Co wiem o FIPie

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob sty 12, 2013 12:06 Re: Co wiem o FIPie

agnieszka_z pisze:Na nerki dostaje karme kd i tabletki nelio, ktore po niej moge stwierdzic, ze dzialaja genialnie.

Co to są za tabletki na nerki? Możesz napisać coś więcej?
Meoniku ['] - tak bardzo kocham i tęsknię każdego dnia. Na zawsze jesteś w moim sercu, czekaj na mnie, przyjdę na pewno.

Marcelibu

Od: Nie sty 11, 2009 1:10

Post » Sob sty 12, 2013 13:17 Re: Co wiem o FIPie

Nie ma wysieku, test rivalta nic nam nie pomoze.. Tabletki nelio to benazepril ( http://en.m.wikipedia.org/wiki/Benazepril ). Czy powinnam zrobic jej usg w kierunku ziarniniakow? Elektrofereze? Testy na hemobartonelle? Czy to wszystko wyszloby w krwi?

Edit: wlasnie odrbralam najnowsze badania: fcov 10240. Czy tak wysoki poziom przeciwcial nie wskazuje na fip? Prosze, wyjasnijcie mi od czego to moglo sie w ciagu 2 tygodni tak podwyzszyc? Przed pierwszym badaniem nefri stracila kilogram wagi i nie chciala jesc. Teraz wazy o pol kilo wiecej i je wszystko co tylko sie da. Plus szaleje i bawi sie jak od dawna nie widzialam. Opadaja mi juz rece, najpierw niewydolnosc nerek, teraz fip.. Nie wiem juz co robic, na co badac :(

agnieszka_z

Od: Wto sty 01, 2013 19:57

Post » Nie sty 13, 2013 19:30 Re: Co wiem o FIPie

witam, jak kotek?

Animus

Od: Nie wrz 30, 2012 18:12

Post » Nie sty 13, 2013 20:30 Re: Co wiem o FIPie

Czekamy na odpowiedź Dr Izy z koterii, wczoraj wysłałam jej wszystkie wyniki do obejrzenia. Jutro będę też dzwonić do Dr Neski, we wtorek do Dr Jackowskiego, i mailowo próbuję się skontaktować z Dr Plotnick z NY. Ten ostatni współpracował z Dr Addie, więc myślę, że będzie miał konkretniejszą wiedzę na temat FIP. Jak na razie jakikolwiek kontakt z wetami w mojej okolicy jest bezsensowny, bo każdy odradza mi "tracenia pieniędzy na konsultacje z nim", bo skoro mój wet zarządził FIP, to to na 100% jest FIP. Jeden nawet uznał, że jeśli kot w ogóle ma choć minimalną ilość przeciwciał na FCoV to na pewno ma FIP i to nie ulega wątpliwości. Zastanawiam się, kto takim ludziom w ogóle dał dyplom lekarza weterynarii, bo nadają się do D... Potrafią jedynie podawać antybiotyk na wszystko, i pod każdym względem iść na łatwiznę. Jeszcze jutro będę szukać dobrego weta w Londynie, niby 3 godziny drogi od nas, ale w tej sytuacji i do Australii bym pojechała...

agnieszka_z

Od: Wto sty 01, 2013 19:57

Post » Czw lut 07, 2013 1:47 Re: Co wiem o FIPie

Witam, mam dość duży problem z moją 1,6 roczną sterylizowaną kotką Szpilką. Pomóżcie, proszę, bo nie wiem co robić! Historia wygląda tak: od około 2 m-cy koteczka miała duży brzuch, z początku myślałam,że przytyła, bo zimno i nie wypuszczałam jej na dwór. Kotka jest wychodząca, chowa się z psem i mnóstwo je. Nie ma biegunek, nigdy nie wymiotowała, ale... Jest maleńka, zawsze była. Po tym, jak jej brzuszek zrobił się niepokojąco duży zaczęła podsikiwać kropelkami i to już ostatecznie zmusiło mnie do pójścia do veta.Ona zrobiła wielkie oczy,że jak taki kot jeszcze funkcjonuje.ważyła 2,5kg, chuda, widać jej było kostki.natychmiast dostała kroplówkę, nie reagowalła na nakłucia, taka była słaba, ale apetyt wciąż miała, zaczęła się załatwiać spowrotem do kuwety. Zrobiłam miliony badań krwi, wysięku i wszystkiego czego się dało. I tu paradoks! Kot skończył brać atybiotyk doustny Rilexine 75mg, brała dwa tygodnie (wcześniej przez prawie dwa tyg dostawała antybiotyk w zastrzykach razem z witaminami). Oddycha dobrze, płyn zasłania widok na zdjęciu rtg, więc nie widać dużo,mam wyniki z płynu i krwi. Diagnoza,że ma fip (2 m-ce z brzuchem, który się wchłonął?) próba rivalta ujemna, stycznoścć z koronowirusem dodatnia, felv i hiv koci ujemne.stosunek albumin do globumin 0,53. T4 2,71 ug/dl. Je jak słoń, mokre i suche, czasem wybrzydza, ale je i pije. Przytyła, waży już 3,2kg. Brzuch jakby zmalał. Co to? Co robić? Szpilka czuje się świetnie, ale badania mówią same za siebie...lekarz powiedział że na 95% to fip. Wysięk ma kolor różowy, mętny, bezwonny. Z rozmazu wynika,ze ma zapalenia ropno ziarniakowe ( lub miała, bo jeśli się wchłonął?). Wykluczono nowotwora i chłonkę. Jestem z Opola, byłam na konsultacji u dwóch różnych lekarzy, jeśli nic tutaj nie znacie, najbliżej byłoby mi dojechać do wrocławia, pomóżcie, nie wiem co robić. Wydałam już majątek na badania, tylko wiem,że to coś przewlekłego (zdegenerowane neutrofile w wysięku, liczne makrofagi- komórki z silnie zwakuolizowaną cytoplazmą, fagocytujące, niekiedy wilojądrzaste, część komórek była w trakcie rozpadu, nieliczne erytrocyty w rozmazie to wszystko). Nie chcę męczyć kotki antybiotykami, jeśli znacie jakieś podobne przypadki i wiecie kto lub co mogłoby pomóc, Szpilka byłaby wdzięczna, a ja to juzż w ogóle.

Sephienne

Od: Czw lut 07, 2013 1:26

Post » Czw lut 07, 2013 7:45 Re: Co wiem o FIPie

no moje to nie fip
Jestem w kropce....... zgadnij w której
Obrazek

aga9955

Od: Czw sie 14, 2008 18:51

Post » Czw lut 07, 2013 8:21 Re: Co wiem o FIPie

Z Wrocławia jest bardzo polecany dr. Kazanawa.
I chyba jeszcze dr. Hildebrand ?
Może spróbuj się najpierw skontaktować z nimi telefonicznie.
Do dr Kazanawy są kolejki i chyba zapisy, ale wiem, że w szczególnych przypadkach można i bez zapisu się dostać.
ObrazekObrazekObrazekObrazek

Kazia

Od: Pt maja 24, 2002 13:46

Post » Czw lut 07, 2013 11:21 Re: Co wiem o FIPie

Zastanawiam się,czy to mógłby być jakiś pasożyt? Znacie jakiegoś pasożyta, który wywołuje takie objawy? Zapalenie ropnno-ziarniakowe, płyn w jamie brzusznej? I czy antybiotyki likwidują robaki? Czy tylko leki na odrobaczanie? W miarę możliwości chciałabym uniknąć stresowania kotki jazdą do wrocławia, jeśli już nic innego, to wiadomo,że bez wachania pojadę.na razię chcę jej pomóc póki się dobrze czuje, okaże się za kilka tygodni,że słabnie i już będzie za późno,a tego nie chcę. Przychodzi wam coś do głowy?jakaś inna przewlekła choroba?

Sephienne

Post » Czw lut 07, 2013 11:41 Re: Co wiem o FIPie

skonsultuj on-line wyniki z dr. Włodarczykiem,
marco-vet@wp.pl

Animus

Post » Czw lut 07, 2013 11:42 Re: Co wiem o FIPie

On Ci odpowie na te wszystkie pytania

Animus

Post » Czw lut 07, 2013 11:44 Re: Co wiem o FIPie

czytałam wątek Fipowy, gdzie był też bardzo polecany

Animus

Post » Czw lut 07, 2013 11:45 Re: Co wiem o FIPie

FIA: http://dobryweterynarz.wroclaw.pl/81_Za ... 3%B3w.html
Potrzebne rozmazy ręczne w odstępach czasowych.

issey32

Od: Śro maja 18, 2011 9:39

Post » Czw lut 07, 2013 11:47 Re: Co wiem o FIPie

Kurcze, badania nie stwierdziły anemii, badania z przed dwóch, trzech tyg.

Sephienne

Post » Czw lut 07, 2013 11:57 Re: Co wiem o FIPie

Na robaki (pasożyty w rozumieniu tasiemca, nicieni, przywr itp.) działają tylko i wyłącznie leki odrobaczające.

U jakich wetów w Opolu byłaś?
Obrazek

Boo

Od: Pt lis 04, 2005 11:41

Post » Czw lut 07, 2013 12:05 Re: Co wiem o FIPie

Byłam u dr. Jezierskiej Kupki (Doggu Dream ) i u Dr Iwaszkiewicza na ZWMie.

Sephienne

[poprzednia][następna]