Witaj Dolly , kotki mają rozne charaktery, ale tylko dobry hodowca powie ci duzo jak sie kotek zapowiada , jesli masz kota z porzadnej hodowli, to bedziesz wiele wiedziala od hodowcy, jeśli kupisz kotka okazyjnie licz się z duzymi kosztami wydanymi na leczenie - moja kolezanka kupila tanio ragdollka.....leczenie go kosztowalo potem duzo wiecej niz zakup kotka-decyzja powinna byc przemyslana.
Tu na miau szczegolnie duzo dowiesz o persach jak w wyszukiwarke wrzucisz puchatkowo, jest tez forum specjalistyczne ,z tego co pamietam -nazwa Persja( innne forum).
Jako opiekunka trzech kotkow doradzę jedno -
rozwagę przy zakupie. Jeśli kupisz kotka bez rodowodu, to kupisz kociego kundelka- moze to oznaczac choroby i dlugie leczenie kotka, kotek bedzie byc moze persopodobny, ale na pewno nie bedzie persem

. Jak kupujesz z rodowodem ,to i tak warto wybrac najlepsza wg Ciebie hodowlę- ja mam 3 koty rodowodowe :2ragdollki i jednego mco-w razie potrzeby w kazdej chwili moge sie poradzic hodowcow ,jakbym miala jakis kryzys zdrowotny u kotka. Psina Gapusia byla kupiona przez moja rodzinę 9 lat temu z pseudohodowli, wyrosla-jest podobna do seterki-ale seterka nie jest- dodatkowo choruje na stawy -leczenie pochlonelo morze forsy- odpowiednik chyba najlepszego psa tej rasy w Europie

,bardzo ja kocham, ale kazdego ostrzegam ,ze warto sie piec razy zastanowic zanim zwierzaka kupisz.
Odnosnie karmienia, pielegnacji -persy sa dosc wymagajaca rasą-dobry hodowca moze Ci wiele podpowiedziec w opiece nad kotkiem. Trzymam kciuki za zakocenie i przemyslana decyzje.Alllegro nie jest dobrym miejscem na zakup swego ulubienca, tam mozna kupic tanio rozne przedmioty, ale zwierzak nie jest butem i nie tak go powinno się poznawać-z fotki często ściagnietej z innej hodowli

, za płotem wystawy też nie polecam kupowania zwierzaka

.
Kot z hodowli powinien posiadać ksiązeczkę zdrowia z szczepieniami, podwojnym odrobaczeniem, rodowod jest bezplatny dla rasowego kota-powinnaś go dostać od razu wraz z kotkiem. Warto też po kotka wybrać się z kims ,kto ma aktualnie koty, lepiej wychwyci ,czy kociak jest zdrowy, bedzie wiedzial na co uwazac.
Psiara zreformowana od 2007 Smakusia, Gucio od 2008 oraz Rysia od 2009, Gapka odeszła w 2014, Gucio w 2017, Ryś i Jaga w 2020 . Nowi mieszkańcy Aki od 2018,a Bigos I Tekla od 2020 .
Smakusia odeszła 14.05.2024.