SPIS KARM dla Kota

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob maja 07, 2011 15:51 Re: SPIS KARM dla Kota

olaszkocja pisze:a jak myslicie szukac innej normalnej karmy, ktora nie wywoluje tych objawow czy jechac na jedzonku dla alergikow?

Teraz karmimy tym:
http://www.zwierzakowo.pl/sklep/karmy-a ... eline.html

szukaj karm bez kurczaka-czyli bez mięsa kurczaka,mączki kurczecej,tłuszczu kurzego,jaj[na wszelki wypadek]
jest Orijen całkowicie rybny,jest Acana rybna...
żeby jakoś to kotu urozmaicać,możesz szukać mięsa z królika[w Szkocji rabbiting jest popularny?],wołowina,konina,z nutrii[jeśli masz koło siebie fermę].surowe ewentualnie sparzone,to co tygrysy lubią najbardziej :D
możesz patrzeć czy po kaczce,gęsi i przepiórce nic się nie dzieje,ale to popytaj lekarza,czy można.
ObrazekObrazekObrazek

Koszmaria

Od: Pon lut 04, 2008 1:17

Post » Pon maja 09, 2011 21:36 Re: SPIS KARM dla Kota

Po kolei eliminujemy i kot nie toleruje takze indyka, kaczki, jagnieciny i ryby - tzn karm z tymi miesami (kurczako pochodnych produktow w tych karmach nie bylo)...

olaszkocja

Od: Pon lis 22, 2010 19:45

Post » Pon maja 09, 2011 21:39 Re: SPIS KARM dla Kota

a wołowinę i cielęcinę próbowałaś?

no i jak pisałam wcześniej-możesz szukać mięsa z królika i nutrii.fermy futrzarskie sprzedają mięso z nutrii,ponieważ nutrie są roślinożerne i nie można ich karmić mięsem pobratymców.

a jak się ma sprawa ze strusiami?
ObrazekObrazekObrazek

Koszmaria

Od: Pon lut 04, 2008 1:17

Post » Wto maja 10, 2011 7:20 Re: SPIS KARM dla Kota

Jest jeszcze sarna np. U mnie ludzie dla alergicznych zawierzat kupuja mrozone miesne mieszanki ze strusiem konina cielecina sarnina i wolowina.

Mozna tez sprobowac bazanta i przepiorki.

tamiska

Od: Nie lis 01, 2009 12:30

Post » Sob maja 14, 2011 15:43 Re: SPIS KARM dla Kota

Moja na szczęście nie ma uczulenia...
Tamisko mam pytanko :) moja je WildCata Etosha i puszki Applaws Kitten. I ostatnio moja znajoma powiedziała, że jak jej daję w zasadzie samo mięso, to powinnam jej jeszcze jakieś suplementy kupować :?: 8O
I jeszcze jedno. Catfortan to to samo co Fortain? Bo Fortain jak jej wymieszałam z mokrą karmą to zjadła, ale Catfortan leży, bo mała nie chce tego jeść :( a dostałam to od Ciebie przy zamówieniu :)
Pozdrawiamy :)
Kasia i Molly :)
Obrazek Obrazek

Szukam pilnie pracy w Poznaniu! :)

kasia90

Od: Nie gru 05, 2010 22:51

Post » Nie maja 15, 2011 17:36 Re: SPIS KARM dla Kota

Po pierwsze karmiąc WildCat Etosha i Applaws Kitten nie dajesz kotu samego mięsa, ponieważ zarówno WildCat i Applaws są w 100% zbilansowanymi karmami ( WildCat z bardzo dużą zawartością mięsa, a Applaws z dużą :) ) pod względem witamin i minerałów i nie trzeba ich suplementować. Obie karmy mają witaminy, minerały i wszystko co kotu potrzeba aby być zdrowym.

Jeśli byś np. kotu dawała samą surową wołowinę, kurczaka itd. ciągle (samo mięso, nie puszki z mięsem, czy karmę z dużą zawartością mięsa) i tylko to to wtedy należałoby to mięso odpowiednio suplementować w witaminy, minerały, nienasycone kwasy tłuszczowe oraz substancje balastowe. (tak się robi w diecie BARF, ogólnie mówiąc do mięsa dodajemy oleje, podroby, witaminy w postaci naturalnej lub sztucznej- Catfortan- oraz minerały, warzywa itd.). Na samym samiusieńkim mięsie kot miałby niedobory składników odżywczych.

W naturze kot także nie je samego mięsa, a oprócz mięśni je wnętrzności, krew, kości, wraz z żołądkiem jego treść. Kot w naturze też nie je samych myszy, a poluje na ptaki, krety i inne małe stworzenia, dlatego jego dieta jest zróżnicowana.

WildCat w swoim składzie zawiera kilka rodzajów świeżego mięsa oraz zioła, a także odpowiednio zbilansowany dodatek witamin i minerałów, a także dodatek tauryny, więc nie masz się co martwić :)
Na mojej stronie z resztą można zobaczyć ilość witamin i minerałów zawartych w obu karmach :)

Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie aby dodatkowo podawać preparat witaminowy (np. Catfortan)

Fortain jest to ogólnie suszona hemoglobina krwi, natomiast Catfortan jest to preparat multiwitaminowy dla kotów. Są to dwa różne preparaty. Dziwi mnie, że Twój kociak nie je Catfortanu, ponieważ większość kotów o jakich słyszałam i jakie znam jedzą ten preparat jak cukierki :) Jednak co kot to gust :)

tamiska

Post » Wto cze 07, 2011 22:59 Re: SPIS KARM dla Kota

Witam... Znowu czeka mnie szukanie karmy. Na WildCata mnie nie stać, bo do połowy sierpnia jestem bezrobotna (bezpłatne praktyki :evil: ). Tylko, że żaden inny skład mi się nie podoba...
Taste of the wild- na drugim miejscu groszek, potem ziemniaki... dopiero na dalszych miejscach dziczyzna i wędzony łosoś...
Acana- mojej nie smakuje za bardzo...
Orijena muszę dać jej spróbować, skład ma ok, a cena za 7 kg nie powala aż tak... Lubiana jest przez koty? Bo kupować małego opakowania mi się nie opłaca, a 7 kg od razu to też ryzyko. A w moich zoologicznych na miejscu nie mają Orijena na wagę żeby wziąć 100g :( )
Szkoda, WildCat mojej szczególnie smakował :cry:
Może coś jeszcze z bezzbożówek polecacie? Patrzyłam na Applawsa jeszcze, ale Applaws Kitten, na drugim miejscu ziemniaki... Chyba oszaleję :?
Pozdrawiamy,
Obrazek Obrazek

kasia90

Post » Śro cze 08, 2011 7:32 Re: SPIS KARM dla Kota

tamiska pisze:Po pierwsze karmiąc WildCat Etosha i Applaws Kitten nie dajesz kotu samego mięsa, ponieważ zarówno WildCat i Applaws są w 100% zbilansowanymi karmami ( WildCat z bardzo dużą zawartością mięsa, a Applaws z dużą :) ) pod względem witamin i minerałów i nie trzeba ich suplementować. Obie karmy mają witaminy, minerały i wszystko co kotu potrzeba aby być zdrowym.

(...)

Nie zgodzę się, Applaws mokry jest karmą UZUPEŁNIAJĄCĄ, nie PODSTAWOWĄ, więc nie jest do końca zbilansowany.
03.07.2010 ['] Prezes. Kocham Cię.
26.11.2020 ['] Murziłka
12.05.2022 ['] Tiger
22.03.2024 ['] NW SP Dongalas Glitne DSM

Dom bez kota jest jak człowiek bez duszy... Nie ma w nim życia.

Prawdziwa miłość nie potrzebuje słów. Albo milczy. Albo MRUCZY!

wistra

Od: Nie paź 08, 2006 17:11

Post » Śro cze 08, 2011 8:51 Re: SPIS KARM dla Kota

wistra pisze:
tamiska pisze:Po pierwsze karmiąc WildCat Etosha i Applaws Kitten nie dajesz kotu samego mięsa, ponieważ zarówno WildCat i Applaws są w 100% zbilansowanymi karmami ( WildCat z bardzo dużą zawartością mięsa, a Applaws z dużą :) ) pod względem witamin i minerałów i nie trzeba ich suplementować. Obie karmy mają witaminy, minerały i wszystko co kotu potrzeba aby być zdrowym.

(...)

Nie zgodzę się, Applaws mokry jest karmą UZUPEŁNIAJĄCĄ, nie PODSTAWOWĄ, więc nie jest do końca zbilansowany.

Dokładnie, puszki Applawsa są tylko puszkami uzupełniającymi, niezależnie od rodzaju. Na puszce jest to napisane

kothka

Od: Wto lis 09, 2004 12:50

Post » Śro cze 08, 2011 9:15 Re: SPIS KARM dla Kota

Alergiczną kotkę karmię Trovetem z królikiem. Ma wybitnie prosty skład - królik i ryż.
Na 100 proc. wiem, że wydrapuje się po kurczaku i tuńczyku. Mokrych karm innych niż kurczak nie bardzo chce jeść. WIęc je same chrupki.
Obrazek

Conchita

Od: Pt wrz 03, 2010 7:44

Post » Śro cze 08, 2011 17:22 Re: SPIS KARM dla Kota

kothka pisze:
wistra pisze:

(...)

Dokładnie, puszki Applawsa są tylko puszkami uzupełniającymi, niezależnie od rodzaju. Na puszce jest to napisane

Przepraszam zle sie wyrazilam, bo zalozylam ze jest to jasna rzecz dla wszystkich, a kasia pisala ze stosuje puszki Applaws wraz z WildCat i chodzilo mi o to, ze w tym zestawieniu kotu nie zabraknie witamin i mineralow tak jak sugerowala jej kolezanka

tamiska

Post » Czw cze 09, 2011 13:21 Re: SPIS KARM dla Kota

czy gdzies mozna dostac puszki Iamsa Kitten?
Puszki, nie saszetki.
Nie musi byc polska.
03.07.2010 ['] Prezes. Kocham Cię.
26.11.2020 ['] Murziłka
12.05.2022 ['] Tiger
22.03.2024 ['] NW SP Dongalas Glitne DSM

Dom bez kota jest jak człowiek bez duszy... Nie ma w nim życia.

Prawdziwa miłość nie potrzebuje słów. Albo milczy. Albo MRUCZY!

wistra

Od: Nie paź 08, 2006 17:11

Post » Czw cze 09, 2011 22:33 Re: SPIS KARM dla Kota

wistra pisze:czy gdzies mozna dostac puszki Iamsa Kitten?
Puszki, nie saszetki.
Nie musi byc polska.

http://animalia.pl/produkt,682,,Iams_Ia ... noscript=1

Proszę ;)
Obrazek Obrazek

kasia90

Post » Czw cze 09, 2011 23:04 Re: SPIS KARM dla Kota

Dziewczyny, czym szybko odżywić kociaka? Słabo je, a musi szybko urosnąć (ma,jakkolwiek by to dziwnie nie brzmiało - za małą głowę. A walczymy z obrzękiem wewnątrz niej. Przez to, że mało je (mimo że ją dokarmiam strzykawką) wolno rośnie. Potrzeba nam czegoś mocno odżywczego, kopa takiego...
Los zwierząt jest dla mnie ważniejszy niż strach przed ośmieszeniem. Los zwierząt jest nierozerwalnie związany z losem człowieka. E. Zola

KaleidoStar

Od: Nie mar 21, 2010 14:00

Post » Pt cze 10, 2011 0:27 Re: SPIS KARM dla Kota

bardzo odżywczy jest Recovery
nie jest tani, ale nieźle tuczy i odżywia chudziny oraz koty po chorobach i operacjach
http://animalia.pl/produkt,11615,Royal_ ... line_.html
http://animalia.pl/produkt,11614,Royal_ ... line_.html
Obrazek

Pirackie czarne Trio: Brucek (2001-2015), Hrupka (2001-2016), Rysio (2002-2018)
Wiórka (2016-2018)
Neska (2018–2023)
Pirat-PirKa (2017-2025)

Anja

Od: Śro lis 06, 2002 9:01

[poprzednia][następna]