Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
avild pisze:Czy dobrze zrozumiałam, że Caniserin jest wycofany??? No to dramat...
magaaaa pisze:Ja się zaopatrzyłam, teraz juz mam w stałej dyspozycji i nie będe musiala więcej latać i błagać o podanie surowicy choremu kotu.
Tylko - czy mogę prosić o podanie precyzyjne dawkowania?
Kiedy rozmawiałam z wetką ze Śreniawitów powiedziała mi, ze dawkuje sie 0,4ml-1ml / kg mc.
Jaka jest dawka minimalna?
Ile np zaaplikować półkilowemu kocięciu?
![]()
jeśli było przepraszam, musiałam przeoczyć...
avild pisze:Czy dobrze zrozumiałam, że Caniserin jest wycofany??? No to dramat...
magaaaa pisze:Sama nie, ale musze znać dawkowanie.
Wet zna dla psów.
No i nie wiem czy się powtarza, a jesli tak to kiedy?
Jola_K pisze:avild pisze:Czy dobrze zrozumiałam, że Caniserin jest wycofany??? No to dramat...
ponoc tak
najpierw feliserin, teraz caniserin![]()
caniserin w Czechach jest dostepny
magaaaa pisze:Dzwoniłam na Śreniawitów i powiedziała mi wet stamtąd ze 0,4-1ml / kg mc
Ew podać po 5-7 dniach ponownie.
Szukam potwierdzenia, pewności.
NIE istnieje oficjalne dawkowanie parwoglobuliny/caniserinu dla kotów, bo lek nie jest dla nich zarejestrowany. Dawkowanie musi być więc robione na wyczucie. Podaję dawkowanie dla PSÓW z opakowania Caniserinu (dla parwoglobuliny jest b. podobne): leczniczo 0,4-1 ml na kg, ale nie mniej niż 10 ml. Oznacza to, że nawet najmniejszy PSIAK musi dostać 10 ml. Oczywiście dla kota ta wartość jest na pewno mniejsza, ale nikt nie wie (i długo nie będzie wiadomo, bez badań na dużej próbie) jaka powinna być ta dawka minimalna - bo na pewno i dla kotów istnieje ta dolna granica. Mogę tylko podać przykłady: Inar (6-7 tyg.) dostała 1 ml, inny kociak (ok. 4 m-cy) dostał 3 ml - w obu przypadkach pomogło, Agatka (3kg) 4 ml - nei pomogło, ale surowica była podana późno, koty toruńskie - 1ml/kg - te, któe dostały w stadium początkowym lub średnim przeżyły.
Na opakowaniu parwoglobuliny liofilizowanej kupionej przez Maćka dawkowania nie ma w ogóle. Dla podobnej parwoglobuliny dostałam informację od Zosi i Ziemowita: Profilaktycznie: 0.4-0.6 ml/kg masy ciała domięśniowo lub podskórnie. Dawka minimalna na psa 2 ml. Leczniczo: 0.6-0.8 ml/kg masy ciała
Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot], Google Adsense [Bot] i 244 gości