śluzówki ładne, różowe, nie ma zażółceń, nie ma zmian w oczach. Osłuchowo czysto, węzły chłonne ok. Na piątkowym USG wszystko wyglądało normalnie - wetka szukała głównie płynu, pod kątem rozlanego ewentualnie moczu.
Wyraźnie bolesny kręgosłup - środkowa część do lędźwiowej.

W piątek pęcherz zatkany - cewnikowany, udało sie przepchać - mocz kolor normalny, ph 8, prawdopodobne struwity (nie było badane, bo robione w warunkach "polowych")
Obrazek

Avian

Post » Czw kwi 22, 2010 13:15 Re: Jak zbić masakryczną gorączkę ??? PILNE HELP !!!!

Tolfę dostaje, nie działa :(

u niektórych kotów tolfedyna nie działa (np. u mojej Niespodzianki i u Leona) , działa natomiast Metacam (meloksykam, niesterydowy lek przeciwzapalny), wetka powinna wiedzieć
steryd w ogóle nie ma wpływu na gorączkę
może kot ma zapalenie rdzenia kręgowego? nie ma żadnej rany na grzbiecie? morfologie ma ok? jaka leukocytoza?
AnielkaG

Post » Czw kwi 22, 2010 13:56 Re: Jak zbić masakryczną gorączkę ??? PILNE HELP !!!!

AnielkaG pisze:może kot ma zapalenie rdzenia kręgowego? nie ma żadnej rany na grzbiecie? morfologie ma ok? jaka leukocytoza?

Nie ma żadnej rany.
Dzisiaj będę znała morfologię "z maszyny", ale wczoraj przy pobraniu wetka stwierdziła, że ma dziwnie rzadką krew ... a w niedzielę przy pobraniu stwierdziła, że bardzo szybko krwinki opadają. Dlatego myślę, że morfologia nie będzie dobra, ale musimy poczekać na dokładne wyniki.

Co to zapalenie rdzenia kręgowego? To jest od mechanicznego uszkodzenia czy samo z siebie z jakiejś wrodzonej cechy? (Czort jest dość ciężki, 6kg z zimowym tłuszczykiem ;) )

Notuję wszystkie pomysły do przekazania wetom.
Obrazek

Avian

Post » Czw kwi 22, 2010 16:45 Re: Jak zbić masakryczną gorączkę ??? PILNE HELP !!!!

Ja miałam taki przypadek- do karmicielki przyczołgał się kot, miał ranę na grzbiecie (nie wiadomo czy od pogryzienia, czy od uderzenia), miał gorączkę, zatrzymanie moczu (był cewnikowany) i niedowład tylnych łap. Nie wiem jakie miał wyniki, bo kota spotkałam jak już był "wyprowadzony" na prostą, jest u moich rodziców. Było rozpoznanie zapalenia rdzenia kręgowego.
Wysoka gorączka może być objawem sepsy.
AnielkaG

Post » Czw kwi 22, 2010 16:51 Re: Jak zbić masakryczną gorączkę ??? PILNE HELP !!!!

Miałam kiedyś koszmarnie gorączkującego maluszka (kociego ofkors) z opcją weta za dwa dni. Mały miał 41,0 więc zaczęłam lekko świrować. Konsultowałam telefoniczne z wetką, poleciła mi podać małemu Apap - zadziałało. Z tym że to tylko leczenie objawu, gorączka ma podłoże którym trzeba się zająć i jeśli nie jest niebezpiecznie wysoka nie obniżałabym jej sztucznie żeby nie zaburzać obrazu choroby.
Obrazek

kinga w.

Od: Sob sty 31, 2009 17:41

Post » Czw kwi 22, 2010 16:55 Re: Jak zbić masakryczną gorączkę ??? PILNE HELP !!!!

Czy mając zapalenie rdzenia kręgowego kot mógłby chodzić?

Miś jako kociak bardzo zachorował, jedną z (dwóch) diagnoz było zapalenie rdzenia kręgowego. Były faktycznie bardzo wysokie gorączki, ale przede wszystkich Miś w ogóle nie mógł chodzić.

Jana

Od: Pt sty 03, 2003 19:59

Post » Czw kwi 22, 2010 17:11 Re: Jak zbić masakryczną gorączkę ??? PILNE HELP !!!!

Apap w syropie dla dzieci zbija gorączkę. W ciężkich przypadkach podaję jakąś tam cząstkę czopka.Wiem u kota ciężka operacja,jednak parę razy w desperacji udało mi sie.Pomogło lepiej niż przy doustnym.
Mój pies miał bolesność kręgosłupa podczas "przesuwania" sie kręgów i uciskania go.Powłóczył tylnymi nogami,miał wielki brzuch z powodu przemieszczenia jelit ale nigdy nie miał gorączki.Fakt,nigdy to nie przeszło w stan przewlekły.
Ale Lusia była "genetycznie uszkodzona" .
Obrazek

Dla naszych Słoneczek [*] Kochamy i tęsknimy.

ASK@

Od: Czw gru 04, 2008 12:45

Adopcje: 9 >>

Post » Czw kwi 22, 2010 17:25 Re: Jak zbić masakryczną gorączkę ??? PILNE HELP !!!!

Podawałam normalną tabletkę, tylko połówkę. Podana wieczorem, pozwoliła spokojnie doczekać rana. Maluch był naprawdę mały, może 2,5 miesiąca.
Obrazek

kinga w.

Od: Sob sty 31, 2009 17:41

Post » Czw kwi 22, 2010 19:18 Re: Jak zbić masakryczną gorączkę ??? PILNE HELP !!!!

Dzisiaj gorączka ciut niższa ... ale juz wiadomo, ze to jednak FIP :(
Jest już trochę płynu - typowy, fipowy, pojechał do badań.

FeLV/FIV ujemny.
Obrazek

Avian

[następna]