SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto kwi 01, 2014 9:21 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

gpolomska pisze:O takie słoiczki mi chodziło. Przełożenie do takiego to nie to samo co w ogóle brak puszki, ale już ogromny postęp. Ale może być nawet zwykły bardzo dobrze wymyty i wyparzony słoiczek np. po dżemie czy inny mały (żeby pustego miejsca za wiele nie było, bo więcej miejsca = więcej tlenu => łatwiejsze psucie /lodówka to spowalnia a nie zatrzymuje/).

O tym, że lodówka spowalnia psucie, ale nie zatrzymuje również się przekonałam, gdy w pewnym momencie miałam mokrą karmę w trzech słoiczkach i jeden jakoś tak kilkakrotnie ominęłam w podawaniu (a zostały w nim dosłownie 2 łyżeczki jedzenia); kiedy go dorwałam, cóż - pleśń już zaczęła się rozgaszczać :roll: Także przy jednym kocie max 2 słoiki.

Wienia nie jestem tutaj specjalistką i nie ośmielę się poprawiać mieszanki dla Twojego kota, ale jedno wiem na pewno - nie podawaj mu tuńczyka w oleju 8O Przypuszczam, że go odsączasz (nawet dla ludzi tak się poleca, bo ten olej to sam syf), ale gdzieś czytałam, że z dwojga złego lepszy tuńczyk w sosie własnym a i to nie bardzo, bo może zawierać spore ilości soli.

Edit:
Byłam na kontroli u weta. Z jednym zębem już chyba zawsze będzie problem, ma tendencję do zbierania resztek pokarmu w tym miejscu. Kotek dostał żel na próbę do smarowania dziąseł.
Dwa dni temu podjęłam decyzję, że zostaję na PoN-ie (bo dobry jakościowo i z małą ilością węglowodanów), a teraz znowu się waham... Nie wiem, czy ryzykować i kupować jakąś bezzbożówkę o mniej twardych chrupkach, ale z większą ilością węgli (oczywiście taką ilością w normie), bo nie ukrywam, że chcę, aby Micia trochę zrzucił...

On nie je tych chrupek Bóg wie ile (35-40g), ale je lubi, no i nie zawsze jestem w domu, aby podać mu mokrą karmę (którą trzeba wcześniej wyjąć z lodówki, dolać wody, oleju z łososia itd. itd. itd).

Wiem, że karmy bez zbóż są z reguły twardsze niż taki RC, bo mają w swoim składzie mięso itp. Zapytam więc jeszcze raz (wybaczcie ględzenie :roll:): która bezzbożówka jest wg was najmniej twarda?

anuuuusia

Od: Sob lut 15, 2014 15:25

Post » Wto kwi 01, 2014 14:31 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Tuńczyk "dla ludzi" zawsze ma sporo soli. A tak poza tym mieszanki bez źródła wapnia (np. skorupki czy SUROWE delikatne kości) to duże igranie z ogniem - mocny kot wytrzyma, ale słabszemu albo się odwapnią kości (lekki skok może zakończyć się solidnym złamaniem), albo nerki ucierpią. Poza tym pierś i udka bez skóry są strasznie chude - czyli jak wyżej: nerki ucierpią jeśli kot nie jest pancerny. Może Twoje koty mają się na tym dobrze, ale ogólnie nie polecam.

Najprostszy BARF dla kota to jakiś ptak (w całości - ze wszystkimi podrobami, kośćmi i krwią z hodowli naturalnej a nie przemysłowej) z dodatkiem tauryny lub co kilka dni przekąską w postaci myszy i do tego 1-2 żółtka (olej z łososia też jest na plus). Wtedy nie trzeba żadnych suplementów typu drożdże, algi itd. czy gotowe preparaty. W innym wypadku - jeśli kot nie jest pancerny lub wychodzący/polujący, to może go to mocno szarpnąć po nerkach, kościach, sercu czy oczach (te dwa ostatnie - brak tauryny). Wiem, że są ludzie, którzy piją, palą, jedzą byle co i żyją 100 lat, jednak nie jest to najlepszy wybór dla przeciętnego człowieka ;-)
...

czarnekoty123

Od: Śro wrz 12, 2012 18:34

Post » Wto kwi 01, 2014 20:17 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Anuuusia a nie lepiej takiemu kotu usunąc ten ząb?
Ja mam Leosia po całkowitej sanacji dzioba , je doskonale mięsko, mokrą karmę oraz (ostatni wyczyn miszczunia) kradnie chrupy innym kotom.
Po co szukać miękkiej karmy? Najmiększą z bezzbożówek jest Ziwi Peak, ale drogi jest niemożebnie.

A tuńczyka dawałbym WYŁĄCZNIE surowego, przemrożonego.
Przeczytaj skład puszek tuńczyka z olejem, my to możemy zjeść ewentualnie, ale koty.... :mrgreen:

Olej roślinny jest chyba trudno przyswajalny i w efekcie słabo trawiony a więc szkodliwy dla kota?

kotkins

Od: Pt mar 25, 2011 22:39

Post » Wto kwi 01, 2014 20:54 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Witam!
Chyba macie rację z tym tuńczykiem w oleju, lepiej jest chyba dać w wodzie :roll: tylko to jałowe będzie strasznie :?: Próbowałam kiedyś zrobić mieszankę z rybą i ugotowałam filet z dorsza ( nie był zachwycony ). Nie chcę dodawać zbóż, bo ma je w karmie suchej. Raz w tygodniu dostaje żółtko. Nie mam koncepcji skąd wziąć wapń do takiej mieszanki. Może coś podpowiecie :roll:

Wienia

Od: Pon mar 31, 2014 21:17

Post » Wto kwi 01, 2014 21:08 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Wienia pisze:Witam!
Chyba macie rację z tym tuńczykiem w oleju, lepiej jest chyba dać w wodzie :roll: tylko to jałowe będzie strasznie :?: Próbowałam kiedyś zrobić mieszankę z rybą i ugotowałam filet z dorsza ( nie był zachwycony ). Nie chcę dodawać zbóż, bo ma je w karmie suchej. Raz w tygodniu dostaje żółtko. Nie mam koncepcji skąd wziąć wapń do takiej mieszanki. Może coś podpowiecie :roll:

Jeżeli jesteś gotowa sama robić jedzenie dla kotka to polecam dietę BARF
http://www.barfnyswiat.org/viewtopic.php?t=27
Obrazek Obrazek
Klarunia [*] 06.2004 - 10.02.2013 czekaj na mnie za TM BARF-ujemy od września 2013r.

ab.

Od: Pt kwi 12, 2013 21:10

Post » Wto kwi 01, 2014 21:08 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Wienia pisze:Witam!

Wapń jest w skorupkach jajek - można kupić gotowe w formie suplementu albo zrobić samemu: jajka dokładnie(!) umyć, skorupki pozbawić błon, wysuszyć i utłuc na proszek w moździerzu :)
A co do tuńczyka, możesz spróbować takiego dla kotów, nie ma w nich soli. Moja kotka dla urozmaicenia czasami dostaje takie coś: http://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_dla_kota_mokra/karma_kot/probne/207737.

po_prostu_ania

Od: Śro lut 19, 2014 18:49

Post » Wto kwi 01, 2014 21:50 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Tylko po angielsku, ale znowu temat jelit i wymiotów oraz związku ze sposobem karmienia: http://healthypets.mercola.com/sites/he ... iting.aspx
...

czarnekoty123

Post » Wto kwi 01, 2014 23:45 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

no to teraz mam łeb 6x9, doczytuję zasady BARF ufff, chyba łatwiej będzie samej wyjść na dach i upolować wróbelka na śniadanko :D
ale dzięki za podpowiedź. Zakupiłam mączkę kostną, olej z łososia i TC premix, myślę, że do tego czasem skrzydło kurczaka ugotowane z kościami, wątróbka cielęca surowa i ryba surowa uprzednio przemrożona i wszystko będzie OK, co myślicie? czy o czymś zapomniałam?
przypomnę, że w chrupkach daję Orijen i royala

Wienia

Od: Pon mar 31, 2014 21:17

Post » Śro kwi 02, 2014 6:43 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Nigdy nie wolno podawać kości ugotowanych!!! To duże ryzyko uszkodzenia jelit - albo surowe, albo wcale. Poczytaj: http://www.barfnyswiat.org/viewtopic.php?t=2070

Co do suplementów - mączka kostna ma też fosfor w sporej ilości - stąd często jest w karmach (skorupki mają go znikomo mało) - jeśli dajesz dodatkowo suche, to koty i tak mają fosforu za dużo, więc lepsze były by skorupki; poza tym jeśli chcesz dawać kości, to mączka kostna już niepotrzebna. Ale lepsza mączka kostna niż nic, niemniej jednak sam odpowiedni stosunek wapnia do fosforu to dosyć dla kości, ale dla nerek za mało - dla nerek i poziom wapnia, i poziom fosforu nie mogą być zbyt wysokie.

Najłatwiej by było, gdybyś na początek po prostu skorzystała z gotowych przepisów w receptariuszu, a resztę czytała powoli sukcesywnie.

Jak dajesz TC Premix, to dodajesz tylko mięso (część mięsa - ok. 15 % powinny stanowić serca) oraz wątrobę (o ile nie używasz tc premix plus, które tę wątrobę ma) - wtedy mączka kostna ani olej z łososia są Ci niezbyt potrzebne (choć olej z łososia możesz dać dodatkowo - byle nie przesadzić, bo za dużo omega 3 też nie jest zdrowe, aczkolwiek koty raczej cierpią na niedobory niż nadmiar). Z rybami uważaj tylko, żeby było to takie z listy bezpiecznych (bez tiaminazy i triox). Skrzydełka to może być kilka% - resztę powinno stanowić mięso i to tłuste (kurczak jest chudy - może być dodatkiem do np. tłustej wołowiny; udka ze skórą i jak dodasz jeszcze dodatkową skórę obdartą z udka dla Ciebie będzie OK).

Co do chrupek - Orijen OK: ma 20% węglowodanów, ale w mięsie nie masz wcale, więc średnio wyjdzie OK, ale RC (i inne zbożowo-odpadowe) lepiej odstaw: im szybciej tym lepiej. Dlaczego? Na początek przeczytaj to: http://www.barfnyswiat.org/viewtopic.php?t=233

Jak coś jest niejasne, to pytaj - zawsze ktoś z BARFujących Ci pomoże (żeby nie drażnić ludzi tutaj BARFem, to zapraszam do rejestracji na BŚ, przedstawienia zwierzaków w powitalni /i siebie też/ oraz zadawania pytań np. w wątkach dla początkujących - to ułatwia życie).
...

czarnekoty123

Post » Śro kwi 02, 2014 12:01 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

kotkins pisze:Anuuusia a nie lepiej takiemu kotu usunąc ten ząb?
Ja mam Leosia po całkowitej sanacji dzioba , je doskonale mięsko, mokrą karmę oraz (ostatni wyczyn miszczunia) kradnie chrupy innym kotom.
Po co szukać miękkiej karmy? Najmiększą z bezzbożówek jest Ziwi Peak, ale drogi jest niemożebnie.

Usunąć? 8O
Kurcze, jeszcze chyba nie czas... Będę go obserwować i zobaczymy co i jak. Wetka, która wykonywała zabieg mówiła, że właśnie koty świetnie sobie radzą bez zębów i nawet chrupki jedzą.

Mam Ziwi, ale (tak jak już pisałam) pierwszy szał minął i Micia je czasami, choć bez większego entuzjazmu. Cena zabija, to fakt 8) Chcę spróbować z tą wołowiną, mam nadzieję że polubi.

Ostatnio wydaję na tego kocurka więcej niż na siebie. Miałam się nie przywiązywać, bo to przybłęda jest, a jak został w klinice na noc to bez tabletek na uspokojenie przed snem się nie obeszło :mrgreen: Mąż na moje: "Chcę kupować młodemu wołowinę", odpowiedział: "Żeby tylko to nas nie zrujnowało finansowo..." :ryk:

anuuuusia

Post » Śro kwi 02, 2014 12:14 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

anuuuusia pisze:[...]
Ostatnio wydaję na tego kocurka więcej niż na siebie. Miałam się nie przywiązywać, bo to przybłęda jest, a jak został w klinice na noc to bez tabletek na uspokojenie przed snem się nie obeszło :mrgreen: Mąż na moje: "Chcę kupować młodemu wołowinę", odpowiedział: "Żeby tylko to nas nie zrujnowało finansowo..." :ryk:

anuuuusia, Ty się nic nie przejmuj :mrgreen:
Wyobraź sobie jak na mnie na początku przygody z BARFem patrzyła rodzina:
- "kupiłaś kaczkę, wołowinę i indyka? O! jakieś dobre obiadki się szykują! :D "
- "hmmm, ale to dla kotów..."
- " 8O dla kotów? czyś ty zgłupiała? one lepiej od nas będą jadły!"
- "no cóż, życie..."
:mrgreen:
Teraz już się przyzwyczaili i nie liczą na pyszny obiadek, zawiadamiają tylko koty co pysznego im pańcia kupiła :wink: a ja liczę oszczędności w portfelu 8)
Obrazek

nelka83

Od: Czw gru 29, 2011 8:41

Post » Śro kwi 02, 2014 12:58 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

nelka83 dobre :lol:

Gdybym mieszkała już "na swoim", tylko i wyłącznie z mężem, na pewno bym barfowała. Teraz natomiast nie wyobrażam sobie tłumaczenia co i dla kogo robię, bo babcia natychmiast by mnie wymeldowała :twisted: Ona ogólnie nie przepada za zwierzętami, chociaż wczoraj do mnie mówi, że zabrała kotu jaszczurkę, którą sobie upolował i nie mogła patrzeć jak żre takie świństwo :ryk: I dodała oburzona, że jak to tak, że kot kiełbasy nie chce (czasem dziadka najdzie, to mu podsunie kawalątek), a takie obrzydlistwo je :ryk:

anuuuusia

Post » Śro kwi 02, 2014 18:27 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Bo to mądry kot - wie, że "obrzydlistwo" dobre, a kiełbasa.... no cóż :roll:
...

czarnekoty123

Post » Śro kwi 02, 2014 20:30 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Dobry wieczór :)

Mam pytanie odnośnie problemów z brzuszkiem u kocurka w związku z trawą - owsem (jeśli taki związek istnieje).

W niedzielę pierwszy raz dałam moim kotom owies posiany w doniczce.
Wczoraj starszy kocurek - Muszu zjadł tej trawy dosyć dużo, dosłownie pasł się jak krówka :roll:
Dzisiaj zrobił brzydkiego kupalka (uwaga teraz będzie u kupci ze szczegółami, nie czytać jedząc), to znaczy na początku kupka w miarę normalna, ale końcówka biegunkowa, mnóstwo śluzu a w nim bardzo dużo niestrawionej trawki. Przy tym intensywny zapach, którego zwykle nie ma.
Nic innego nowego do jedzenia nie dostał, stąd moje pytanie, czy taka reakcja może być na sporą ilość owsa?
Nie pozwalać już mu skubać?

Będę wdzięczna za wszelkie sugestie :)
Obrazek Obrazek Obrazek
Zapraszam na ubrankowo-butkowy bazarek <3 http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=27&t=164058
"Tyl­ko dwie rzeczy są nies­kończo­ne: wszechświat oraz ludzka głupo­ta, choć nie jes­tem pe­wien co do tej pierwszej" Albert Einstein

Rilla07

Od: Wto lip 30, 2013 17:49

Post » Czw kwi 03, 2014 14:30 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Koty używają trawy do oczyszczania układu pokarmowego. Roślin surowych koty nie trawią (dlatego w naturze ich nie jedzą w celu zaspokojenia głodu), dlatego trawa (tak samo ziarenka itp.) tak jak w kota weszły, tak samo wyjdą. Brzydki zapach nie jest spowodowany samą trawką - raczej tym, że w jelitkach było coś, co być nie powinno i trawa wymiotła.

Owies wysiany jest taką samą trawą jak każda inna, ale o delikatnych źdźbłach (każde zboża to trawa, a ziarna np. pszenicy to po prostu nasiona tej trawy). Jeżeli jest dużo śluzu (albo co gorsza krew), to może być też znak, że kotek ma sporo kłaków - czasami kilka razy się pasie i nic, a któregoś dnia po prostu wymiotuje pilobezoarami (czasami kilka razy nawet samą śliną, zanim się taki filc odklei i wyjdzie). W każdym razie zabieranie trawy to zły pomysł - raczej musisz ustalić, dlaczego kot ma tak silną potrzebę jej jedzenia (zakłaczenie? niestrawność/wzdęcia z powodu nietolerancji pokarmowej lub zaburzeń flory jelitowej? wysoki mocznik i spowodowane nim mdłości?). Ile lat ma kiciuś i co je na co dzień? Dajesz jakieś probiotyki lub preparaty albo leki?
...

czarnekoty123

[poprzednia][następna]