Kuźnica Helska - na usypianie kotów są pieniądze! :(

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro lip 22, 2009 6:46

Chyba tak,ale one będą biedne po wyjeździe turystów i o to się martwię.Ile z nich przeżyje?
Nowy bazarek viewtopic.php?f=20&t=217527 Zapraszam

ewar

Od: Wto lis 06, 2007 20:17

Post » Śro lip 22, 2009 8:13

Trochę strach tutaj się odzywać. Niektórzy uważają, że nas miejscowych to nic nie interesuje i nic nie robimy.
Może wam zamiejscowym uda się coś załatwić.
Z nami miejscowymi to władze gminne ani powiatowe nie chciały wcale rozmawiać.
Mruczek, Gapcio, Gucio, Filip, Filemon w jednym żyją domku!
viewtopic.php?f=46&t=80071&p=12585019#p12585019

jarekm

Od: Pon sie 18, 2008 1:33

Post » Śro lip 22, 2009 8:23

Ewar, jeśli teraz koty są to znaczy że jakoś zimę przeżywają.
Zimą koty siedzą pochowane. Nawet koty tego faceta z Helskiej są niewidoczne bo wpuszcza je do domu.
Ja w Kuźnicy bywam systematycznie. Przyznaję nie byłem w czerwcu bo miałem remont mieszkania.
Mruczek, Gapcio, Gucio, Filip, Filemon w jednym żyją domku!
viewtopic.php?f=46&t=80071&p=12585019#p12585019

jarekm

Od: Pon sie 18, 2008 1:33

Post » Śro lip 22, 2009 13:07

Jarek,znasz temat i wiesz,że pisałam,że on kocha koty na swój sposób.Nie krzywdzi ich,ale nie ma karmy,nie pozwala ich zabrać.Próbowałam z nim rozmawiać,był grzeczny,pozwolił mi wchodzić na podwórko,ale kiedy zaczęłam coś mówić o kotkach w ciąży,od razu była riposta,że to sprawa gospodarza,czyli jego.Tyle.Koty przeżywają,ale tylko młode,silne osobniki i stado znów się odradza.Porównaj zdjęcia,to są zupełnie inne koty.Zauważyłam też,że te chore nie podchodzą do misek,bo są odganiane,a potem to jakby same czuły,że im się nie należy,bo trzeba dać szansę silniejszym.Przyznaję,że teraz było lepiej niż w roku ubiegłym,mniej jest kotów,bo jeszcze się nie urodziły maluszki,bo kilka jednak zostało wywiezionych i dlatego jest szansa,żeby zrobić z tym porządek.To odizolowany dość teren.Wiem,że w Helu nie miałoby to szans,tam w samym porcie kilkadziesiąt kotów,jak nie więcej.Przeraża mnie nastawienie miejscowych,nie wolno kotów karmić,ani leczyć,nic.Ma być naturalna selekcja.Tego nie zmieni się tak szybko.Młody Kaszub,rybak patrzył na mnie ze złością,kiedy dawałam im jeść i głośno mówił,żebym usłyszała,że on to by je powybijał,że u niego na podwórku nie ma żadnego.Powtórzył to,ale nie ośmielił się mi zwrócić uwagi.
Te koty z Helskiej są miłe,dają się głaskać,inne np.te z Żeglarskiej są dzikawe.Prawdę jednak mówiąc takie śliczne,,że napatrzeć się nie mogłam.Turystka z Poznania miała zabrać jednego maluszka,białego z czarnym ogonkiem.Może i inne ktoś zabierze? Małe są,to pewno do oswojenia.A ta zjawiskowa syberyjska szylkrecia?
Półwysep Helski to fajne miejsce na wakacje,ale bywa tam trudno nie tylko zwierzętom.Zachorowałam,potrzebowałam lekarza.Najbliższy szpital w Pucku.To kawał drogi,ja jednak mogłam pojechać,ale tylko tam też jest wet i jak wieźć tam koty pociągiem?Jak je złapać?Jak wejść na cudzą posesję?Można liczyć tylko na pomoc p.Bożeny.Od niej też wiem,co się dzieje poza sezonem.
Jarek,skoro tam jeździsz,pisz,co się dzieje,zrób fotki,dobrze?Jest iskierka nadziei,że da się coś zrobić.P.Bożena karmiłaby koty,ale nie ma czym.Tam wybór żaden i strasznie drogo,puszka whiskasa 4.50,w dodatku jest tylko w jednym sklepie.No i aro po 2.10.Z wypraw do Jastarni i Władysławowa wracałam obładowana puszkami,bo trochę mogłam oszczędzić.Jedna puszka nie wystarczała dla siedmiu kotów,a jeszcze te na Żeglarskiej?
Zrozumcie,staram się zajmować kotami w Stalowej Woli,bo tu mieszkam.Nie pomagam kotom z Krakowa,Łodzi...itd z oczywistych względów,ale te z Kuźnicy też są trochę moje,bo je poznałam,głaskałam...itd.Nie mogę pozostać obojętna na ich los.

ewar

Post » Śro lip 22, 2009 15:46

a może znaleźliby się chętni do wspomożenia pani Bożeny...
tylko nie funduszami a paczkami z karmą :roll:
"Człowiek nie jest apoteozą ewolucji, a jedynie ślepą uliczką pomniejszej, bocznej gałęzi jednej z mniej wykształconych podgrup ssaków." pamietnikpoldka.blogspot.com

Killatha

Od: Sob lis 17, 2007 12:04

Post » Śro lip 22, 2009 16:04

Myślałam o tym.Ona nie chce pieniędzy,bo i tak nie miałaby co kupić.Teraz jeszcze są turyści,ale jesienią bardzo by się przydało.Spróbuję jakieś bazarki,poproszę znajomych i na pewno coś zorganizuję.

ewar

Post » Śro lip 22, 2009 16:52

Bardzo dobry pomysł! :ok:
Ja dość daleko mieszkam, ale mogę się dołożyć trochę.
Może ktoś z Pomorza też byłby chętny, to zrobimy zrzutkę.
Ewentualnie, jeśli ktoś byłby jeszcze chętny, ja mogę się zająć wysyłką, tylko wtedy poproszę o adres Pani Bożeny.

Podziwiam, jak szeregowy poseł ogrywa opozycję Obrazek
STOP HEJT! Nikt nie jest anonimowy w sieci.

Erin

Od: Pt cze 22, 2007 8:43

Post » Śro lip 22, 2009 18:22

Bardzo Ci dziękuję,będę pamiętać o tym.Myślę,że najlepiej to zrobić jesienią,wtedy kotom jest naprawdę ciężko.

ewar

Post » Śro lip 22, 2009 18:40

ewar pisze:Bardzo Ci dziękuję,będę pamiętać o tym.Myślę,że najlepiej to zrobić jesienią,wtedy kotom jest naprawdę ciężko.

Nie ma sprawy, dla zwierzaków wszystko!
Jeszcze się spiszemy :)

Podziwiam, jak szeregowy poseł ogrywa opozycję Obrazek
STOP HEJT! Nikt nie jest anonimowy w sieci.

Erin

Od: Pt cze 22, 2007 8:43

Post » Czw lip 23, 2009 6:08

mam nadzieję

są na forum osoby, które opiekują się dużą ilościa kotów ale są zbyt ciche i przez to otrzymują mniejszą pomoc niż te "bardziej głośne", albo nie otrzymują żadnej
"Człowiek nie jest apoteozą ewolucji, a jedynie ślepą uliczką pomniejszej, bocznej gałęzi jednej z mniej wykształconych podgrup ssaków." pamietnikpoldka.blogspot.com

Killatha

Post » Czw lip 23, 2009 8:05

Coś się uzbiera dla kotów na pewno,ja będę pamiętała.Teraz ważniejsze są inne rzeczy i z niecierpliwością czekam na efekty podjętych działań.

ewar

Post » Czw lip 23, 2009 17:57

na razie jeszcze czekam :roll:

Killatha

Post » Czw lip 23, 2009 22:16

Też czekam z niecierpliwością, mam nadzieje, ze to będą same dobre wieści!
Obrazek*Obrazek*Obrazek*Obrazek

Jeśli nie odbieram, to postaram się jak najszybciej oddzwonić - 695-817-051
Wyprzedaż przeprowadzkowa - viewtopic.php?f=27&t=110041 - ZAPRASZAM!

milenap

Od: Czw mar 06, 2008 12:35

Post » Pt lip 24, 2009 9:04

Trzymajcie mocno kciuki.Powinno już być wiadomo,czy coś się ruszyło w sprawie kuźnickich kotów.W weekend dzwonię do p.Bożeny i zapytam,co tam nowego.

ewar

Post » Pt lip 24, 2009 20:03

kciuki trzymam :ok:
i .... czekam z niecierpliwością na efekty
nie odpuszczę

Killatha

[poprzednia][następna]