Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
Filomen pisze:Zapadł wyrok w głośnej sprawie mężczyzn z Lipnicy małej
2011-01-17 Sąd w Nowym Targu wymierzył trzem oprawcom kary dziesięciu i 12 miesięcy więzienia za bestialskie zabójstwo psa. Mężczyźni przywiązali zwierzę do samochodu i ciągnęli, aż urwali mu głowę.
Dwóm oskarżonym sąd wymierzył karę dziesięciu miesięcy więzienia. Trzeci zostanie za kratami przez rok, tylko dlatego, że prowadził samochód po pijanemu. Kara więzienia jest bezwzględna, bo - jak mówił sędzia - było to bezsensowne okrucieństwo.
- Z częściowo sprzecznych zeznań wynika, że oskarżeni zaplanowali ciągnięcie psa za autem - uzasadniał na sali sądowej prokurator.
Każdy z oskarżonych zapłaci też 2,5 tys. zł na rzecz Towarzystw Opieki nad Zwierzętami z Zakopanego, Nowego Targu i Krakowa. - To co panowie zrobili było bezmyślnym okrucieństwem, za które musicie ponieść karę - mówił sąd uzasadniając wyrok.
RudyiSrebrnyKot pisze:Więcej takich akcji - karania i nagłaśniania w mediach i może się coś kiedyś zmieni?... Dopiero od niedawna ludzie głośno i wyraźnie słyszą o tym, że zwierzęta mają jakieś prawa... Może zaczną je respektować?
No wiem, "pobożne życzenie", ale można mieć nadzieję, prawda?
Filomen pisze:Nie piszę o tym, ale może warto zacząć, o interwencjach w które się angazujemy z Piotrem. Na razie nie wciągam w to innych ale warto moze na pierwszej stronie watku pisać, bo występujemy jako stowarzyszenie i pewnie spraw będzie więcej. na razie raczkujemy w tych tematach ale nie pozostajemy obojętni.
sprawa z zeszlego roku - zgłoszenie z Piekar Śląskich, bandyta w pijackiej melinie katował psa. Pojechaliśmy na interwencję razem z For Animals. Niestety jeden pies został prawdopodobnie zabity siekierą na szczęście drugiego udało się uratować - Ruda -Boni ma fajny domek. Efekt uboczny ale jakże pożądany dzieci zwyrodnialca zostały mu odebrane.
Zgłoszenie z dziś - Komisariat w Czerwionce-Leszczyny,
W dniu dzisiejszym otrzymaliśmy zawiadomienie, że w Czuchowie, gmina Czerwionka - Leszczyny, ul. Gliwicka 1, w budynku za hurtownią, mieszkaniec tej posesji regularnie znęca się nad psem. Przekazano nam również, że sprawa była kilkukrotnie zgłaszana na policję i do tej pory pies przebywa u osoby, która go systematycznie bije.
poszło pismo na policję czekam na telefon, pojedziemy i sprawdzimy.
jesteśmy tez zaangażowani w temat huty Batory gdzie wrzucają kocie mioty do pieców. mamy zdjecia poparzonego kota. Więcej szczegółów wkrótce.
Mara S pisze:Może jednak ktoś dałby radę przyjść jutro rano na dyżur![]()
![]()
![]()
Nie ma dużo kotów ani wielu leków do podawania... Gosia nie dałabyś rady
Mara S pisze:Teresa nie ma sensu bys dawała karmy - ja w takiej sytuacji przyjade jak najszybciej po pracy czyli zaraz po 16. Jak wczoraj pytałam Ewę czy moge wypuścić Królisię to usłyszałam, że nie.... ale ogólnie bardzo chętnie je wypuszczę bo szaleją w boksach, aczkowliek Tofiki też nie są juz chore i też by pewnie chciały wyjść.... - kiedy one idą do domku![]()
Czyli jutro rano neomecyna i flegamina Królisi przepada?
maleficarum pisze:Przesyłam zarys Dnia Kota w naszej bibliotece,
który będzie jeszcze weryfikowany przez Stowarzyszenie:)
Miejska Biblioteka w Sosnowcu
Filia nr 2 Rudna IV
ul. Gospodarcza 32
Tel. (32) 291-28-71
Zobacz na mapie
Termin:
17 luty 2011 - myślę aby podzielić ten dzień na dwie części tj.
część dla dzieci(w godzinach do południowych - od 10 do 12)
i część dla dorosłych(w godzinach popołudniowych - od 17 do 19)
to takie szkicowe godziny.
Część dla dzieci:
* Zajęcia Plastyczne pt. "Kocie portrety" - technika dowolna
+ Koci Konkurs plastyczny
(wygrani będą wszyscy, bo Ci co pomagają to wygrywają, każdy dostanie
coś słodkiego, a prace plastyczne będą przekazane jako darowizna dla
Stowarzyszenia Opieki Nad Zwierzętami "Nadzieja Na Dom")
* Kocie Gry, Quizy i Zabawy (np. zabawy ruchowe - koci grzbiet, kocie
puzzle, picie mleka czekoladowego z miseczki, tak jak to robią kotki:)
dla alergików będzie sok)
* "Edu-Kot" - pogadanki edukacyjne o kotach
* "Kocie opowieści" - czytanie bajek o kotach
* Dla Odważnych: "Kocia Twarz-Koci Makijaż"
* "Małe Kocie Upominki" (w postaci kocich przypinek, balonów lub
zakładek do książek)
* "Zbiórka Kocich Darów" dla podopiecznych Stowarzyszenia Opieki Nad
Zwierzętami "Nadzieja Na Dom"
Część dla dorosłych i nie tylko - dzieci również mile widziane:)
* Prezentacja Stowarzyszenia Opieki Nad Zwierzętami "Nadzieja Na Dom"
- cele działalności Stowarzyszenia, jak wygląda pomoc, jak można
pomagać, co to jest adopcja i jak się odbywa, itp
* Otwarcie "Kociego Kącika Adopcyjnego" w postaci fotografii i opisów
kotów przeznaczonych do adopcji, którymi opiekuje się Stowarzyszenie
Opieki Nad Zwierzętami "Nadzieja Na Dom"
* "Instrukcja Obsługi Kota" czyli koci poradnik (np. porady medyczne)
* "Kocie Dialogi" czyli porozmawiajmy o kotach
* "Bazar Kocich Rozmaitości" - zbiórka darowizn na cele statutowe
Stowarzyszenia Opieki Nad Zwierzętami "Nadzieja Na Dom"
* "Zbiórka Kocich Darów" dla podopiecznych Stowarzyszenia Opieki Nad
Zwierzętami "Nadzieja Na Dom"
* Dla każdego "Mały Koci Upominek"
Mara S pisze:Teresa nie ma sensu bys dawała karmy - ja w takiej sytuacji przyjade jak najszybciej po pracy czyli zaraz po 16. Jak wczoraj pytałam Ewę czy moge wypuścić Królisię to usłyszałam, że nie.... ale ogólnie bardzo chętnie je wypuszczę bo szaleją w boksach, aczkowliek Tofiki też nie są juz chore i też by pewnie chciały wyjść.... - kiedy one idą do domku![]()
Filomen pisze:
Mara zmieniłam zdanie![]()
a neomycyne i flegeminę dostaje Efi.......
Tofiki zostają w klacie
Mara S napisał(a):
Teresa nie ma sensu bys dawała karmy - ja w takiej sytuacji przyjade jak najszybciej po pracy czyli zaraz po 16. Jak wczoraj pytałam Ewę czy moge wypuścić Królisię to usłyszałam, że nie.... ale ogólnie bardzo chętnie je wypuszczę bo szaleją w boksach, aczkowliek Tofiki też nie są juz chore i też by pewnie chciały wyjść.... - kiedy one idą do domku
Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot], kasiek1510 i 21 gości