Wyniki sekcji Aby-Baby.
Ropny stan zatok, nosa i jamy ustnej. Mimo podawanych silnych antybiotyków, wszystko było zajęte. Płuca, serce - b/z. Z narządów wewnętrznych jedynie wątroba mocno zmieniona, marska. Nerki - pofałdowane, co mogło wskazywać na to, że wiek Aby-Baby był wyższy niż wiedziałam z danych boguszyckich.
Jako przyczynę zgonu można przyjąć uogólnione zakażenie bakteryjne plus niewydolność wątroby.
Doc powiedział, że niewiele by jej czasu zostało, nawet gdyby nie ruszać tych zębów. Bo jak nie od zębów, to poszłoby od wątroby, ale mnie i tak to uwiera...
Wróćmy do żyjących.
Ofin. Ofin postanowił, że będzie smarkać. Zatem ja postanowiłam, że zmienimy antybiotyk. Po rozmowie z Doc stanęło na Gentamycynie. Przez ten obsmarkany nos Ofin miał kłopoty z jedzeniem, więc podałam Relanium, podpięłam do wlewu - co spowodowało straszliwy protest werbalny. To jest dziwny kot - drze mordę, jakby nie wiadomo co się działo, ale jednocześnie nie wykonuje żadnych gestów: ani łapą nie przyłoży, ani nie użre. A dźwięki wydaje paraliżujące - ale nie mnie. Po malutkim wlewie na zachętę i wyczyszczeniu nosa z glutów [kolejna porcja kocich wyzwisk], po odpięciu Ofin powędrował do misek i nawet nie czekał na porcje mokrego - zapchał się suchym. Zauważyłam, że on po Relanium zachowuje się jak Orzech: lekko zawiany burak spod budki z piwem. Nagle zaczynają go interesować inne koty - łazi za nimi, wącha je, sztura zagrzybionym nosem.
A tak odsypia rausz:

Sagala...
Chyba powoli zbliża się czas podjęcia decyzji. Nie chce już jeść. Te odrobinki, które w nią wmuszam, to tak, jakby jadła dla mnie, bo ja proszę, podtykam. Ale tak się nie da żyć. Myślałam, że nóżki ją bolą i dlatego nie chce schodzić z łóżka, ale po podaniu Metacamu nóżki tak samo nie słuchają Sagali. Nie to, że bolą ją - tylko nie słuchają.
Znowu czeka mnie noc dywagowania, czy to już...
Małgosiu - nie mam Ci za złe. To zdjęcie jeszcze dobitniej uzmysławia mi, jak bardzo Sagala się postarzała. Drugie ucho też jej się pofałdowało już jakiś czas temu. Teraz faktycznie wygląda na swoje lata. Schudła tez bardzo w ciągu ostatnich kilkunastu dni.