KRK-Puchatkowo-zostawiony na parkingu cz-b pers szuka domu

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob maja 29, 2010 18:08 Re: KRK-Puchatkowo-Persiczka szylkretowa z maluchami

elzak3 pisze:
Pieczarka pisze:
elzak3 pisze:Będę podglądac co u mamy i Mata i Pata.
Syn z imionami strzelił, nie wiedzielismy że to chłopaki.

A nie znasz kogoś kto mógłby zabrać Rudą i ma możliwości izolowania.

Poczytałam o Rudej. U mnie nie ma szans- pozabijałyby się z Daf. Moja to typowa jedynaczka dominantka.

Znajomi, sąsiedzi, rodzina .... Może ktoś ...

Pieczarka

Od: Wto lip 15, 2008 12:23

Post » Sob maja 29, 2010 18:16 Re: KRK-Puchatkowo-Persiczka+maluchy i niedługo RUDA+maluchy

Jaka kolorowa kocia rodzinka :1luvu:
To takie niby-czarne, to szylkrecia? :D

Mój kocurek jest po pseudo-perskiej mamie, ale sierść ma normalną, krótką. Dla tych maluchów chyba lepiej byłoby, gdyby miały dłuższą :roll: szybciej by domki znalazły :wink:

sisay

Od: Pon cze 18, 2007 12:18

Post » Sob maja 29, 2010 18:41 Re: KRK-Puchatkowo-Persiczka+maluchy i niedługo RUDA+maluchy

sisay pisze:Jaka kolorowa kocia rodzinka :1luvu:
To takie niby-czarne, to szylkrecia? :D

Mój kocurek jest po pseudo-perskiej mamie, ale sierść ma normalną, krótką. Dla tych maluchów chyba lepiej byłoby, gdyby miały dłuższą :roll: szybciej by domki znalazły :wink:

Tak ta czarna to szylkretka. Na zdjęciu tak dobrze nie widać. Może mieć takie kolory jak mamusia. Będą miały ogłoszenia to wszystkie znajdą domki.

Pieczarka

Post » Sob maja 29, 2010 20:55 Re: KRK-Puchatkowo-Persiczka+maluchy i niedługo RUDA+maluchy

Ja dzisiaj nic konstruktywnego nie zrobiłam. Siedzę i patarzę na maluchy. Niby takie nieporadne a pchają się i piszczą. Kotke trzeba pilnować i przystawiać miske blisko głowy.
Kiedy ona wyjdzie do kuwety. Ona się praktycznie nie rusza. lezy na jednym boku. Może powinnam ją przełozyc na drugi bok. Mam wrażenie że sutki z dolne są mniej używane. Martwię się że nie była w kuwecie.

Pieczarka

Post » Nie maja 30, 2010 0:42 Re: KRK-Puchatkowo-Persiczka szylkretowa z maluchami

MariaD pisze:
Pieczarka pisze:Ruda dziewczynka otwiera oczy.

To mają może 5 dni życia. W takim czasie mniej więcej otwierają się kociakom oczy.

Nie ma opcji, by były starsze? Te oczka zaczynały się otwierać już w czwartek i opiekunka twierdziła, że kotka urodziła 7-10 dni wcześniej. Ale ona generalnie jest mało wiarygodna. Czy po wadze można ustalić wiek kociąt? Gdyby one teraz miały pięć dni, to by znaczyło, że w czwartek brałam trzydniowe kocięta. Jakoś nie chce mi się wierzyć, choć nie mam pojęcia, jak wyglądają trzydniowe kocięta. :?

Tosza

Od: Śro mar 16, 2005 21:18

Post » Nie maja 30, 2010 7:11 Re: KRK-Puchatkowo-Persiczka+maluchy i niedługo RUDA+maluchy

W sprawie Pata i Mata dzwoniłam do Krakvetu, tam lekarz powiedział że koty otwierają oczy ok. 10-14 dzień.

elzak3

Od: Pon lis 19, 2007 11:31

Post » Nie maja 30, 2010 8:51 Re: KRK-Puchatkowo-Persiczka+maluchy i niedługo RUDA+maluchy

Witamy z rana. Periczka zrobiła trzy razy siku i była kupa. Dzisiaj wyszła od maluchów i wpakowała mi sie na kolana. Dopiero teraz jak wstała zobaczyłam jak jej kości wystają. Trzeba ja głaskać w nieskończonosć, mruczy, ugniata i zagaduje. Cudna jest z tym swoim spojrzeniem. Polubiłam ja od pierwszego momentu. Musi mieć najlepszy dom który doceni jej charakter.
Zjadła kurczaka w nocy i rosół który dostałam od Toszy. Pojadła suchego i popiła convem rozpuszczonym.
Uwielbia jak sie jej podaje jedzenie do pyszczka.
Maluchy sa czyste i wyszorowane. Trzeba pilnować małą rudą bo ma problem z dostaniem się do cycka. jest najmniejsza więc synowie mają za zadanie pilnować najmniejszego frędzelka. Innych oczywiście też.
Siedzenie z frędzelkami i mamusią to pochłaniacz czasu.

Pieczarka

Post » Nie maja 30, 2010 9:30 Re: KRK-Puchatkowo-Persiczka+maluchy i niedługo RUDA+maluchy

Pieczarka pisze:Witamy z rana. Periczka zrobiła trzy razy siku i była kupa. Dzisiaj wyszła od maluchów i wpakowała mi sie na kolana. Dopiero teraz jak wstała zobaczyłam jak jej kości wystają. Trzeba ja głaskać w nieskończonosć, mruczy, ugniata i zagaduje. Cudna jest z tym swoim spojrzeniem. Polubiłam ja od pierwszego momentu. Musi mieć najlepszy dom który doceni jej charakter.
Zjadła kurczaka w nocy i rosół który dostałam od Toszy. Pojadła suchego i popiła convem rozpuszczonym.
Maluchy sa czyste i wyszorowane. Trzeba pilnować małą rudą bo ma problem z dostaniem się do cycka. jest najmniejsza więc synowie mają za zadanie pilnować najmniejszego frędzelka. Innych oczywiście też.

Jak zacznie robić kupy w miarę regularnie, albo jak zrobia się za rzadkie, to odstaw laktulozę.Do mnie na kolana nie chciała przyjść i tylko tak dziwnie patrzyła-ja się jednak boje tego persiego spojrzenia-strzygłam ja, ona patrzyła, a ja tylko czekałam, kiedy mnie użre :lol:
Mam pięć krówek pieciotygodniowych-chcesz? :lol: W końcu i tak nic nie robisz, tylko sie kotom przyglądasz :wink:

Tosza

Post » Nie maja 30, 2010 10:04 Re: KRK-Puchatkowo-Persiczka+maluchy i niedługo RUDA+maluchy

Tosza pisze:
Pieczarka pisze:Witamy z rana. Periczka zrobiła trzy razy siku i była kupa. Dzisiaj wyszła od maluchów i wpakowała mi sie na kolana. Dopiero teraz jak wstała zobaczyłam jak jej kości wystają. Trzeba ja głaskać w nieskończonosć, mruczy, ugniata i zagaduje. Cudna jest z tym swoim spojrzeniem. Polubiłam ja od pierwszego momentu. Musi mieć najlepszy dom który doceni jej charakter.

Jak zacznie robić kupy w miarę regularnie, albo jak zrobia się za rzadkie, to odstaw laktulozę.Do mnie na kolana nie chciała przyjść i tylko tak dziwnie patrzyła-ja się jednak boje tego persiego spojrzenia-strzygłam ja, ona patrzyła, a ja tylko czekałam, kiedy mnie użre :lol:
Mam pięć krówek pieciotygodniowych-chcesz? :lol: W końcu i tak nic nie robisz, tylko sie kotom przyglądasz :wink:

No co TY boisz się persiego spojrzenia :ryk: . Mam dzisiaj dużo papierkowej roboty więc chyba się przeniosę do frędzelków.
TŻ jest w szoku i ogólnie zachwycony. Na razie gotuje rosołek a potem bedzie czytał gazetę. Normalnie to siedzi przed telewizorem i czyta a teraz pewnie pójdzie do frędzelków.
Przecież krówki to Twoje ulubione zestawienie kolorystyczne i chcesz się ich pozbyć 8O

Pieczarka

Post » Nie maja 30, 2010 10:18 Re: KRK-Puchatkowo-Persiczka+maluchy i niedługo RUDA+maluchy

Pieczarka pisze:Przecież krówki to Twoje ulubione zestawienie kolorystyczne i chcesz się ich pozbyć 8O

Nie wkurzaj mnie :lol:

Tosza

Post » Nie maja 30, 2010 10:21 Re: KRK-Puchatkowo-Persiczka+maluchy i niedługo RUDA+maluchy

pomoc poszła wczoraj :kotek:
Serniczek

Post » Nie maja 30, 2010 10:43 Re: KRK-Puchatkowo-Persiczka+maluchy i niedługo RUDA+maluchy

elzak3 pisze:W sprawie Pata i Mata dzwoniłam do Krakvetu, tam lekarz powiedział że koty otwierają oczy ok. 10-14 dzień.

No cóż. Może i tak, ale z tego co obserwowałam u swoich kociąt i kociąt znajomych to 5 dzień był normą dla rozklejania się oczu. W pełni otwarte były właśnie 10 dnia.
10-14 dzień to otwieranie się przewodów słuchowych i kociaki zaczynają słyszeć. Czy te małe słyszą?
Dwutygodniowe kociaki próbują podnosić się na przednich łapkach. Pępowina jest dawno odpadnięta, nie czuć resztek kikutka na brzusiu.

Tosza pisze:Czy po wadze można ustalić wiek kociąt?

Będzie trudno, ale jak masz zapisy to podaj.
Generalnie przybór wagi kociaka powinien byc taki by 2 tygodniowy kociak ważył 2 x tyle co w dniu urodzenia. Ale tu dane moga mylić bo kotka nie była w dobrej formie i małe mogą mieć niedowagę.

Masz zdjęcia kociąt jak tylko je wzięłaś?
Obrazek

MariaD

Od: Pt mar 19, 2004 18:31

Post » Nie maja 30, 2010 11:34 Re: KRK-Puchatkowo-Persiczka+maluchy i niedługo RUDA+maluchy

Serniczek pisze:pomoc poszła wczoraj :kotek:

Dziękujemy :1luvu:

Pieczarka

Post » Nie maja 30, 2010 11:38 Re: KRK-Puchatkowo-Persiczka+maluchy i niedługo RUDA+maluchy

MariaD pisze:
elzak3 pisze:W sprawie Pata i Mata dzwoniłam do Krakvetu, tam lekarz powiedział że koty otwierają oczy ok. 10-14 dzień.

No cóż. Może i tak, ale z tego co obserwowałam u swoich kociąt i kociąt znajomych to 5 dzień był normą dla rozklejania się oczu. W pełni otwarte były właśnie 10 dnia.
10-14 dzień to otwieranie się przewodów słuchowych i kociaki zaczynają słyszeć. Czy te małe słyszą?
Dwutygodniowe kociaki próbują podnosić się na przednich łapkach. Pępowina jest dawno odpadnięta, nie czuć resztek kikutka na brzusiu.

Generalnie przybór wagi kociaka powinien byc taki by 2 tygodniowy kociak ważył 2 x tyle co w dniu urodzenia. Ale tu dane moga mylić bo kotka nie była w dobrej formie i małe mogą mieć niedowagę.

Szylkrecia i krówki wyglądają jak pączusie. Rude są zdecydowane drobniejsze. Najmniejsza i najsłabsza jest ruda dziewczynka. Ma problem złapać cycusia. Najlepiej jej idzie z takim juz wczesniej używanym.

Czy ja mam je ważyć?

Pieczarka

Post » Nie maja 30, 2010 11:40 Re: KRK-Puchatkowo-Persiczka+maluchy i niedługo RUDA+maluchy

MariaD pisze:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/626 ... 7a46b.html
One u mnie były tylko 48 godzin. W miejscu pępka był malutki brązowy strupek. Nie unosiły sie( przynajmniej do wczoraj) na przednich łapkach, za to dość skutecznie pełzały. Przednie łapy służyły do bicie rodzeństwa w walce o sutki. Pieczarka może sprawdzi, czy słyszą-ja na to nie wpadłam ( to znaczy nie wiedziałam, że mogą nie słyszeń :oops: -to moje pierwsze tak małe maluchy)

Tosza

[poprzednia][następna]