Nikita - zasmarka niebieska caryca

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Pon lut 22, 2010 11:10 Nikita - zasmarka niebieska caryca

Witajcie!
Przedstawiam Nikite Obrazek

Trafiła do mnie na początku października, już wtedy miała dziwny katar (kichała, ale to nie był koci katar). Ostatnio zrobiłem szczegółowe badanie pod kątek tego kichania. Niestety badanie histopatologiczne wykazało jakieś wieloogniskowe zapalanie błony nosowej oraz zanik tejże błony. Do końca nie jestem pewien co jej dolega, gdyż nie rozumiem nazw które występują w diagnozie...
Może jakaś ciocia albo wujek (dobra rada) :) słyszała coś o tym? i może coś poradzić?
Poniżej zamieszczam tłumaczenie (z j.angielskiego) diagnozę badania histopatologicznego:

Histologia:
We wszystkich błonach śluzowych nosa obecna jest gęsta wydzielina, wieloogniskowe umiarkowane lub mieszane zmiany zapalne (egzocytoza i owrzodzenia). Jedna próbka wykazała obfitość PAS-dodatnich, torbiele (przy?, na?) gruczołach nosa ogólnie są dobrze zróżnicowane. Przeplatanka mieszanych komórek zapalnych.

Diagnoza:
Błona śluzowa nosa: ciężkie przerostowe i wieloogniskowe wrzodziejące zapalenie błony śluzowej nosa, czynny wieloogniskowy rozrost rozproszonych komórek z nabłonka gruczołowego.
Obrazek

zwirooo

Od: Nie wrz 06, 2009 23:23

Post » Pon lut 22, 2010 11:20 Re: Nikita - zasmarka niebieska caryca

a wymaz na posiew robiliscie?

Myszka.xww

Od: Sob lip 20, 2002 18:09

Post » Pon lut 22, 2010 11:28 Re: Nikita - zasmarka niebieska caryca

nie... wet stwierdził że po takich wynikach badania nie potrzeba robić posiewu
Obrazek

zwirooo

Od: Nie wrz 06, 2009 23:23

Post » Pon lut 22, 2010 12:03 Re: Nikita - zasmarka niebieska caryca

Ma pomysl co do leczenia? Wyjasnil cokolwiek?

zawsze mozesz kotke i wyniki badan skonsultowac u innego weterynarza, jesli tylko masz watpliwosci.

Myszka.xww

Od: Sob lip 20, 2002 18:09