sebriel pisze:Czy leci ktoś ze mną w wątku?
Na czym polega ten fenomen TFX? Który weterynarz go poleca do podawania kotom? Jakie skutki uboczne?
Znalazłam gdzieś artykuł na angielskiej stronie o wpływie prawidłowego odżywiania ma organizm kotó FIV. Podejrzewam, że to ma być po prostu dobrej jakości karma, bez jakiś specjalnych uwag- typu tego powino być w szczególności więcej, a tego mniej?
No i mam pytanie- na zapalenie dziąseł jakieś inne metody łagodzenia tego są niż antybiotyk? Norgi vo prawda kicha mniej, ale pierwszy dzień po antybiotyku chodził jak struty

Dla ludzi widziałam kiedyś żel do smarowania dziąseł- czy są też takie leki dla kotów?
Witam, u Tojka działało przez chwile mycie zebow, a potem juz (po usunieciu zebow) dziasel plynem do mycia jamy ustne wacikiem. Dostaje normalnie na codzien:
-immunodol ( 1 tabletka dziennie, ja rozpuszczam w wdozie i podaje mu plyn w strzykawce)
- co drugi dzien interferon
- co drugi dzien 0.5 ml tran dla dzieci z wit. A i D
- srebro koloidalne 1 ml co drugi dzien
- rutinoscorbin, 1/3 tabletki raz na pare dni
- no i poniewaz wszystko powyzsze nie powoduje polepszenia jego stanu ( choc na pewno nie jest gorzej, bo leki poprawiaja jego uklad immunologiczny) od tygodnia podaje mu TFX w zastrzykach, pol fiolki na jeden zastrzyk, bede probowac serie 10 zastrzykow, przerwa tygodniowa, znowu 10 zastrzykow i potem morfologia by sprawdzic rezultaty.
Opis leku poniżej: Moj wet uslyszal o nim pierwszy raz ode mnie, ale poprosilam zeby poczytal o nim i zdecydowal sie go wyprobowac u Tojka.
http://www.tfx.pl/node/1Dziąsła u fivków to jest trudna sprawa:
polecam z mojego doswiadczenie taki bieg działań ( nie jestem lekarzem, podaje tylko jak bylo w naszym przypadku, prosze wiec wszystkie czynnosci skonsultowac ze swoim weterynarzem):
- zrobić antybiogram z wymazu ( aby wiedziec na jakie bakterie podawac antybiotyk)
- pare m-cy podleczyc antybiotykami ( u Toja przez rok dzialaly serie np. dziasla robily sie czerwone to przez tydzien podawalam antybiotyk, jak bylo lepiej po tygodniu to przerwa i znowu zapalenie wracalo to nastepna seria antybiotyku. Jak antybiotyk przestawal dzialac, to lecielismy nastepny antybiotyk z listy.
- sprobowac myc zeby i dziasla 2 razy dziennie- u nas nie zadzialalo, ale slyszalam ze sa koty ktorym to wystarczy by ograniczyc rozwoj bakterii i tym samym zapalneie dziasel. Ktos mi podawal nazwe specjalnych chusteczek dla kotow orzeznaczonych do myca zebow
- na niektore koty dziala smarowanie dziasel olejkiem z dziurawca lub solcoseryl w żelu
-Usuniecie zebow ( choc u Toja to nie zmienilo nic, zapalenie dziasel zostalo), podobno kamien na zebach jest jednym z czynnikow nawracania zapalenia dziasel
-codziennie immunodol ( ok 30 zl za 30 tabletek)
- srebro koloidalne ( 30 zl za butelke, trzeba zamowic w aptece, butelke mam od 4 m-cy i jeszcze jest polowa)
- tran, wit A i D
- TFX
Jak widzisz jest duzo rzeczy, ktorych chwytaja sie z nadzieja wlasciciele Fivkowcow z chorymi dziaslami, prawda jest taka ze co kot to inna droga podleczania. Nie ma standardowego leku, obawiam sie wiec ze sami musicie wypracowac co pomaga waszemu kotku a co nie, droga prob. Ja musialam wyprobowac wszystko z powyzszych, poniewaz nasz Tojek to trudny przypadek, obecnie wyprobowujemy TFX, jak nie bedzie po nim lepiej, to bede szukac dalej.
Zapraszam na nasz watek i prosze pytac jak macie jakies pytania.
viewtopic.php?f=1&t=132500Pozdrawiam