Kociak perski - co i jak?

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Sob lis 28, 2009 9:52 Kociak perski - co i jak?

Witam wszystkich.Zacznę może od tego że ostatniego kota mieliśmy jakieś 18 lat temu i ze względu na mój wiek (miałam ok8lat) nie wiele pamiętam.Była do spokojna dama syjamska .Teraz chcemy dać dom kotkowi ze zdjęcia

Obrazek

Jest to kocurek perski ma ok 3,5 miesiąca.W związku z nowym przyjacielem mam kilka pytań i liczę na waszą pomoc ..pr..

1 Jaka to odmiana barwna?
2 Czy persy niszczą meble (drapią)
3 Czym czesać
4 Czym karmić
5 Jakie są te kotki w stosunku do dzieci (2,5roku) dodam tu że mamy sporo zwierząt i synek jest nauczony że nie wolno ich męczyć.
6 Czy lubią się bawić,a może wolą leniuchować
7 Jakie szczepienia i ich przybliżony koszt
8 Jakie proponujecie imię dla tego kocurka

dolly

Od: Sob lis 28, 2009 9:45

Post » Sob lis 28, 2009 9:55 Re: Kociak perski - co i jak?

śliczny, na imię proponuję Śnieżek :wink:
pozdrawiam, Agnieszka&Pati

Yoga Kropka Żabcia Gery

yogusia

Od: Pt mar 20, 2009 15:55

Post » Sob lis 28, 2009 9:59 Re: Kociak perski - co i jak?

Kot w domu jest konieczny! :mrgreen:

Tylko zastanów się, czy koniecznie chcesz kupić tego kociego kundelka na allegro za 400 zł :wink:
Obrazek

redaf

Od: Śro sty 25, 2006 21:32

Post » Sob lis 28, 2009 11:39 Re: Kociak perski - co i jak?

Jest śłiczny.
Czy kociak ma rodowód?
Jeśłi nie ma,to stanowczo odradzam :!:
Nie kupuj od pseudohodowców :!: :!: :!:
http://norweskie.blog.onet.pl/czekam na zamówienia;)
ObrazekObrazek

Niutek

Od: Pt sty 16, 2009 22:38

Post » Sob lis 28, 2009 11:55 Re: Kociak perski - co i jak?

napisz na Puchatkowie......... viewtopic.php?p=4611609#4611609. Tam sobie gadamy o puchatych..... :)
Kicio śliczny.....może być Moher... i popieram post powyżej. :!: :!:
Serniczek

Post » Sob lis 28, 2009 12:02 Re: Kociak perski - co i jak?

persy drapią meble bo czemu i nie :twisted:
moje porwały mi lampe z ikei
szczepienia podstawowe ok 50 zł
czesze się specjalnymi grzebieniami lub szczotkami dla kotów długowłosych
a co do charakteru to różnie , ogólnie dużo śpią ale i bawić się lubia ... czasami :mrgreen:
mam małe dzieci i nie ma problemu ze wspólnym mieszkaniem
jedzenie specjalne dla kotów długowłosych z odkłaczaczem np. royal Canin , animoda , acana
i oczywiście nie kupować na allegro (chociaz pewnie i taniej ale za to kot może być chory i zaraz odejść lub pozarazać resztę zwierzaczków i dzieci np. grzybem ) kupić z HODOWLI
Obrazek Obrazek

sawanka1

Od: Pon paź 29, 2007 10:31

Post » Sob lis 28, 2009 12:20 Re: Kociak perski - co i jak?

Na wszystkie te pytania zwykle odpowiada hodowca, jeśli jest to prawdziwa, dobra hodowla. Kotek jest też przed odbiorem dwukrotnie zaszczepiony.

I ja jestem przeciwna kupowaniu kotka bez rodowodu. Nie tylko dlatego, że np. może chorować, że rodzice mogą nie mieć kompletu badań itd - to już Wasze ryzyko, które w przypadku adopcji kotka nierasowego też się podejmuje (no, tylko że taka adopcja jest za darmo). Chodzi o coś więcej - bez rodowodu sprzedają koty osoby, które nie chcą przestrzegać regulaminów klubów, a więc np. za często kryją kotki, nadmiernie je eksploatują, ogólnie traktują jak maszynki do zarabiania :evil: Los kocurów też jest bardzo smutny, bo nie są pełnoprawnymi domownikami jak w prawdziwej hodowli, nierzadko siedzą w klatkach, bo znaczą itd.... Jest to wielka krzywda dla tak rozmnażanych kotów, a gdy kocięta zostaną sprzedane, zaraz jest produkcja następnych...
Obrazek

Agulas74

Od: Pt maja 11, 2007 12:30

Post » Sob lis 28, 2009 12:32 Re: Kociak perski - co i jak?

A jakie ma oczy brudne w wydzielinie, na 3 zdjęciu :evil:

Kociak nie ma rodowodu

i jak już to colourpoint, a nie colurpoint :|
Ostatnio edytowano Sob lis 28, 2009 13:12 przez dorobella, łącznie edytowano 1 raz

dorobella

Od: Wto sty 06, 2009 19:52

Post » Sob lis 28, 2009 12:39 Re: Kociak perski - co i jak?

Skontaktu sie z puchatkowem, maja persiki do adopcji, nawet malucha mozna dostac, tez raczej bez rodowodu bo z interwencji ale przynajmniej za darmo, a jak nie to kupic z porzadnej hodowli, warto.
a rad co do pielegnacji jest mnostwo takze na specjalnych forach dla kotow perskich, wygooglac i wyjda :wink:
Żegnaj Budusiu......tęsknimy

moś

Od: Wto lip 06, 2004 16:48

Post » Sob lis 28, 2009 13:16 Re: Kociak perski - co i jak?

dolly pisze:
Jest to kocurek perski ma ok 3,5 miesiąca.W związku z nowym przyjacielem mam kilka pytań i liczę na waszą pomoc ..pr..

Jesteś pewna :?: :?: :?:
czy tylko dlatego tak mówisz ,że allegrowicz "walus44" sprzedaje kota bez rodowodu tak nazywając go :?:
"walus44" ma jeszcze takie http://www.allegro.pl/item825832972_spr ... mskie.html :( więc nie zdziwiłabym się ,gdyby ten "persik" to była mieszanka :(

Nie przyczyniaj się do "wspomagania" pseudohodowców napełniając im kieszenie :roll:
A te 400 zł przeznacz na jedzonko dla kocia ,któremu naprawdę możesz uratować życie.
Na Miau masz masę możliwości zaadoptowania , nawet persiastego :ok:
Istoty ludzkie to jedyny gatunek zwierząt, których szczerze się obawiam.
Autor: G.B. Shaw

danunka

Od: Sob kwi 30, 2005 21:23

Post » Sob lis 28, 2009 14:00 Re: Kociak perski - co i jak?

Witaj Dolly , kotki mają rozne charaktery, ale tylko dobry hodowca powie ci duzo jak sie kotek zapowiada , jesli masz kota z porzadnej hodowli, to bedziesz wiele wiedziala od hodowcy, jeśli kupisz kotka okazyjnie licz się z duzymi kosztami wydanymi na leczenie - moja kolezanka kupila tanio ragdollka.....leczenie go kosztowalo potem duzo wiecej niz zakup kotka-decyzja powinna byc przemyslana.

Tu na miau szczegolnie duzo dowiesz o persach jak w wyszukiwarke wrzucisz puchatkowo, jest tez forum specjalistyczne ,z tego co pamietam -nazwa Persja( innne forum).
Jako opiekunka trzech kotkow doradzę jedno -rozwagę przy zakupie. Jeśli kupisz kotka bez rodowodu, to kupisz kociego kundelka- moze to oznaczac choroby i dlugie leczenie kotka, kotek bedzie byc moze persopodobny, ale na pewno nie bedzie persem :twisted: . Jak kupujesz z rodowodem ,to i tak warto wybrac najlepsza wg Ciebie hodowlę- ja mam 3 koty rodowodowe :2ragdollki i jednego mco-w razie potrzeby w kazdej chwili moge sie poradzic hodowcow ,jakbym miala jakis kryzys zdrowotny u kotka. Psina Gapusia byla kupiona przez moja rodzinę 9 lat temu z pseudohodowli, wyrosla-jest podobna do seterki-ale seterka nie jest- dodatkowo choruje na stawy -leczenie pochlonelo morze forsy- odpowiednik chyba najlepszego psa tej rasy w Europie :twisted: :twisted: :twisted: ,bardzo ja kocham, ale kazdego ostrzegam ,ze warto sie piec razy zastanowic zanim zwierzaka kupisz.

Odnosnie karmienia, pielegnacji -persy sa dosc wymagajaca rasą-dobry hodowca moze Ci wiele podpowiedziec w opiece nad kotkiem. Trzymam kciuki za zakocenie i przemyslana decyzje.Alllegro nie jest dobrym miejscem na zakup swego ulubienca, tam mozna kupic tanio rozne przedmioty, ale zwierzak nie jest butem i nie tak go powinno się poznawać-z fotki często ściagnietej z innej hodowli :roll: , za płotem wystawy też nie polecam kupowania zwierzaka :roll: .

Kot z hodowli powinien posiadać ksiązeczkę zdrowia z szczepieniami, podwojnym odrobaczeniem, rodowod jest bezplatny dla rasowego kota-powinnaś go dostać od razu wraz z kotkiem. Warto też po kotka wybrać się z kims ,kto ma aktualnie koty, lepiej wychwyci ,czy kociak jest zdrowy, bedzie wiedzial na co uwazac.
Psiara zreformowana od 2007 Smakusia, Gucio od 2008 oraz Rysia od 2009, Gapka odeszła w 2014, Gucio w 2017, Ryś i Jaga w 2020 . Nowi mieszkańcy Aki od 2018,a Bigos I Tekla od 2020 .
Smakusia odeszła 14.05.2024.

anulka111

Od: Sob lip 14, 2007 16:39

Post » Sob lis 28, 2009 14:21 Re: Kociak perski - co i jak?

Rozumiem wasz sprzeciw przeciwko kotom bez rodowodu jednak muszę powiedzieć że jestem umówiona z właścicielem kota w klinice weterynaryjnej na kompleksowe badania kici (łącznie z wynikami).Szukałam w hodowlach i albo nie oddają kotów komuś kto nie planuje wystaw albo ceny są kolosalne 1000zł i więcej.Lub są do kupienia kicie ale 600 i więcej kilometrów ode mnie (nie mam auta i pracuję)Powiem szczerze że nie zależy mi na kotku czystej krwi.Szukam jedynie jakiegoś kudłatego przyjaciela a nie super zbudowanego i mega wzorcowego kociaka.Jeśli chodzi o to całe napędzanie pseudo hodowli to jak na mój gust jeśli nikt takiego kota nie weźmie to albo zostanie zabity,albo wyrzucony gdzieś w lesie a matka i tak dalej będzie rozmnażana bo może następne kociaki się sprzedadzą.Są to dyskusje które nigdy się nie kończą i niestety poza gadaniem nikt nic z tym nie może zrobić.

dolly

Od: Sob lis 28, 2009 9:45

Post » Sob lis 28, 2009 14:28 Re: Kociak perski - co i jak?

dolly pisze: Jeśli chodzi o to całe napędzanie pseudo hodowli to jak na mój gust jeśli nikt takiego kota nie weźmie to albo zostanie zabity,albo wyrzucony gdzieś w lesie a matka i tak dalej będzie rozmnażana bo może następne kociaki się sprzedadzą.Są to dyskusje które nigdy się nie kończą i niestety poza gadaniem nikt nic z tym nie może zrobić.
\

To nieprawda, dolly. Nie ma popytu - nie ma interesu. Proste! Nie zmienisz całego świata, ale za swoje wybory odpowiadasz. Jeśli każdy będzie tak myślał, pseudohodowle będą kwitły.

A jeśli nie zależy ci na super rasowym kociaku, to możesz takiego znaleźć za darmo. Wiele persów i persopodobnych kotów trafia się do adopcji, choćby tu na forum.

Oczywiście - twoja decyzja, ale to nieprawda że nia ma ona żadnego znaczenia.
Obrazek

Agulas74

Post » Sob lis 28, 2009 14:29 Re: Kociak perski - co i jak?

dubel
Obrazek

Agulas74

Post » Sob lis 28, 2009 14:32 Re: Kociak perski - co i jak?

dolly pisze:Powiem szczerze że nie zależy mi na kotku czystej krwi.
Szukam jedynie jakiegoś kudłatego przyjaciela...

Wiesz ilu takich kudłatych przyjaciół można znaleźć za 400 złotych?
Ze czterystu :wink:
Obrazek

redaf

Od: Śro sty 25, 2006 21:32

[następna]