SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw lip 13, 2017 13:59 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

bunysia pisze:Bestol, Twój kot tyje, bo sucha karma to SAME WĘGLOWODANY

Skąd wzięłaś taką informację? Sprawdź skład analityczny wybranych karm, na przykład Purizonu, którym karmi Bestol.

Arcana

Od: Nie lip 17, 2005 13:59

Post » Czw lip 13, 2017 22:20 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Stomachari pisze:panirosomak koty z tego, co czytam ostatnio na forum, bywają uczulone na łososia, który jest w większości suchych dobrych karm oraz w wielu mokrych.
I muszę zwrócić uwagę na to, że biorezonans nie jest zaliczany do metod naukowych tylko pseudonaukowych. Jeśli chcesz wiarygodnych dowodów na alergię swojego pupila, to są (drogie) testy dla kotów. Ktoś z forum robił, mogę poszukać wątku.

Gdybyś mogła poszukać to byłabym wdzięczna. Myśmy poszły najpierw do osiedlowej przychodni jak kocica podrapała sobie łebek do krwi, pani dała jej zastrzyk (jak sądzę steryd)poczym stwierdziła że testy u kota to zawracanie głowy, jedyna metoda to dieta eliminacyjna. poleciła nam karmę dla alergików (bodajże Farminę) która traf chciał że była na śledziu, więc skutek miała wręcz odwrotny. Weszłam więc na forum i natrafiłam na wątek w którym dr.Milewska i jej metoda biorezonansu była wychwalana pod niebiosa. Uznałam że jeśli komuś skutecznie pomogła to niech nawet będzie szamanką z Afryki, i tak do niej pójdę. Choć oczywiście zgadzam się z Tobą że to pseudonauka.

panirosomak

Od: Sob lis 05, 2016 19:14

Post » Pt lip 14, 2017 2:33 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Autorka tego wątku zrobiła testy swojemu kotu:
viewtopic.php?f=1&t=180392&p=11785545#p11785545
Wśród alergenów jest łosoś.
Skrobnij do niej, pewnie podpowie, jak i gdzie wykonuje się testy :)

Dieta eliminacyjna jest oczywiście dobrym pomysłem, ale jeśli kot jest uczulony na składnik występujący w śladowych ilościach w gotowych karmach (jak ten olej z łososia), albo jak w podanym wątku na kilka rzeczy na raz, to można szukać bez końca. Gdybyś stosowała barf i podawała czyste mięso, to wtedy faktycznie znalazłabyś alergen dużo niższym kosztem z podobną precyzją. Ale przy gotowych karmach robi się problem.
Obrazek*Obrazek*Obrazek*

Stomachari

Od: Sob kwi 16, 2016 21:29

Post » Pt lip 14, 2017 13:40 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Arcana, po co kotu w ogóle węglowodany? Ma je każda sucha i to nie jedyna jej wada

bunysia

Od: Pt gru 02, 2016 13:29

Post » Pt lip 14, 2017 18:37 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

A mokra nie ma węglowodanów? Oj widzę, że ktoś etykiet nie czyta.

Dark Angel

Od: Wto sie 12, 2014 11:38

Post » Nie lip 16, 2017 3:57 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Bunysia teraz dieta Bila jest oparta przede wszystkim na mokrej karmie, ale podaję też suchą. Mój Bilu dostaje teraz 150g mokrego w ciągu dnia (rano całą saszetkę, po południu pół saszetki), ale to za mało dlatego podaję jemu też suchą karmę, którą on lubi tak samo jak mokrą. Właśnie będę robić kolejne zamówienie na Zooplus i kusi mnie ta zielona Acana http://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_d ... ana/132968 (Bil nigdy nie jadł Acany, wsuwał Orijen). Doradźcie proszę, czy mogę spróbować tą Acanę lub inna Acanę, czy jednak zostać przy Purizonie?
BIL
Obrazek
Kochamy z Bilem wełniankowo u Tulinka https://www.etsy.com/shop/Catluckydog?r ... hDc65H7SOY

Bestol

Od: Sob sty 14, 2017 18:20

Post » Nie lip 16, 2017 9:33 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Bestol, zielona Acana smakuje moim kotom, żółta tak sobie. Innych odmian nie kupowałam. Mieszam z Purizonem, który jest "zbyt smaczny" i z tego powodu był zjadany w nadmiarze.

Alija

Od: Czw maja 19, 2016 6:12

Post » Nie lip 16, 2017 13:14 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Zamawiam zatem zieloną, mam nadzieję że Bilowi zasmakuje :)
BIL
Obrazek
Kochamy z Bilem wełniankowo u Tulinka https://www.etsy.com/shop/Catluckydog?r ... hDc65H7SOY

Bestol

Post » Nie lip 16, 2017 13:28 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Acana niedawno zmieniła składy karm i niektóre koty nie zaakceptowały nowego smaku. Niepotrzebnie się obawiałam, że nie będzie smakować. Jednak ustępuje smakowitością Purizonowi, ale właśnie o to mi chodziło

Alija

Post » Nie lip 16, 2017 13:37 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Bestol a ktorego Purizona kupujesz?

piter7

Od: Wto sie 03, 2010 19:15

Post » Nie lip 16, 2017 13:44 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Purizona kupiłam Bilowi dwa razy, najpierw kurczak i ryba, a drugi raz sama ryba. Zajada się ze smakiem obiema.
Mój nigdy nie jadł Acany, dlatego troszku się obawiam. Z drugiej strony i Orijena i Purizon pałaszuje aż miło. Pałaszował też Royala (wstydzę się teraz że podawałam mu tą karmę, ale byłam zielona i myślałam, że robię dobrze. Moja znajoma ma psa, który był na Royalu, wcześniej jej psiak jadł różne karmy, po Royalu nie chciał ruszyć żadnej innej, nawet tych którymi się wcześniej zajadał. Moja znajoma twierdzi, że Royal ma w swoim składzie coś, co uzależniło jej psiaka). Przejrzałam włąśnie stronę Krakvet, pomyślałam, że może dla odmiany w tym sklepie zrobię zakupy. Ale weszłam na karmy mokre - a tam ani widu ani słychu mokrej Granatapet, ani MAC`s 8O
http://www.krakvet.pl/producenci-karmy- ... -c-41.html
Patrząc na ten spis producentów karm dla kotów to nie mam pojęcia, jaki producent dobrą i wartościową mokrą karmę ma (bo Acana i Orijen chyba tylko suchą karmę produkują?). Czy jest wśród tych producentów jakiś, który robi dobrą mokra karmę? Bo jeśli nie, wracam na zakupy do Zooplusa.
EDIT
Pomyślałam właśnie sobie, że z mokrych to karmię Bila tylko Granatapet i MAC`s. Może warto byłoby abym mu troszkę urozmaiciła mokre posiłki? Jeśli doradzicie jakąś inną równie dobrą mokrą karmę to zamówię, jeśli nie to zostanę przy tych dwóch. Na ZiwiPeak mnie nie stać :oops: Wiem, że tutaj na pierwszej stronie autora wątku jest spis dobrych karm mokrych dla kota, ale czytałam, że nie wszyscy z Was się z nim zgadzają.
"Dobre:
Odpowiednik jedzenia w ekologicznych restauracjach. Niby dalej nie wiesz, co tam jest, ale masz poczucie wyższości i całe mnóstwo gwarancji zdrowotnych. Co z tego wyjdzie? Zobaczymy...
Karmy te aspirują do miana zbilansowanych, składają się z mięsa i wymienionych z nazwy podrobów uzupełnionych niezbędnymi witaminami, minerałami i tauryną. Efekty są różne, ale przynajmniej się starają.
GranataPet
Grau
Catz Finefood
Power of Nature
Moonlight Dinner (No. 21-26)
Miamor Milde Mahlzeit/Delikatna Przekąska
Terra Faelis
Feringa
Herrmann's Bio
ZiwiPeak".
Czy wszystkie powyższe są rzeczywiście dobre?
BIL
Obrazek

Bestol

Post » Nie lip 16, 2017 14:01 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Bestol, zanim zamówisz dużą paczkę karmy, której kot nie zna, radzę kupić na próbę najmniejszą porcję w sklepie stacjonarnym. Nigdy nie wiadomo, czy trafisz w koci gust.

Alija

Post » Nie lip 16, 2017 14:03 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Masz rację, bo cena Acany nie jest mała. Ani w Zooplus, ani w Krakvet nie widzę "Power of Nature". Na tym forum przez autorkę plasowana bardzo wysoko. Szkoda, że nie ma jej w tych dwóch sklepach.
BIL
Obrazek

Bestol

Post » Nie lip 16, 2017 14:19 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Bestol a moze z Purizona zielonego z jagniecina sproboj u nas obie wersje sie sprawdzily :D

piter7

Od: Wto sie 03, 2010 19:15

Post » Nie lip 16, 2017 14:26 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Spróbuję :) Ale teraz dwa razy pod rząd kupowałam mu purizona i chciałam znowu zmiany, żeby mi się Bil do jednego rodzaju karmy nie przyzwyczaił. Chcę się trzymać karm bezzbożowych, ale pomyślałam, żeby nie trzymać się tylko jednego producenta.
BIL
Obrazek

Bestol

[poprzednia][następna]