POTRZEBUJE POMOCY Z BABY :cry:

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Czw lut 25, 2010 12:03 POTRZEBUJE POMOCY Z BABY :cry:

Witam wszystkich, mam maly (lecz niesamowicie drazniacy mnie) problem, mam kotke Baby ktora ma teraz ok 6 miesiecy...
Od 1 dnia jak ja mialam byla strasznie dziwnie zachowujacym sie kociaczkiem, nie mialczala... okropnie Drapala i gryzla no i puszczala niesamowite smierdzace "baczki"...od momentu jak miala kuwete od razu do niej chodzila i sie tam zalatwiala... miala 2 wizyty u weterynarza.. po ktorych bylo wszystko ok... jak miala 4 miesiace..zaczela nudzic sie jej kuweta, i dzien w dzien zmieniala miejsce gdzie robila swoj interes.. raz pod stolem w jadalni...raz kolo kaloryfera... a kuweta zostawala czysta. zaczelam ja pomalu wypuszczac na zewnatrz, w ogrodek. Ona upatrzyla sobie od samego poczatku rog domu, i ciagle tam chodzila sie zalatwiac na betonowych plytkach, gdzie ma caly ogrodek... probowalam wszystkiego ... w koncu zakrylam rog domu galeciami, bo nic innego nie pomagalo.. to w tym momencie przeniosla sie 2m od domu..i tam sie zalatwia.. jak ja wpuszcze do domu idzie od razu pod stol w jadalni :? No i te jej baczki... jest to ciaglosc od kiedy byla mala, zmienialam jej jedzenie... nic nie powstrzymuje tego, nie zdarza sie to od czasu do czasu, jezeli jest ze mna i ogladam tv..jest to niemal niemozliwe , poniewaz smrod jest nie do zniesienia..i ciagle sie to powtarza... ciezko jest wytrzymac w takiej atmosferze.
Zaczyna mi juz brakowac cierpliwosci... wychodzac w ogrodek jedynym jakim zapachem sie czuje jest smrod kocich odchodow. Ona nie zakopuje ich jak na poaczatku ..teraz juz zostawia.
Dzwonilam do mojego weterynarza pytajac o rade... lecz tutaj niby tak bardzo interesuja sie prawami zwierzat..lecz nikt w zasadzie nie potrzefi udzielic ci dobrej pomocnej rady, wiec postanowilam cos poszukac na naszych polskich stronach.
Bede bardzo wdzieczna za jaka kolwiek pomoc, poniewaz nie chciala bym pozbywac sie jej, Kocham ja lecz z takis sposobem jej bycia bede musiala to zrobic i bede musiala ja oddac.

DZIEKUJE
Katie

Katee6

Od: Czw lut 25, 2010 11:27

Post » Czw lut 25, 2010 12:22 Re: POTRZEBUJE POMOCY Z BABY :cry:

moim zdaniem kotka potrzebuje zmiany diety, bo ona na pewno też się męczy. kot nie załatwia się poza kuwetą, bo mu się nudzi kuweta.
czym ją karmisz?

puss

Od: Czw lis 09, 2006 13:24

Post » Czw lut 25, 2010 12:43 Re: POTRZEBUJE POMOCY Z BABY :cry:

Zaczynalam od Whiskas Kitten (jelly) przez 4 miesiace dostawala mleko dla maluchow, pozniej probowalam zmieniac jej jedzenie na:
-Whiskas (organic/ oh so fishy/...)
-IAMS cat food
-PURINA "felix"
-KeteKat
-Sheba
To wszystko jako mokre jedzenie jakie dostawala.
Z chrupek:
Whiskas
IAMS cat food.

Katee6

Post » Czw lut 25, 2010 12:53 Re: POTRZEBUJE POMOCY Z BABY :cry:

Whiskas, KiteKat, Sheba, Purina felix to nie jest jedzenie odpowiednie dla kociaka.

powinnaś zacząć jej podawać coś naprawdę wartościowego, np. odpowiednią karmę dla kociąt http://netkarma.pl/ROYAL_CANIN_Weaning_ ... t-112.html

puss

Post » Czw lut 25, 2010 12:55 Re: POTRZEBUJE POMOCY Z BABY :cry:

To nie są najbardziej wartościowe karmy dla kota... Spróbuj surowe mięso (indyk, kurczak, wołowina, cielęcina, podroby w niewielkich ilościach) a z suchych Orijen, Acana, TOTW. Na forum jest sporo wątków o żywieniu kotów - wrzuć w wyszukiwarkę BARF, dlaczego nie whiskas itp.

focia

Od: Sob cze 18, 2005 15:03

Post » Czw lut 25, 2010 13:01 Re: POTRZEBUJE POMOCY Z BABY :cry:

zbadałabym tez kicia u lekarza pod kątem bakteriologicznym-zapach ,wzdęcia to mogą być np beztlenowce......ale tylko lekarz może to ustalić :? Oczywiście to co pisza dziewczyny o karmach to konieczność!!!!Musi byc karmiona dobrym jedzeniem....
Serniczek

Post » Czw lut 25, 2010 13:19 Re: POTRZEBUJE POMOCY Z BABY :cry:

Dziekuje bardzo.. postaram sie znalesc te karmy dla kota tutaj. I mam wielka nadzieje ze to pomoze,
Tylko czy to co je jest uwaronkowane to gdzie sie zalatwia??

Katee6

Post » Czw lut 25, 2010 13:23 Re: POTRZEBUJE POMOCY Z BABY :cry:

Niewykluczone - kot, poniewaz nie posiada zdolnosci werbalnej komunikacji z czlowiekiem, probuje porozumiec sie niewerbalnie. W ten sposob komunikuje Ci, ze cos jest nie tak.

Kiedy odrobaczalas kotke, czym, i jak czesto?

Myszka.xww

Od: Sob lip 20, 2002 18:09

Post » Czw lut 25, 2010 13:39 Re: POTRZEBUJE POMOCY Z BABY :cry:

zazwyczaj zdrowy kot nie załatwia się poza kuwetą, chyba że jest coś nie tak z jego zdrowiem.
jeśli nie odrobaczyłaś kotki, to czas najwyższy to zrobić, ale tylko u weterynarza. może ona ma jakieś pasożyty w jelitach i to dlatego ma takie problemy?

puss

Post » Czw lut 25, 2010 13:49 Re: POTRZEBUJE POMOCY Z BABY :cry:

Zaraz po pierwszej wizycie u wet. dostalam od niego lekarstwo na robaki (bob martin cat dewormer)
zastosowalam jak instrukcja wskazywala... na kark kota zostalo to nalozone..przez kilka dni bylo widac ze ona sie oczyszczala... ale wtedy jeszcze zalatwiala sie do kuwety. i byl to jednorazowy lek.
Kolejna wizyte mam ustalona 12 marca dla niej, ma zostac wysterylizowana.
Liczylam ze moze to jej pomoze.

Katee6