Chory kot, kaszel

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Pt sty 29, 2010 22:42 Chory kot, kaszel

Witajcie,
mam kota znajde obecnie 5 lat kastrat. Jakiś czas temu zaczął dziwnie poksływać, krztusić się, sporadycznie wymiotować. Początkowo
myślałam, że mamy problem z kłaczkami, ale po zastosowaniu srodków na kłaczki wszystko pozostało bez zmian. Zaniepokojona udałam się do
weta.
Po pierwsze stwierdził, że kot jest uczulony na kurczaka. Z diety też kurczaka wyłączyłam. Dostał Venter i Ranigast na uspokojenie żołądka. Potem został odczulony.
Potem, że może ma jakiegoś obleńca (chyba gliste) dostał Advocata (niby odrobacza przez dłuższy czas). Przez tydzień-dwa było
dobrze, ale wszystko wróciło. Nie wiem już co mu jest. To możliwe, że jeden kot ma pasożyta a drugi jest w 100% zdrowy?

W między czasie w morfologii wyszło że ma podwyższony poziom erytrocytów (10,96 T/l), hemoglobiny (9,69 mmol/l), hematokryt (0,49
l/l), mocznik (90 mg/dl) i białko całkowite (82 g/l). Reszta parametrów w normie. Dostawał kroplówki nawadniające z Q10 i witaminami. Ale lekarz nie powiedział jak to pomoże.

Lux nie chce jeść, jest osowiały, smutny :cry: Jest kiepsko co robić? Przecież nie będę go bez przerwy faszerować kroplówkami :( nie wiedząc co mu jest.

dominikamichalina

Od: Pt sty 29, 2010 22:28

Post » Sob sty 30, 2010 1:46 Re: Chory kot, kaszel

napisz skad jestes to wtedy odezwa sie osoby z danego miejsca i beda mogly pomoc w wyborze lekarza
mozliwe ze to poczatek czegos z nerkami, z watrobą albo jakies zatrucie, moze tez cos połknął i dobrze byłoby zrobic przeswietlenie
czekac napewno nie mozesz
i same kroplowki napewno nie zaszkodza ale nie lecza problemu

niestety nie mam komp i piszac z tel. nie moge w tej chwili b. pomoc

karunia

Od: Pon kwi 26, 2004 22:10

Post » Sob sty 30, 2010 3:31 Re: Chory kot, kaszel

Pierwsze co sie nasuwa przy takich objawach - to zarobaczenie glista.
Po podaniu leku odrobaczajacego byla ewidentna poprawa az na dwa tygodnie?
Troszke szybko objawy wrocily, ale moze dzialanie leku oslablo i nastapila reinfekcja.

Jednak przyczyn moze byc wiele - przede wszystkim trzeba by zrobic zdjecie RTG klatki piersiowej (czy nie ma zmian astmatycznych, czy nic nie uciska, jak wygladaja pluca - bo takie objawy moga wystepowac przy zapaleniu pluc, obrzeku, nowotworze itp, jak wyglada serce - bo koty rzadko kaszla przy chorobach serca ale czasem sie zdarza) i dobrze by bylo zrobic usg jamy brzusznej.

Nie wiem skad jestes - ale na pewno warto by bylo dokladnie obejrzec kocie gardlo. Czy np. nie ma w nim czegos co drazni albo jakiegos nacieku zapalnego.

Ale mysle ze przede wszystkim - zdjecie RTG.

Blue

Od: Pt lut 08, 2002 19:26

Post » Sob sty 30, 2010 7:11 Re: Chory kot, kaszel

Podobno koty bardzo rzadko kaszlą. Moja Oliwunia cierpiała na duszący kaszel, który wyglądał tak, jakby zaczynał się w samym dole brzuszka. Czasami kaszel prowokował wymioty. Zdiagnozowano u niej astmę. Kupiłam nawilżacz powietrza (cały czas włączony), kiedy stan zdrowia się pogarsza, kotunia dostaje zastrzyk ze sterydem.

Napisz proszę, skąd jesteś. Warto poszukać któregoś z wetów polecanych przez forum. Tutaj dużo zależy od dobrej diagnozy.

vega013

Od: Czw lut 22, 2007 20:00

Post » Sob sty 30, 2010 13:06 Re: Chory kot, kaszel

Jestem z Warszawy, więc sporo wetów niestety większość to straszne konowały :(
Na priv dostałam polecane kliniki i chyba udam się na Białobrzeską mam tam najlepszy dojazd.

Ewidentna poprawa była po tym leku, niestety kaszel znów jest i nas męczy. Nie mówię, że jest non stop ale raz dziennie się zdarza.

Niby ta lekarka obejrzała gardło, nic niby nie było, podniebienie ok. Płuca usłuchała też niby czyste. Ale jakoś za dużo tego niby...

Żadnego antybiotyku na te nerki nie dostał :( a jak go tam macała to były, tkliwe i bolesne bo Lux miałczał strasznie, a nigdy tak nie robi...

dominikamichalina

Od: Pt sty 29, 2010 22:28