» Pt sie 30, 2013 16:27
Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2
A co za różnica czy jest w całej? Jak kot zje porcje, to tłuszcz może być osobno.
To nie chodzi o zbilansowanie każdego kawałka - nie można popadać w przesadę. Wapń z fosforem mniej więcej się równoważą w kocich ofiarach o ile je zje w całości (z kościami), choć i tu proporcje bywają różne zależnie od ofiary, ale już tauryna, witaminy, różne mikroelementy i aminokwasy kot sobie bilansuje w pewnym okresie, np. w ciągu kilku dni (oczywiście jak są mniej więcej równe dostawy dobowo, to lepiej, ale świat się nie zawali jak w jednym dniu będzie więcej witaminy A, a w drugim mniej itd.).
To tak jak zdrowe odżywianie u człowieka polega na dostarczaniu potrzebnych składników w pewnym okresie (np. niektóre witaminy jak C trzeba dostarczyć dobowo, ale już witaminy rozpuszczalne w tłuszczach jak np. A potrafią sobie siedzieć w organizmie kilka miesięcy /dlatego tak łatwo je przedawkować, szczególnie syntetyczne z kapsułek/).
Tłuszcz zawsze lepszy jest surowy - przy podgrzewaniu raz, że traci część witamin, to jeszcze niektóre kwasy tłuszczowe przechodzą w inne wersje lub inne substancje. Dlatego najlepiej dawać tłuszcz surowy, czyli taki jak u upolowanych ofiar (można nawet wyciągnąć spod skóry kurczaka), a dopiero na drugim miejscu smalec.
--- tak przy okazji dla tych, którzy mają czas i ochotę kota dobrze obserwować ---
Rośliny trujące zwykle są gorzkie - koty nie lubią gorzkiego; jednak koty używają roślin jak mają problem z układem trawiennym, szczególnie jak chcą coś zwrócić (np. kłaki zalegają) albo jak mają mdłości (np. przy wysokim moczniku); jeśli to jest silne, to przy braku trawy nieraz w desperacji chwycą się innego zielska (w naturze nie mają problemu z dostępem do zielonego i to nietrującego). Dlatego jak kot zaczyna mieć ciągoty do roślin, to trzeba się zastanowić, czy przypadkiem się nie zakłaczył lub czy nie ma problemów typu niestrawności, wysoki mocznik (to jest nie tylko przy uszkodzonych nerkach, ale jak się też przesadza z ilością białka poprzez dawanie chudego lub dawania za dużo jedzenia nawet dobrze zrównoważonego); a nieprawidłowe parametry nerkowe wychodzą często dopiero przy poważnych uszkodzeniach nerek sięgających 70%.
...