Karmienie kociaka i kotki po sterylizacji

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Pon kwi 12, 2010 10:57 Karmienie kociaka i kotki po sterylizacji

Witam.Mam młodą kotkę po sterylizacji.Zastanawiam się jak by to było gdybym wzieła trzy miesięcznego kociaka.Jak by wygłądała sprawa karmienia bo jak wiadomo kociak dostawał by karmę dla juniorów.Do suchej karmy po sterylizacji (bo oczywiście taka dostaje kicia) kotka ma dostęp cały czas.Jak by kociak miał dostępo do swojej to by wzajemnie podjadały sobie karmę.Czy nie zaszkodziła by karma po sterylizacji dla małego i odwrotnie?Ktoś ma może taki problem i jak go rozwiązał?
Obrazek Asia 1.02.2010 (*)- śpij malutka:( Zawsze będziemy o Tobie pamiętać.
Obrazek Gosiek i Szarcia.Obrazek ZAPRASZAMY

anusia27

Od: Pt kwi 02, 2010 10:35

Post » Pon kwi 12, 2010 16:35 Re: Karmienie kociaka i kotki po sterylizacji

anusia27 pisze:Witam.Mam młodą kotkę po sterylizacji.Zastanawiam się jak by to było gdybym wzieła trzy miesięcznego kociaka.Jak by wygłądała sprawa karmienia bo jak wiadomo kociak dostawał by karmę dla juniorów.Do suchej karmy po sterylizacji (bo oczywiście taka dostaje kicia) kotka ma dostęp cały czas.Jak by kociak miał dostępo do swojej to by wzajemnie podjadały sobie karmę.Czy nie zaszkodziła by karma po sterylizacji dla małego i odwrotnie?Ktoś ma może taki problem i jak go rozwiązał?

Nie miałam takiego problemu - jednak najważniejsza jest w takiej sytuacji kicia. W końcu to kilkanaście dni i trzeba o nią dbać należycie. Kotce nie wolno się obżerać (chodzi o perystaltykę jelit, żeby nie nadwerężać szwów) - a moja kota np. przepada za karmą dla małych.

Motodrama

Od: Sob wrz 29, 2007 13:21

Post » Śro kwi 14, 2010 14:41 Re: Karmienie kociaka i kotki po sterylizacji

Motodrama pisze:
anusia27 pisze:Witam.Mam młodą kotkę po sterylizacji.Zastanawiam się jak by to było gdybym wzieła trzy miesięcznego kociaka.Jak by wygłądała sprawa karmienia bo jak wiadomo kociak dostawał by karmę dla juniorów.Do suchej karmy po sterylizacji (bo oczywiście taka dostaje kicia) kotka ma dostęp cały czas.Jak by kociak miał dostępo do swojej to by wzajemnie podjadały sobie karmę.Czy nie zaszkodziła by karma po sterylizacji dla małego i odwrotnie?Ktoś ma może taki problem i jak go rozwiązał?

Nie miałam takiego problemu - jednak najważniejsza jest w takiej sytuacji kicia. W końcu to kilkanaście dni i trzeba o nią dbać należycie. Kotce nie wolno się obżerać (chodzi o perystaltykę jelit, żeby nie nadwerężać szwów) - a moja kota np. przepada za karmą dla małych. Moja kicia już 4 miesiąc po sterylce:)Chodzi mi o to,że jak by jadła karmę dla juniorków to by na niej zgrubła sporo no i wiadomo lepiej na drogi moczowe i w ogóle taka po sterylizacji.Z kolei dla kociaka taka po sterylizacji to też nie bardzo a na pewno by sobie podjadały:)No cóż dziękuję za odpowiedź:)

anusia27

Post » Śro kwi 14, 2010 15:25 Re: Karmienie kociaka i kotki po sterylizacji

Masz w takiej sytuacji dwie opcje:

1) Koty mają cały czas dostęp do karmy dla kastratów, a kociaka dokarmiasz karmą dla kociąt min. 3 razy dziennie (n.p. dając mu miseczkę w jakimś zamknietym pomieszczeniu, typu kuchnia, gdzie zostaje z nią na trochę sam). Jeśli kocię nie będzie bardzo chętne do wyjadania "dorosłej" karmy, a tylko trochę podskubie od czasu do czasu, to takie rozwiązanie jest OK.

2) Koty jedzą o stałych porach i żadna karma nie stoi non-stop - ale wtedy kociaka trzeba karmić częściej, niż kotkę.
Permanentny brak czasu...

Atka

Od: Wto maja 20, 2003 11:31

Post » Śro kwi 14, 2010 15:55 Re: Karmienie kociaka i kotki po sterylizacji

Atka pisze:Masz w takiej sytuacji dwie opcje:

1) Koty mają cały czas dostęp do karmy dla kastratów, a kociaka dokarmiasz karmą dla kociąt min. 3 razy dziennie (n.p. dając mu miseczkę w jakimś zamknietym pomieszczeniu, typu kuchnia, gdzie zostaje z nią na trochę sam). Jeśli kocię nie będzie bardzo chętne do wyjadania "dorosłej" karmy, a tylko trochę podskubie od czasu do czasu, to takie rozwiązanie jest OK.

2) Koty jedzą o stałych porach i żadna karma nie stoi non-stop - ale wtedy kociaka trzeba karmić częściej, niż kotkę.

Jak się pracuje cały dzień to przecież suchą karmę muszą zostawić na cały dzień.Moja kicia na szczęście nie przepada za konserwami i dobrze bo mają dużo konserwantów.Poskubje czasem kurczaka z warzywami i bieluch zajada.Także u mnie stoi sucha non stop bo nie da się inaczej

anusia27

Post » Śro kwi 14, 2010 16:00 Re: Karmienie kociaka i kotki po sterylizacji

Atka pisze:Masz w takiej sytuacji dwie opcje:

Ok źle zrozumiałam.Zostaję mi opcja pierwsza.Wielkie dzięki:)

anusia27

Post » Śro kwi 14, 2010 16:02 Re: Karmienie kociaka i kotki po sterylizacji

Może ktoś jeszcze poradzi:)

anusia27

Post » Śro kwi 14, 2010 16:22 Re: Karmienie kociaka i kotki po sterylizacji

anusia27 pisze:Jak się pracuje cały dzień to przecież suchą karmę muszą zostawić na cały dzień.

A wcale niekoniecznie ;) 2-3 posiłki dziennie o ustalonych porach to całkiem wystarczające karmienie dla dorosłych kotów.
Permanentny brak czasu...

Atka

Od: Wto maja 20, 2003 11:31

Post » Śro kwi 14, 2010 16:43 Re: Karmienie kociaka i kotki po sterylizacji

Atka pisze:
anusia27 pisze:Jak się pracuje cały dzień to przecież suchą karmę muszą zostawić na cały dzień.

A wcale niekoniecznie ;) 2-3 posiłki dziennie o ustalonych porach to całkiem wystarczające karmienie dla dorosłych kotów.

To teraz wiadomo skąd ten brzuszek u kici;)jakoś wydawało by mi się,że kotka głoduje mi w domu hmm...od 9-18 często mnie nie ma to duuuuuużo czasu:)Staram się chociaż miarkować jej porcję na dzień jak zaleca producent zawsze coś! :roll:

anusia27