Kto mnie uświadomi?

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Śro kwi 14, 2010 8:00 Kto mnie uświadomi?

:idea: Mam pytanie czy kastrowane koty zawsze znaczą dom? Ja miałam tylko kotkę więc nie wiem! Wujek ma persa wykastrowanego późno i ten kot leje gdzie popadnie przeważnie na przedpokoju bo pokoje już zamykają a w domu jeden smród!!!! Czy tak jest zawsze czy kot ten to brudas jakiś? Jakie są reguły :?:

andziula3

Od: Sob kwi 10, 2010 21:34

Post » Śro kwi 14, 2010 8:12 Re: Kto mnie uświadomi?

andziula3 pisze::idea: Mam pytanie czy kastrowane koty zawsze znaczą dom? Ja miałam tylko kotkę więc nie wiem! Wujek ma persa wykastrowanego późno i ten kot leje gdzie popadnie przeważnie na przedpokoju bo pokoje już zamykają a w domu jeden smród!!!! Czy tak jest zawsze czy kot ten to brudas jakiś? Jakie są reguły :?:

Ja bym kotu zrobiła badanie moczu i krwi..
To raczej nie wygląda na znaczenie tylko na objawy kłopotów z pęcherzem albo, co dość częste u persów, z nerkami..
Złapać kocie sioośki do jałowego pojemnika i zanieść do badania..
I samego kota (na czczo) zabrać do weta na pobranie krwi do badań - morfologia z profilem nerkowym i wątrobowym..
A potem, w zależności od wyników badań - albo leczenie kota, albo (jeśli wyniki wyjdą w porządku) - szukanie innych przyczyn sioosiania poza kuwetą..
Ale na początek bezwzględnie badania..
Opowieści o moich kociastych..
viewtopic.php?p=3620054#3620054

aamms

Od: Czw lut 17, 2005 15:56

Post » Śro kwi 14, 2010 8:32 Re: Kto mnie uświadomi?

Badanie koniecznie - jak pisze Aamms.
A wujkowi na zlikwidowanie smrodu zaproponowałabym ten preparat http://www.germapol.pl/index.php?option ... &Itemid=38

Kot sika ciągle w tym samym miejsu, bo tam mu "pachnie" kuwetą.

Ten środek skutecznie likwiduje zapaszek, jest szansa, że kot zmieni updobanie i wybuierze kuwetę.

No i kuwety postawiłabym ze dwie z róznym żwirkiem, i sprzątała je jak najczęściej.
Ostatnio edytowano Śro kwi 14, 2010 9:18 przez kalewala, łącznie edytowano 1 raz
Zachęcam do zakupów w zooplusie przez zielony banerek na blogu - zooplus coś przekazuje na nasze podopieczne kocie bidy. http://domowepiwniczne.blogspot.com/

kalewala

Od: Śro cze 29, 2005 13:55

Post » Śro kwi 14, 2010 9:08 Re: Kto mnie uświadomi?

:kotek: ale napiszcie proszę jak to jest z kastratami znaczą teren czy nie? - ja jestem całkiem zielona i powiem wujkowi, aby zabrał kocika do lekarza , że też nikt wcześniej o tym nie pomyślał :kotek:

andziula3

Od: Sob kwi 10, 2010 21:34

Post » Śro kwi 14, 2010 9:11 Re: Kto mnie uświadomi?

Kastraty zasadniczo NIE znaczą terenu, to jeden z argumentów ZA kastracją ... zdarza się sporadycznie, że ten nawyk zostaje. W tej sytuacji to są raczej problemy zdrowotne.

alix76

Od: Nie mar 22, 2009 7:37

Post » Śro kwi 14, 2010 9:21 Re: Kto mnie uświadomi?

Miałam kilka starych kocurów niekastrowanych zabranych z ulicy. Po kastracji w większości przypadków odruch znaczenia znikał albo prawie znikał.
Zachęcam do zakupów w zooplusie przez zielony banerek na blogu - zooplus coś przekazuje na nasze podopieczne kocie bidy. http://domowepiwniczne.blogspot.com/

kalewala

Od: Śro cze 29, 2005 13:55