UCZULENIE U KOTA

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Śro lut 03, 2010 13:18 UCZULENIE U KOTA

Mam takie nietypowe pytanie, czy istnieje możliwość, że kot jest na coś uczulony??

A jeśli tak, to czy jest jakiś sposób aby sprawdzić na co??
geobet :)
Obrazek

geobet2888

Od: Pt gru 21, 2007 9:43

Post » Śro lut 03, 2010 13:26 Re: UCZULENIE U KOTA

Owszem, jest to możliwe, nawet bardzo. Jeśli to uczulenie pokarmowe, w wykryciu przyczyny pomoże dieta eliminacyjna (każdy wet Ci to wytłumaczy, chyba jest też w Kocim ABC). Może to też być uczulenie na jady pcheł. Zdarza się też atopowe zapalenie skóry (moje dwie kotki to mają).
Proponuję konsultację z DOBRYM wetem

MaryLux

Od: Pon paź 16, 2006 14:21

Post » Śro lut 03, 2010 13:35 Re: UCZULENIE U KOTA

Jest to bardzo prawdopodobne. Kotek mojego znajomego dostał uczulenia na kosmetyki( trudno w to uwierzyć ale on używał tylko zwykłych, "ludzkich" kosmetyków). Kupił więc na krakvet.pl odpowiednie preparaty i problem znikł. Alergia pokarmowa zdarza się ale bardzo rzadko

zezol

Od: Czw gru 03, 2009 9:05

Post » Śro lut 03, 2010 13:42 Re: UCZULENIE U KOTA

Mam kotkę alergiczkę pokarmową.

Także jest możliwe.
Obrazek

maggia

Od: Sob gru 02, 2006 12:13

Post » Śro lut 03, 2010 13:45 Re: UCZULENIE U KOTA

Chodzi mi o bardziej uczulenie na pyłki. Bo kicha jak najęty.
Obrazek

geobet2888

Post » Śro lut 03, 2010 13:47 Re: UCZULENIE U KOTA

Kichanie może być objawem uczulenia lub choroby dróg oddechowych - koniecznie zapytaj weta, bez badania nawet najmądrzejszy wet nie zdiagnozuje.
A ja mam dwie kotki z atopowym zapaleniem skóry

MaryLux

Post » Śro lut 03, 2010 14:32 Re: UCZULENIE U KOTA

No właśnie ma zapalenie górnych drób oddechowych, jesteśmy po tygodniu zastrzyków, ale jak kichał tak kicha, tylko mu już z noska nie leci
Obrazek

geobet2888

Post » Czw lut 04, 2010 11:36 Re: UCZULENIE U KOTA

No to zmienić leki. A jak wet nie zechce, zmienić także weta

MaryLux

Post » Czw gru 01, 2011 16:05 Re: UCZULENIE U KOTA

Postanowiłam odświeżyć wątek.

U mojej kotki po badaniach krwi wyszło silne uczulenie na roztocza (4 stopien w 5 stopniowej skali reakcji)
Awaryjnie dostała sterydy - żeby mogła oddychać swobodnie, ale to niestety nie jest rozwiązanie na dłuższą metę. Po sterydach kotka niesamowicie przytyła. Szukam teraz czegoś naturalnego inhalacje? zioła/homeopatia? Może ktoś polecić skuteczną metodę na alergię objawiającą się katarem?

Katar zatyka kotce nosek i uniemożliwia oddychanie przez nos, w gorsze dni kotka budzi się ze snu, bo jej ciężko oddychać, łzawią oczka, męczy ją to bardzo.

Mieszkanie sprzątam regularnie. Uczulenie w słabszej wersji mogło byc już wcześniej, ale przez weta "rozpoznane" jako przeziębienie/koci katar.

Kotka 4 dni w tygodniu mieszka w bloku w warszawie, 3 dni w tygodniu jedzie ze mną poza miasto, gdzie objawy uczuleniowe ustępują, jak jest tam ponad tydzień katar znika całkowicie. Co ciekawe pojawia się wtedy jakby swędzenie skóry, kotce 'chodzi' grzbiet, wkurza się, próbuje od tego uciec, wylizuje sierść. To na pewno nie pchły ani inne robale bo jest regularnie odrobaczana i kropelkowana. Inne zwierzęta w tym otoczeniu nie mają podobnych objawów.

Czy ktoś spotkał się z podobnym przypadkiem?
Może burza mózgów przyniesie coś dobrego.

Pozdrawiam

kpik

Od: Śro lis 30, 2011 15:53