Buka i Bazyl. Rudo-czarno-biało

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt cze 27, 2008 11:45

Mój kot się nudzi.

Ostatnimi czasy, odkąd zaczęły mi się wakacje w domu bywam rzadko, a jak ju się zjawiam to po to, żeby spać. Buka wykorzystuje ten czas, w którym się zjawia i śpi na mnie, czego nie robiła wcześniej (za często ją na podłogę zwalałam chyba :) ). Gdy przychodzę do domu Buka radośnie przybiega do mnie z kurczakiem w pysku. A potem demonstruje jak jej się nudzi biegając po domu i jęcząc. Mój bardzo nieszczęśliwy stwór rzucił mi się dzisiaj na plecy, podżera moje wychuchane siewki mimo iż kocia trawa rośnie i woła tęsknie o skoszenie. Ale przecież trawa pampasowa, kostrzewa sina, czy kupidynek są smaczniejsze, i tak fajnie się potem ucieka przed wściekłym człowiekiem :)
Chcąc ujarzmić trochę znudzonego Baribala wprowadziłam nowe ćwiczenie w klikerowej zabawie, a mianowicie bliższe zapoznanie kotika z wodą. Zaczęliśmy od wchodzenia do miski, co bardzo się spodobało Buce. A potem spryskałam miskę wodą, kota się zdziwiła lekko ale wchodziłą dzielnie. Obecnie jesteśmy na etapie moczenia poduszeczek.

Kot w misce:

Obrazek

Bardzo ją polubiła :)
Obrazek

Obrazek

We wtorek wyjeżdżam na-jak narazie-miesiąc. Ale ten okres moze się skrócić lub wydłużyć. Wolę nie wyobrażać sobie, co Buka wymyśli i jak zdemoluje mój pokój. Mam nadzieję, że oszczędzi chociaż siewki...
Obrazek
"Jeśli powiedzą nam – chcecie za wiele –
jasne, że tak, chcemy za wiele, chcemy więcej, chcemy osiągnąć wszystko"

AKowiec

Od: Wto cze 26, 2007 9:41

Post » Pt cze 27, 2008 12:01

Już jesteś miszczu 8) ale jak nauczysz Bukę swobodnego wchodzenia do kąpieli to będzisz chyba super-hiper-miszczu 8) 8O

Bedziemy z czekać na efekty 8O

MarciaMuuu

Od: Sob sie 25, 2007 19:36

Post » Pt cze 27, 2008 12:02

MarciaMuuu pisze:Już jesteś miszczu 8) ale jak nauczysz Bukę swobodnego wchodzenia do kąpieli to będzisz chyba super-hiper-miszczu 8) 8O

Potwierdzam :roll:

Joasia
Obrazek

JoasiaS

Od: Wto sie 02, 2005 18:45

Post » Wto lip 01, 2008 8:54

super-hiper-miszczem będę, gdy Buce skrzela wyrosną :)

Dzisiaj będzie o moim kejtrze. Fafik, a właściwie Oskar jest 11,5 letnim prawie foksterierem, posłusznym inaczej i troszkę dominującym, którego największą rozrywką przez 10,5 lat życia było gonienie kotów.
(tu jeszcze w szacie zimowej:)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wprowadzenie na jego terytorium Buki było dość ryzykownym pomysłem, ale udało się. I to bez większych uszkodzeń czarno-białego futra. Od kiedy się tolerują codziennie rano i wieczorem mam przez moje mieszkanie przebiega czarno-biało-ruda smuga. Rano kot zaczepia psa i prowokuje go do gonienia. Wieczorem jest na odwrót. Oskar w tych zabawach czasem przesadza i przyciśnie za bardzo kota do ziemi, ale Buka nie pozostaje dłużna :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wczoraj dostałam wyniki matur
Polski pisemny podstawowy: 71%
Polski ustny: 95%
Niemiecki pisemny podstawowy: 87%
Niemiecki ustny podst.: 75%
Biologia rozszerzona: 87%
Jestem zadowolona :) Złożyłam już papiery na uczelnie, a jutro wyjeżdżam. Zostawiam na miesiąc moje futra i akwaria i jadę na wieś, jeździć konie. Będzie mi brakować moich stworków. I jeszcze tego potworka:

Obrazek

Mam nadzieję, że rodzice nie roztuczą mi kota :)

Pozdrawiam wszystkich baaardzo serdecznie.
Oleksandra
Obrazek

AKowiec

Post » Wto lip 01, 2008 9:14

Olu, fotki Oskara bawiącego się z Buką - genialne, fantastyczne, niezwykłe :!: :!: :!:

Jeżeli chodzi o wyniki matury - jestem z ciebie dumna i serdecznie gratuluję :D :ok: :ok: :ok:
Zasłużyłaś na wakacje, choć bardzo będzie mi brakowało przez ten miesiąc opowieści o twoich zwierzakach i super fotek :wink:

Joasia
Obrazek

JoasiaS

Post » Wto lip 01, 2008 9:20

Z tego co wiem to wieś, do której jadę, jest taką prawdziwą polską wsią z Internetem :D Dlatego niewykluczone, ze napiszę czasem, czy jeszcze żyję, czy już w szpitalu leżę z połamanymi kończynami :)

Zdjęcia genialne nie są, ponieważ nie są technicznie idealne. Ale dziękuję :)

A matura..z biologii mogło być lepiej :wink:
Obrazek

AKowiec

Post » Wto lip 01, 2008 9:21

AKowiec pisze:Zdjęcia genialne nie są, ponieważ nie są technicznie idealne. Ale dziękuję :)

A matura..z biologii mogło być lepiej :wink:

Maruda :roll:

Joasia
Obrazek

JoasiaS

Post » Wto lip 01, 2008 9:26

Jak już się coś robi, to trzeba to robić porządnie. Ja tylko dążę do doskonałości :D
Obrazek

AKowiec

Post » Wto lip 01, 2008 9:33

Gratuluję wyników :D

A po co masz się łamać?
Kończyny się przydają w życiu - maturę z biologii miałaś, to co Ci tam będę tłumaczyć ;)
Udanego odpoczynku :D

Oskar i Buka chyba nieźle się razem bawią :lol:

EwKo

Od: Śro paź 19, 2005 21:52

Post » Nie lip 06, 2008 18:02

Zdjęcia jak zwykle super :roll: :lol:

A na jaki kierunek się wybierasz? 8)

MarciaMuuu

Od: Sob sie 25, 2007 19:36

Post » Wto lip 08, 2008 10:19

Pragnę poinformować Was, że jakimś cudem zdałam rysunek :lol:

Wybieram się na Architekturę Krajobrazu na poznańskim UP. Papiery złozyłam jeszcze na kształtowanie terenów zieleni i ochronę srodowiska, też na UP w Poznaniu.

Pozdrawiam serdecznie z wielkopolskiej wsi :)
Obrazek

AKowiec

Post » Wto lip 22, 2008 10:00

Wróciłam :) Tak...prawie wróciłam, bo wzięłam kota i siedzę z nią w innej wsi, oddalonej 15km od Poznania.

Zaraz zasypię Was zdjęciami niekocimi, ale mam nadzieję, że będą się podobać. Na początku kilka słów wyjaśnienia, gdzie podziewałam się przez ostatnie dni. Otóż byłam w Nowym Dworze, wsi oddalonej ok. 70km od mojego miasta. Z ciekawostek :) to niedaleko stąd kręcili kilka scen Pana Tadeusza. Okolica jest pięęękna. Pola i lasy i pola, i jeziora. I można tu zostać i już nie wracać. Ludzie, u których byłam, mieli 4 koni. Na dwóch z nich, jeździłam, w tym jeden (ten siwy) dość kłopotliwy był.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Oprócz tych jakże przyjemnych stworzeń w domu były jeszcze 2 dzieciaki 4 i 5 letnie, w tym to młodsze bardzo żywiołowe i lekko rozpuszczone. Jakby tego było mało prawie codziennie przychodziły dzieci sąsiedzkie, sztuk 3, równie żywiołowe, i często było także jeszcze jedno dodatkowe dziecko 2 letnie... Jakby robiły za mało hałasu to non stop były włączone telewizory, w ilości 2-3. Dla mnie, nie oglądającej telewizji od łohoho albo i jeszcze trochę była to istna katorga. A jeszcze większą udręką mego serca był fakt, że w domu tym nie była prowadzona segregacja śmieci.... W najgorszych chwilach uciekając przed stadem wyjących szczerbaczy czytałam książki. Tym sposobem w ciągu 2 tygodni przeczytałam ich 5 i trochę. I wyrobiłam sobie średnią krajową na najbliższe 3 lata :)

Mieszkały tam również dwa psy:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pewnego pięknego dnia poszłam z Alkiem (jedno jedyne dziecko tych ludzi w moim wieku) i nowofundlandem przez pola na stację benzynową. Pies szedł bez smyczy i się oddalał...i oddalał, a przybliżała się taka chmura czarna i wielka. Alek zaczął gonić psa, ja przyspieszyłam kroku. W połowie drogi zaczęło kropić. Ich już nie było widać na horyzoncie. Podreptałam do najbliższego drzewa, oni przebiegli przez ulice, w międzyczasie zaczęło lać (może w innych warunkach bardzo cieszyłabym się z tego deszczu po 2 miesięcznej suszy :) ) Zmokłam dość znacznie, zaczęło grzmieć, i błyskać. I takie ładne pioruny były. Miałam widok na pole i po kilku minutach trwania burzy zauważyłam na horyzoncie dwa biegające stworzenia, oddalone od siebie, na przodzie niższe, z tyłu wyższe. I właśnie wtedy wybuchnęłam śmiechem, jak zawsze to czynię w momentach, gdy powinnam raczej martwić się o bezpieczeństwo. Ale czy gonienie psa na polu w czasie burzy, albo stanie pod drzewem także gdy w okół burza szaleje nie jest komiczne? :D
Po długiej pogonie pies się dał dorwać. Po burzy zmokłam jeszcze trochę biegnąć do domu przez mokre zboże. Wszyscy przeżyli :)

Już kończę te moje dość nudne bazgroły. Na koniec wstawiam jeszcze kilka zdjęć. Takie widoki miałam po wyjściu z domu:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ostatnio edytowano Czw lip 24, 2008 7:56 przez AKowiec, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek

AKowiec

Post » Wto lip 22, 2008 10:06

Ola,

błagam cię - wydaj album z tymi zdjęciami :!:
Są przepiękne, genialne, idealne, cudowne i w ogóle słów mi brak :!: :!: :!: :!: :!:

Joasia
Obrazek

JoasiaS

Post » Wto lip 22, 2008 10:12

Albumu wydawać nie planuję, zdjęcia się nie nadają i albumu nie będzie :D Ale dziękuję, dziękuję. Jakbyś była zainteresowana to mam ich jeszcze trochę :D
Obrazek

AKowiec

Post » Wto lip 22, 2008 10:17

AKowiec pisze:Albumu wydawać nie planuję, zdjęcia się nie nadają i albumu nie będzie :D

Taa... też tak mówiłam na temat swoich kocich historyjek i teraz wydaję książkę :wink:
Forumowe ciotki muszą nad tobą popracować, drogie dziecko 8)

AKowiec pisze:Jakbyś była zainteresowana to mam ich jeszcze trochę :D

Dawaj i to szybko :idea: :!:

Joasia
Obrazek

JoasiaS

[poprzednia][następna]