Moderator: Estraven
czerwien pisze:Które puszki wybrać:
- Smilla Kitten ( http://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_d ... iet/371049 )
czy
- Animonda Carny Kitten ( http://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_d ... ten/298186 )
(pewnie w podobnych cenach, do powiedzmy 15zł/kg, innych puszek wartych uwagi już się nie znajdzie)
Widziałam, że w białku jest różnica tylko 0,5% więc niewiele.
Ale zastanawia mnie inna kwestia: ILOŚĆ. Dla kota który jako dorosły będzie ważył ok. 5kg podaje się:
- dla 2-miesięcznego kota: Smilla 150-160g, Animonda: 155g
- dla 3-miesięcznego kota: Smilla 150-160g, Animonda: 290g
- dla 5 miesięcznego kota: Smilla 270-300g, Animonda: 380g
- dla 6 miesięcznego kota: Smilla 270-300g, Animonda: 425g
- dla 7-12 miesięcznego kota: Smilla 320-350g, Animonda: 425g
Co to oznacza? Że skoro Smilla podaje się mniej, to jest bardziej kaloryczna/odżywcza?
Czyli, jeżeli zamierzam dawać kotu mokrego jedzenia i tak mniej niż te wypisane wartości (kot ma stały dostęp do suchej karmy, a nie stać mnie, żeby podawać mu codziennie puszkę czy też dwie puszki jak będzie miał 5-12 miesięcy) to lepiej kupić Smilla, bo jest wymagana w mniejszych ilościach?
Bo jeśli 3-4-miesięcznemu kotku dam 100g dziennie danej mokrej karmy, to będzie ok. 67% zalecanej dawki Smilla, a tylko 34% zalecanej dawki Animonda.
A jak kot będzie miał już 5 miesięcy, to dawka powiedzmy 150g będzie spełniała 55% zalecanej dawki Smilla oraz 39% zalecanej dawki Animonda.
rolka_ pisze:Mojej kiciuszce Animonda nie służy, robi po niej takie mega hardkorowo śmierdzące kupskasama szukam czegoś dobrego co będzie bardziej służyło kotce
nataleia pisze:To dokładnie tak jak u mojej królowej !
Animonda sama w sobie nie jest zła, ale carny to tragedia. Takie rewolucje w brzuchu...a kuweta.. strach wejść.
Natomiast jeśli chodzi o animonda rafine/vom fenstein - to mimo kiepskiego składu, moja wcina chętnie i bez kłopotów brzuszkowych, więc zostajemy przy tej.
Tym bardziej, że np. po catz finefood/feringa -- straszne rozwolnienie. Nieważne czy karma mieszana ze starą, czy sama. Czy podawana raz/2miesiące. Codziennie udręka w kuwecie. Moja niby królowa, a królewskie żarcie jej nie służy
Te dwa słowa absolutnie się wykluczają
Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 40 gości