Pei pisze:Pei pisze:Maryla pisze:propozycja oddania kotka była alternatywą dla okaleczenia go - lepszym wyjściem oczywiście, dla kota
to dobrze że nie zdecydujesz się na ten zabieg
a wet który złożył Ci taką propozycję chyba wiedział że proponuje zabieg nielegalny?
Z tego co ostanio ustaliłam usuwanie pazurów jest w PL legalne i kosztuje 100 zl wiekszośc wetów wykonuje go pez żadnych problemów

Kiedys zapytałam z ciekawości powiedziałm że planuje dziecko itp. Bardzo polecał mi nawet ten zabieg bo kot może byc zazdrosny o dziecko i może zrobic krzywde.
W/w informacje uslyszałam od jednego z forumowych wetów polecanych
Wiesz polemizowałabym z tą legalnością.
Ustawa o ochronie zwierząt stanowi, że:
Edytuję ( za szybko kliknęłam "wyślij" )
Art. 27. 1. Zabiegi lekarsko-weterynaryjne na zwierzętach
są dopuszczalne dla ratowania ich życia lub zdrowia oraz dla koniecznego ograniczenia populacji i mogą być przeprowadzane wyłącznie przez osoby uprawnione.
2. Zabiegi lekarsko-weterynaryjne i zootechniczne lub inne zabiegi wynikające z technologii produkcji mogą być wykonywane na zwierzętach wyłącznie przez osoby posiadające kwalifikacje określone odrębnymi przepisami, z zachowaniem koniecznej ostrożności, w sposób zapewniający ograniczenie cierpień i stresu zwierzęcia.
3. Zabiegi powodujące ból wykonuje się w znieczuleniu ogólnym albo miejscowym, z wyjątkiem tych zabiegów, które według zasad sztuki weterynaryjnej wykonuje się bez znieczulenia.
Art. 37. 1. Kto narusza nakazy albo zakazy określone w art. 9, art. 12 ust. 1-6, art. 13 ust. 1, art. 14, art. 15 ust. 1-5, art. 16, art. 17 ust. 1-7, art. 18, art. 22 ust. 1, art. 22a, art. 25 i
art. 27, podlega karze aresztu lub grzywny.
2. Usiłowanie, podżeganie i pomocnictwo do czynu określonego w ust. 1 jest karalne.
3. W razie ukarania za wykroczenie, o którym mowa w ust. 1, można orzec przepadek narzędzi lub przedmiotów służących do popełnienia wykroczenia oraz przedmiotów z niego pochodzących, jak również można orzec przepadek zwierzęcia.
4. W razie popełnienia wykroczenia, o którym mowa w ust. 1, można orzec nawiązkę w wysokości do 1.000 zł na cel związany z ochroną zwierząt.
Dla mnie nie ulega wątpliwości, że obcięcie zwierzakowi części palca jest w świetle tych przepisów nie tylko nielegalne , ale również karalne.