SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw sty 07, 2016 14:28 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Hej, postanowiłam napisać w tym wątku, bo od tygodnia jestem szczęśliwa właścicielką 4-letniej kotki :) Niestety problem mam z dobraniem karmy. Kotka karmiona była suchą Puriną Cat Chow i mokrym Whiskasem. Purinę kupiłam żeby nie dokładać dodatkowego stresu związanego ze zmianą karmy, ale oczywiście docelowo nie chcę karmić tym kota. Zamiast Whiskasa kupiłam dwa mokre opakowania Animondy Von Feinsten, których kicia parę dni temu nie chciała jeść i musiałam je wyrzucić... Generalnie kotka nie ma zbyt dużego apetytu - tylko pierwszego dnia wylizała miseczkę do czysta z tej Puriny, a pozostałe dni coś tam sobie podjada, ale nie za dużo. Mam też Joserę Culinesse, którą kiedyś dostałam, i to kotka wcina aż jej sie uszy trzęsą, ale nie jest to karma z dobrym składem, na którą chciałabym przejść.

Niestety cały czas wydaje mi się, że kot jest głodny :( Po nasypaniu do miseczki coś tam sobie pochrupie, a potem w ogóle ją to nie interesuje. Jednak za kazdym razem, kiedy podchodzi się do miseczki albo wyciąga karmę, od razu podbiega i żebrze. A karmy jeść nie chce.
Nie wiem jaką karmę kupić, żeby zacząć już podawać razem z tą Puriną. Wiem że polecane są Applawsy, Orijen, Acana, Taste of the Wild itp., ale nigdzie nie umiem znaleźć (albo nie umiem szukać?) pakietów próbnych - a na przykład Applaws z kurczakiem do kupienia w zooplusie ma w składzie wysłodki buraczane i suszone drożdże piwne, więc wcale nie jest lepiej niż z tą Joserą, którą już mam a kot chce ją jeść. Po tej akcji z Animondą nie chcę kupować dużych opakowań karmy, żeby potem nie zalegała mi w mieszkaniu. Weterynarz poleciła mi Hills'a, który wydaje mi się nielepszy niż Royal czy Purina. Zastanawiam się nad Purizonem, ale nie umiem doszukać się żadnych opinii. Skład wydaje się ok, i są do kupienia małe paczuszki. Czy ktoś mógłby mi coś doradzić? :)

Anja33

Od: Czw sty 07, 2016 14:12

Post » Czw sty 07, 2016 14:53 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Skąd jesteś?
03.07.2010 ['] Prezes. Kocham Cię.
26.11.2020 ['] Murziłka
12.05.2022 ['] Tiger
22.03.2024 ['] NW SP Dongalas Glitne DSM

Dom bez kota jest jak człowiek bez duszy... Nie ma w nim życia.

Prawdziwa miłość nie potrzebuje słów. Albo milczy. Albo MRUCZY!

wistra

Od: Nie paź 08, 2006 17:11

Post » Czw sty 07, 2016 15:06 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Z Wrocławia ;)

edytuję: Czy sądzicie, że Taste of the Wild Rocky Mountain byłaby ok jako sucha, a GranataPet albo Catz Finefood jako mokre? Przejrzałam kilka sklepów i te karmy wydają mi się ok, a TOTW wychodzi chyba lepiej cenowo niż Orijen, Applaws czy Acana.
Czy oprócz tego mogę kotkowi dawać raz na jakiś czas kawałek surowej piersi z indyka albo serca drobiowe?

Anja33

Post » Czw sty 07, 2016 15:47 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Niestety nie wiem czemu moje posty się nie pojawiają, mimo akceptacji przez administratora :) Jestem z Wrocławia.

Przejrzałam oferty sklepów, doczytałam trochę, i mój wybór padł na Taste of The Wild Rocky Mountain (o ile kicia będzie chciała jeść, bo najmniejsze opakowanie to 2,27kg), a z mokrego - GranataPet i Catz Finefood. Czy będzie ok?

Anja33

Post » Czw sty 07, 2016 16:14 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Jakbyś była z Krakowa, odsypałabym Ci trochę Carnilove, ale chyba nie opłaca się garści wysyłac :)
03.07.2010 ['] Prezes. Kocham Cię.
26.11.2020 ['] Murziłka
12.05.2022 ['] Tiger
22.03.2024 ['] NW SP Dongalas Glitne DSM

Dom bez kota jest jak człowiek bez duszy... Nie ma w nim życia.

Prawdziwa miłość nie potrzebuje słów. Albo milczy. Albo MRUCZY!

wistra

Od: Nie paź 08, 2006 17:11

Post » Czw sty 07, 2016 16:36 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Dziękuję za ofertę, ale do Krakowa trochę daleko :D Zamówiłam na próbę TOTW, mam nadzieję ze kot będzie chciał jeść ;)

Anja33

Post » Czw sty 07, 2016 16:39 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Karmy które wybrałaś to dobre karmy. Po prostu kotka nie jest na prawdę głodna i wybrzydza podawaj małe porcje i zostaw do czasu aż zje. Lub zabierz i podaj za kilka godzin, kot zgłodnieje to zje niczego nie wyrzucaj.

Szwagier

Od: Czw wrz 04, 2014 2:00

Post » Czw sty 07, 2016 20:09 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Mój je właśnie mokrą Granatapet na zmianę Catz Finefood oraz suche do pochrupania TOTW (choć smakowo wolał Acanę). ;)

Ty$ka

Od: Nie mar 11, 2012 19:57

Post » Pt sty 08, 2016 11:17 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Anja33 - kotu nie można zmieniać karmy gwałtownie. To jest proces trwający nawet do miesiąca. Musisz jej powoli mieszać nową karmę ze starą, zwiększając powoli proporcje nowej. Dotyczy to zarówno suchej karmy, jak i mokrej (chociaż u moich kotów to suchej bardziej, bo mokrą wsuwają każdą i nie wybrzydzają).

Niemal każda karma ma dostępne opakowania poniżej kilograma, a np. Catz Finefood na zooplusie możesz kupić w opakowaniach próbnych - paleta 6 różnych smaków (dostępne są 2 wersje, w każdej inne smaki).

Dark Angel

Od: Wto sie 12, 2014 11:38

Post » Pt sty 08, 2016 11:30 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

dlaczego nie można?

Patmol

Od: Śro gru 30, 2009 14:03

Post » Pt sty 08, 2016 14:18 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Patmol pisze:dlaczego nie można?

1. Sensacje żołądkowe/jelitowe - u mnie nawet przy powolnym wprowadzaniu nowych karm był straszny bunt przewodów pokarmowych i trzeba było rezygnować ze zmian.
2. Ewentualne uczulenia atakują silniej przy większej dawce alergenu i ciężej się je zwalcza.

I oczywiście argument, który nie zalicza się do "nie można", ale do "łatwiej": zapachy karm się mieszają i kot chętniej zjada nową karmę (ważne zwłaszcza jeśli dotychczas kot był karmiony karmą słabej jakości, ale za to o silnym zapachu np. Whiskasem).

Dark Angel

Post » Pt sty 08, 2016 14:26 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

ale sensacje nie muszą występować
jak karmiłam jeszcze chrupkami to kupowałam wór karmy np. Totw, i jak się kończył to kupowałam np Smillę (ze 12 kg ), i po skarmieniu całego TOTW dawałam Smille, a potem np Portę (tez worek), itd
żaden z kotów nie miał problemów żołądkowo jelitowych, i chętnie jadły każdą kolejną

Patmol

Od: Śro gru 30, 2009 14:03

Post » Pt sty 08, 2016 15:21 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Anja33 pisze:Dziękuję za ofertę, ale do Krakowa trochę daleko :D Zamówiłam na próbę TOTW, mam nadzieję ze kot będzie chciał jeść ;)

Jeśli kotka była karmione zbozowkami nie będzie chciała jeść dobrych karm bez względu na to jakie kupisz.
Musisz ja przestawić, do starej karmy ze zbozami dodawaj po troche nowej i co jakiś czas zwiększaj ilość nowej.

Mam obecnie w domu Orjena red i Purizon z jagnięcina i rybą jesli bys chciała probki.
Obrazek

Kalai

Od: Wto cze 30, 2015 1:21

Post » Pt sty 08, 2016 16:00 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Patmol pisze:ale sensacje nie muszą występować
jak karmiłam jeszcze chrupkami to kupowałam wór karmy np. Totw, i jak się kończył to kupowałam np Smillę (ze 12 kg ), i po skarmieniu całego TOTW dawałam Smille, a potem np Portę (tez worek), itd
żaden z kotów nie miał problemów żołądkowo jelitowych, i chętnie jadły każdą kolejną

Nie muszą, ale mogą. Dlatego każdy, kto chce uniknąć kłopotów, przestawia koty stopniowo.

Dark Angel

Post » Pt sty 08, 2016 16:37 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Kalai pisze:Jeśli kotka była karmione zbozowkami nie będzie chciała jeść dobrych karm bez względu na to jakie kupisz.

Jednak "co kot to obyczaj" :wink: Moje po zbożówce te lepsza po prostu pochłaniają.I jak poprzednio porcję dzieliły sobie same na porcje,tak teraz ,gdybym tego nie zrobiła sama,wciągnęłyby na raz.Przedtem jak karma wyleciała z miseczek ,to spokojnie leżała,teraz same łapką wygrzebują zza misek...żeby nic się nie zmarnowało.Faktem jednak jest ,że raczej nigdy nie były wybredne :D

Danutka66

Od: Pon mar 25, 2013 13:41

[poprzednia][następna]