BUDKI DLA KOTÓW - instrukcja wykonania.

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob paź 31, 2009 20:42 Re: BUDKI DLA KOTÓW - trochę NOWYCH rad

moim zdaniem możesz zostawić koc (z czego ten koc, bo może polarowy?) na jakiś czas, ale oprócz niego włóż do budki grube (o gęstym "splocie") polary...(żeby można byloby się w nich "skotlować" :mrgreen: ), jak załapią i się zadomowią, wyjmiesz koc (jeśli to nie polar) i zostawisz polary, bo one, jak tu już pisano :!:, są najlepsze i nie trzymają wilgoci, a ciepełko :wink:
:ok: :ok: :ok: :ok: :ok:
mój dziczek miewa się w budce z polarkami znakomicie :D
Klara i Filip. Obrazek

Hanulka

Od: Pon lip 06, 2009 14:17

Post » Sob paź 31, 2009 21:29 Re: BUDKI DLA KOTÓW - trochę NOWYCH rad

.......................
Ostatnio edytowano Wto maja 24, 2011 21:10 przez ingenue, łącznie edytowano 1 raz
ingenue

Post » Nie lis 01, 2009 9:24 Re: BUDKI DLA KOTÓW - trochę NOWYCH rad

:ok: :ok: :ok: :ok: :ok:
Klara i Filip. Obrazek

Hanulka

Post » Czw lis 12, 2009 15:59 Re: BUDKI DLA KOTÓW - trochę NOWYCH rad

ingenue pisze:Do tej nowej budy wsadziłam im koc, w którym spały w poprzednim legowisku, żeby czuły tam swój zapach i miały coś, co sprawi, że będą chciały tam spać. Ale czy faktycznie zostawiać im tam ten koc? Koc na dworze wydaje się w dotyku chłodny, a styropian jednak nawet na mrozie jest ciepły. Jak będzie im cieplej, gdy zostawię im ten koc w budzie, czy gdy będą spały na samym styropianie?

Można zrobić im w budce legowisko wypełnione styropianowym granulatem.
A do tego jakieś polarowe szmatki.
Ciepłe, suche, wygodne.

Granulat można kupić np. na allegro:
http://allegro.pl/listing/search.php?sg ... yropianowy
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Od: Czw paź 20, 2005 9:53

Post » Pt gru 18, 2009 23:02 Re: BUDKI DLA KOTÓW - trochę NOWYCH rad

....................
Ostatnio edytowano Wto maja 24, 2011 21:10 przez ingenue, łącznie edytowano 1 raz
ingenue

Post » Pt gru 18, 2009 23:14 Re: BUDKI DLA KOTÓW - trochę NOWYCH rad

Jeśłi masz w domu twarda koszulkę na dokumenty to możesz zrobic kotarę. Ponacinaj tylko bie strony koszulki ale tak, żeby nacięcia na siebie nie nachodziły. i przyklej choby taśmą dwustronna do wykładzin. Ja jeszcze wbijam w styropian długie pineski tapiserskie. Tak od lat zabezpiecam wejście do piwnicy i jest o wiele cieplej, a koszulka jest przezroczysta wiec wszystko widac.

Lidka

Od: Wto lut 03, 2004 8:57

Post » Sob gru 19, 2009 21:41 Re: BUDKI DLA KOTÓW - trochę NOWYCH rad

.........................
ingenue

Post » Sob gru 19, 2009 22:07 Re: BUDKI DLA KOTÓW - trochę NOWYCH rad

.
Ostatnio edytowano Nie sty 20, 2013 14:16 przez Florentyna, łącznie edytowano 1 raz

Florentyna

Od: Śro kwi 22, 2009 19:25

Post » Pon gru 21, 2009 0:18 Re: BUDKI DLA KOTÓW - trochę NOWYCH rad

Obrazek
doradźcie mi rano idę zrobię tę kotarę tylko jak ponacinać tę koszulkę na dokumenty w takie frędzle?? do środka wsadziłam cały wełniany koc ale chyba nie może kicia się w niego zagrzebać, steropian jest gruby budowlany bo zrobili ten domek charytatywnie uczniowie z liceum, z tego co przeczytałam to muszę koc pociąć na kawałki i kupić jakieś polary i też je pociąć.... a co do jedzenia to czy można im kroić surowy lub wędzony boczek, bo wyczytałam że w taki mróz pożywienie powinno być energetyczne??
ObrazekObrazek
Obrazek

Kocia Lady

Od: Wto sie 18, 2009 22:11

Post » Pon gru 21, 2009 2:53 Re: BUDKI DLA KOTÓW - trochę NOWYCH rad

Piękna budka:))
Tylko ja bym ją odwróciła. Tak, żeby otwór wejściowy był u góry. Wtedy we wnętrzu będzie odrobinę cieplej. No i taką kurtynkę z twardej koszulki na dokumenty. Ja te "frędzle" tnę na ok 4-5 cm. Węższe są mniej szczelne, szersze sie zawieszają. No i koniecznie nie moga leżec na dolnej krawędzi ale by jak najbliżej.Tak żeby swobodnie fruwały. NA górę daję taśmę do podklejania wykładzin i mocuję pineskami tapiserskimi albo małymi gwoździkami.

Ubiegłej nocy dałam jedzenie w miseczce zanurzonej w gorącej wodzie większego naczynia. Zdążyły zjeśc nim zamarzło. Dziś dałam też dobrze ciepławodę do popicia, zobaczę czy piły. To jedzenie wykładam kotu, który jakoś nie może trafic do mojej piwnicy. A może go przeganiają. Nie wiem. W każdym razie widziałam go i jest w dobrej formie.

Nie dawaj boczku a już napewno nie wdzony. Koty nie powinny jeśc wieprzowiny. Najlepiej teraz kupic korpusy kurze i nawet tego tłustego za bardzo nie wyrzucac. Ja na takim rosole gotuje płatki jęczmienne i kaszkę kukurydzianą i do tego daje takie mrożone mielone mięso dla kotów. No i podaję ciepłe, żeby miały szansę zjeśc.

Lidka

Od: Wto lut 03, 2004 8:57

Post » Pon gru 21, 2009 17:01 Re: BUDKI DLA KOTÓW - trochę NOWYCH rad

ojej nie wiedziałam dziś była pocięłam koc i tak poukładałam aby miały szansę się zagrzebać, a odwróciłam od razu do góry dnem, przymocowałam kurtynkę, tylko nie miałam pinezek, rano pojadę, a czemu nie wolno dawać kotom wieprzowiny, chociaż ja generalnie nie daję ale na różnych wątkach i forach inernetowych wyczytałam że nawet troszkę słoninki można dodawać i konserwy bo wtedy odkłada im się tłuszczyk aby je chronił??
jutro jadę odebrać 2 kolejne budki...aha i koc jak cięłam to nie był wilgotny ale czuć było kocim moczem, to może kocur zaznaczył teren?/
ObrazekObrazek
Obrazek

Kocia Lady

Post » Czw gru 31, 2009 15:17 Re: BUDKI DLA KOTÓW - trochę NOWYCH rad

SZCZĘŚLIWEGO NOWEGO ROKU 2010 :!: :!: :!: Obrazek

ale fajna budka :!: :!: :!: 8O 8O 8O

najlepiej dawać im surowe mięso, tanie u mnie za 2,50 kg - mielone drobiowe.... wtedy im ten tłuszczyk się odkłada.. napiszę coś później, bo teraz....
Klara i Filip. Obrazek

Hanulka

Post » Czw gru 31, 2009 23:04 Re: BUDKI DLA KOTÓW - trochę NOWYCH rad

ok to czekam na radę i również Szczęśliwego Nowego Roku!!!!!
ObrazekObrazek
Obrazek

Kocia Lady

Post » Czw gru 31, 2009 23:29 Re: BUDKI DLA KOTÓW - trochę NOWYCH rad

hej, dobrze, że mogą sie zagrzebywać...
koteczkom pod żadną postacią nie wolno dawać wieprzowiny,,, bo szczegolnie po surowym drozi ich choroba A... szbiego... sorry, ale jak sprawdzę, strace tę wiadomość, jest to opisane w ABC....
Ja swoim domowym daje surowe mięsko: zmrozone co najmniej 3 dni, sparzone wrzątkiem, wołowinę, indycze, kure, cielęcinę, rybkę, do smaku serce kurze/indycze na zmianę z wątróbką - raz w tygodniu, żółtko jajeczka, bo moje przyzywczajone do sheby... też czasem gotowane od kości kaczki/cielęciny... to taki mały i niedoskonały Barf... ale nie się bardzo dobrze sprawdza.. gdzieś raz-dwa w tygodniu daje gotowane i rosół z tego - chętnie spijany, szczególnie z gotowanej ryby - tuńczyka, pstrąga, czyli tzw dobrych ryb....0000 suchego...zresztą starszy nie lubi, a jak sie skusi, to zwraca...
bardzo dobty gęsi smalec....na okrasę.... mówimy oczywiście o naszych domowych... bo ja staram sie dać o dziczki podobnie, ale mam tu większe ograniczenia...trudno im to pod kontrolą wcisnąć... jak mrozy i zamarza, to trzeba wyłącznie suche (na noc) i poluję w międzyczasie, żeby zjadły, zaraz jak podam... to taki szczególny czas....

nie wiem, co by Ci jeszcze napisać... może jakieś pytanie? ja reż cały czas eksperymentuję i sprawdzam, co sie sprawdza... w budkach na pewno wszystko, co jest polarem, bo nie gromadzi wilgoci...
hm... koteczki raczej nie zaznaczają tam, gdzie śpią, bo mokro... chyba, że maja konkurencję????
kada pomoc dziczkowa jest ok... na pewno z niej koteczki skorzystaja, sa b. mądre...

pozdrawiam i czekam na info...h
Klara i Filip. Obrazek

Hanulka

Post » Pt sty 01, 2010 20:19 Re: BUDKI DLA KOTÓW - trochę NOWYCH rad

dziś byłam w miejscu pracy zaniosłam mięsko niestety, wieprzowe, niestety nic innego nie mam i suche oczywiście, i patrzę.... oczom nie wierzę wszystkie kocyki z budki na śniegu wyrzucone.... jedna tylko kurteczka polarowa była sucha to wsadziłam do środka....wsadziłam do budki mięsko i chrupki i poszłam, martwię się o te kićki, kiedy skończy się już ta zima.... a odnośnie mięska wieprzowego Hanulka to jaka choroba grozi kotom??? jutro będę wystawiać bazarek to zapraszam....moim domowym staram się dawać jakieś gotowane mięsko i zamierzam kupić w końcu ten Royal Canin o którym piszą, problem jest że mam ograniczenia finansowe, bo bardzo mało zarabiam, więc czasem karmię kićki z domowej spiżarni...
ObrazekObrazek
Obrazek

Kocia Lady

[poprzednia][następna]