Bury tercet: Ala, Niki, Alek - koncertów nadszedł czas, w DS

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto lut 09, 2010 11:58 Re: Alek sika krwią! chory pęcherz, nerki??? pomocy!

hmmm... Czy domek mimo wszystko nadal czeka na kotka? :ok: trzymam kciuki, zeby to nie bylo nic groznego i szybko sie wyleczylo :)

Kociara82

Od: Czw paź 09, 2008 22:20

Post » Wto lut 09, 2010 12:16 Re: Alek sika krwią! chory pęcherz, nerki??? pomocy!

Kamilko, tak jak dziewczyny już napisały, wszystko wskazuje na kryształy. Kuracja prędko Alusiowi pomoże, zobaczysz!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Trzymam za Was mocne kciuki!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1
Obrazek Obrazek Obrazek
Anielko ['], Jerzyku ['], Malwinko ['], Kellusiu ['], Tymonku ['], Lolusiu['], Klaczku ['], Jaśminku ['], PiPi [']

jerzykowka

Od: Śro kwi 30, 2008 10:53

Post » Wto lut 09, 2010 12:46 Re: Alek sika krwią! chory pęcherz, nerki??? pomocy!

Cameo pisze:
ruru pisze:trzeba mocz do analizy
mogą być kryształki szczawianu wapnia
one wtedy kaleczą pęcherz przy siusianiu
i jest krew...
a boli go jak siusia?

Kot mi nie powie że go boli, ale chyba raczej tak... nie wszystkie plamki są zakrwawione, to trochę dziwne. Ale jutro to zbadamy, Aluś mimo wszystko, jest strasznie miziasty, tuli się i grucha... tylko co z tego? skoro odkąd przyjechał, to leczę go na wszystko co tylko możliwe...

:(

Nerki badane, wszystko było ok!

No nie powie, ale to widać, napina się , płacze przy siusianiu, kropelkuje- piszesz, ze plamki to znaczy, ze sika po troszku?
to ważne żeby wiedzieć czy może oddać mocz- bo jak się zatyka to trzeba szybko reagować...

to są "pęcherzowe" objawy, nerki to co innego
Obrazek
Obrazek

ruru

Od: Sob gru 29, 2007 20:10

Post » Wto lut 09, 2010 16:42 Re: Alek sika krwią! chory pęcherz, nerki??? pomocy!

Dzięki za rady, są dla nas bardzo ważne, bo to mój pierwszy tymczas (i wogóle kot) z takimi problemami. Moim tymczasom oprócz zwykłego kk, grzybka, biegunek i.t.p nie dolegało nic poważnego. Stąd moja nikła wiedza na temat kocich chorób.

Aluś był u weta, miał robione USG, ale że pęcherz był pusty (załatwił się ze strachu) to nic z tego nie wyszło, i raczej nie wyjdzie, bo Aluś siusia w drodze do weta i nic na to nie poradzę... dzisiaj ledwo weszłam do auta, a on już "pływał" w moczu. Dostał zastrzyki, + jakieś tabletki (w tym no-spę) a jutro rano "zapolujemy" sobie na siuśki...

Pati, Marta nic mi nie wspominała o siusianiu po kątach... :(

Cameo

Od: Pt cze 20, 2008 23:44

Post » Wto lut 09, 2010 16:46 Re: Alek sika krwią! chory pęcherz, nerki??? pomocy!

ruru pisze:No nie powie, ale to widać, napina się , płacze przy siusianiu, kropelkuje- piszesz, ze plamki to znaczy, ze sika po troszku?
to ważne żeby wiedzieć czy może oddać mocz- bo jak się zatyka to trzeba szybko reagować...

to są "pęcherzowe" objawy, nerki to co innego

Po troszku.

On kilka dni temu zaczął miauczeć (na początku myślałam że to Iskierka) ale okazało się że to Aluś, buszuje pod drzwiami wejściowymi. Przy mnie nigdy nie miauczał przy siusianiu...

Cameo

Post » Wto lut 09, 2010 16:56 Re: Alek sika krwią! chory pęcherz, nerki??? pomocy!

NIe musi miauczeć przy sikaniu. Może sikać poza kuwetą - kojarzyć kuwetę z bólem i unikać. Krew w moczu może oznaczać zapalenie pęcherza, podrażnienie ścianek pęcherza lub dróg moczowych. Polowanie na siuśki koniecznie, ważne jest również żeby do labu trafiły jak najświeższe ponieważ z czasem zmienia się pH moczu a to jedna z ważniejszych wartości. Ważne jak najszybsze podjęcie leczenia, w tej chwili odpuść suchą karmę, podawaj tylko mokre i jak się da nawet je "podlewaj" wodą - im więcej płynów tym lepiej. Obserwuj czy kot sika - kryształy mogą zatkać cewkę moczową, wówczas trzeba natychmiast interweniować.
Obrazek

kinga w.

Od: Sob sty 31, 2009 17:41

Post » Wto lut 09, 2010 16:58 Re: Alek sika krwią! chory pęcherz, nerki??? pomocy!

Za Alusia duże kciuki. Niech się wyleczy chłopak i jedzie do domku! :ok: :ok:
Obrazek
Obrazek

kalair

Od: Czw maja 24, 2007 21:07

Post » Wto lut 09, 2010 18:21 Re: Alek sika krwią! chory pęcherz, nerki??? pomocy!

Ojej z Bazylem też ten problem - sika w transporterze. Dwa razy tak pobraliśmy mu siury do badania. Raz wieźliśmy go w szelkach - trzymałam go na kolanach brzuchem do góry żeby się nie załatwił. W tej pozycji nie siurną i dało się pobrać czystą próbkę u weta. Niestety nie z każdym kotem to przejdzie, Bazu to wszystko da ze sobą zrobić.

ewung

Od: Pon lis 13, 2006 13:04

Post » Wto lut 09, 2010 22:48 Re: Alek sika krwią! chory pęcherz, nerki??? pomocy!

Ja nie mam takiej możliwości, bo muszę prowadzić.

Widziałam Alka w kuwecie, ale przed chwilą zrobił kilka czerwonych kropek na posłaniu, i jeszcze na podkładkę w kuchni... kilka kropek. Wydaje mi się, że on załatwia się na "raty". Tylko jak złapać takie siuśki?

:(

Cameo

Post » Wto lut 09, 2010 22:55 Re: Alek sika krwią! chory pęcherz, nerki??? pomocy!

kalair pisze:Za Alusia duże kciuki. Niech się wyleczy chłopak i jedzie do domku! :ok: :ok:
:ok: :ok: :ok:

Kociara82

Od: Czw paź 09, 2008 22:20

Post » Śro lut 10, 2010 0:01 Re: Alek sika krwią! chory pęcherz, nerki??? pomocy!

Alusiu wyzdrowiej szybciutko zanim wrócę do domu :ok: :ok: :ok:
...Obrazek...Obrazek

kussad

Od: Pt paź 13, 2006 9:59

Post » Śro lut 10, 2010 3:28 Re: Alek sika krwią! chory pęcherz, nerki??? pomocy!

Kamilko, dlatego pisałam Ci o takich doklejanych folijkach na mocz- podkleja się je na okolice krocza u niemowląt i tak się siuśki łapie, gdy chcemy mieć próbkę. Nie wiem, czy to się sprawdzi w przypadku kociej sierści, ale spróbować zawsze można. Kot się nie powinien odparzyć, ponieważ nie będzie tego nosił cały dzień. Może będzie chciał to rwać ząbkami/pazurkami. Spytaj weta, jak masz postąpić. Można też próbować zacewnikować, ale to metoda, którą robi się u ludzi. Nie wiem, czy wet stosowałby to u kota, zwłaszcza jeśli ujście ma kotek przytkane i podrażnione. Ale jakieś metody rozwiązania tego problemu musi przecież znać... :roll:
Ściskam mocno. :ok:

sygitka21

Od: Wto wrz 08, 2009 21:16

Post » Śro lut 10, 2010 7:12 Re: Alek sika krwią! chory pęcherz, nerki??? pomocy!

Zawsze może go jeszcze wet wycisnąć pod warunkiem że kot nie będzie wysikany i cewka będzie drożna.
Obrazek

kinga w.

Od: Sob sty 31, 2009 17:41

Post » Śro lut 10, 2010 7:55 Re: Alek sika krwią! chory pęcherz, nerki??? pomocy!

Trzymać kciuki-c. walczy dzielnie ale jak dotąd udało się złapać tylko jedną malutką kropelkę, mimo to próbuje dalej ale z marnym skutkiem kot ani myśli współpracować.

Senioor

Od: Nie sie 16, 2009 9:39

Post » Śro lut 10, 2010 8:07 Re: Alek sika krwią! chory pęcherz, nerki??? pomocy!

Są kciuki!!!! :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:
ObrazekObrazekObrazek
Tylko przyjaciele słyszą Twój krzyk , gdy milczysz i widzą łzy, gdy się śmiejesz
"Boże , chroń mnie od fałszywych przyjaciół -z wrogami sobie poradzę"

kropkaXL

Od: Wto sie 12, 2008 14:18

[poprzednia][następna]