Pytanie do osob karmiacych koty RC (promocyjny)

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt lip 01, 2005 21:13

napiszcie prosze! :(
podawanie parafiny, o ktorej czytam teraz na forum, zalatwi sprawe?
jesli tak to jak dlugo i JAK w ogole.
z góry dzieki.

karolena

Od: Nie cze 19, 2005 16:21

Post » Pt lip 01, 2005 21:22

niestey nie czytała całego wątku, wiec nie wiem czy sie powtarzam, ale chetnie podziele sie przemysleniami nt RC. od kiedy przeszłam na inne karmy, z wysokiej polki ale takie ktore od niedawna sa na polskim rynku zauwaz yla poprawe futra (jest bardziej lsniace i jadwabiste) ale co do ku.. nie bede sie wypowiadala bo Cyprys mial z tym problem przez jakis czas nawet na royalu. teraz od dawna wszystko wrocilo do naormy, ale trudno mi powiedziec czy dzieki royalowi, innej karmie czy tak po postu przeszlo z wiekiem bo taka opcja tez byla brana po uwage przez weta. ponadto z rozmow z zaufanym wlascicielem sklepu zoo (polecam łodzianom "pod złotym psem") wynika za royala ktos tam przejal niedawno, jakis producent popularnych rzeczy nie tylko karm i od tego czsu sie on pogorszyl, po drugie jest przereklamowany, po trzecie ten sprzedawany w polsce mimo ze z tej samej fabryki idzie tez gdzies indziej jest najgorszej jakosci. sa to informacje z zaden sopsob nie weryfikowane wynikajace jednynie z obserwacji i rozmow. a ponadto teraz na polskim rynku pojawia sie coraz wiecej dobrych ameryk czy kandyjskich karm jak chocby Acana czy Brit (sprawdzony, super), ktore sa o wiele tansze i byc moze tez lepsze (maja mniej i lepszej jakosci konserwanty ponoc) i jeszcze jakas jedna karma ale nie pamietam nazwy
sory za literowki
ObrazekObrazek

Mayen

Od: Sob paź 09, 2004 21:01

Post » Sob lip 02, 2005 22:27

Bylismy dzisiaj u znajomych.
Maja kocurka. Rozmowa sie toczy, wiedzieli ze nasze koty sie pochorowaly, nie znali szczegolow. Pada pytanie o objawy, zdziwienie...
Okazuje sie ze ich kocurek tez od jakiegos czasu zalatwial sie coraz rzadziej, coraz bardziej na twardo - mysleli ze to sprawka upalow.
Od kilku dni jest zapchany ma calego, nie zalatwia sie. Omacalam brzuszek - czuc twardy kal, brzuch juz tkliwy troche, brak wzdecia.
Poczulam sie niemal jak w domu.
Tym bardziej gdy okazalo sie co kocurek je od kilku tygodni.
Royal Canin - promocyjny.
Przestalam wierzyc w zbieg okolicznosci.

Blue

Od: Pt lut 08, 2002 19:26

Post » Sob lip 02, 2005 22:38

Moja Puma przytkała się dwa dni temu... jadła RC promocyjny, który dostaliśmy w prezencie od znajomych, bo ja sama od dawna RC nie kupuję. :? Chciałam sobie udowodnić, że jestem niesłusznie uprzedzona... :roll:
Odetkałam ją dzisiaj, przy pomocy dużej ilości parafiny. RC wyląduje w koszu, bo nie mam zamiaru więcej ryzykować. Może to tylko wada partii promocyjnej, a reszta jest OK, ale prawdę mówiąc za dużo we mnie cech paranoicznych, żeby ryzykować zakup RC nawet poza promocją, bo jak widać moim kotom nie służy. Tylko mała Emma wcina Babycata i problemów nie ma żadnych. A moje dorosłe koty RC nie będą dostawały.
ObrazekObrazekObrazekObrazek

magna79

Od: Nie wrz 05, 2004 20:32

Post » Sob lip 02, 2005 22:39

qrde, moja Bella tez od pewnego czsu je RC promocyjny i rzeczywiscie koopal jest twardy, ale nie zauwazylam czy jest koopek znaczaco mniej

Bella

Od: Nie cze 19, 2005 19:44

Post » Sob lip 02, 2005 22:50

Magna79 - z wlasnych doswiadczen - podawaj kotce przez najblizsze 4 dni z jedzeniem po 1 ml. parafiny - choc raz dziennie, lub 1 ml. lactulosum, tez z jedzeniem. Jedzenie najlepiej mokre. Bo jednorazowe odetkanie po tej ^%%&*** karmie nie pomaga - kot zatka sie znowu, mam wrazenie ze jelita w jakis sposob sa bardzo spowolniale.
I lakcid lub jogurt - codziennie. Mam wrazenie ze flora bakteryjna jelit jest tez przetrzebiona.
Zauwazylam ze rozne dziwne objawy pojawiaja sie drugiej doby po odetkaniu - i maja glowne zrodlo w silnym podraznieniu odbytnicy - a wiec gdyby cos sie zaczelo dziac - to konieczne jest nie czekanie - ale od razu leki przeciwzapalne i czopki...

Blue

Post » Sob lip 02, 2005 22:57

Blue, dzięki, tak właśnie zrobię.
I będę bacznie obserwować.
ObrazekObrazekObrazekObrazek

magna79

Od: Nie wrz 05, 2004 20:32

Post » Sob lip 02, 2005 23:29

Moje cały czas jedzą RC Maine Coon i wszystko jest jak najnardziej ok. Qpa codziennie tak jak zwykle :) A promocyjnych nie kupowałam, więc wszytsko jest ok :)
Obrazek Zarka&Zafirka :)
Obrazek YOSHEK za TM :(
Prawdziwy przyjaciel wnosi więcej w nasze szczęście niż tysiąc wrogów w nasze nieszczęście

KaBe

Od: Pon cze 28, 2004 22:07

Post » Nie lip 03, 2005 9:53

Faktycznie,coś z tym promocyjnym jest. Kupiłam Zeniowi prom.Siluette - nie pamiętam jak się pisze - i zauwazyłam,że ma dziwmy zapach - jakby przypalony .Po kilku dniach Zenio ograniczył pobyt w kuwecie w celu powaznym, oczywiście o 50% - czyli chodził tylko raz ,a nie dwa. W dodatku qpal był mniejszy niz zwykle. Jadł dużo mięsa, b dużo nawet, nawet je podkradał, czego nigdy nie robi,może dlatego nie zatkał się całkowicie.Podkradał też dużo więcej śmietanki niż zwykle
Dokupiłam RC Oral, potem dołożyłam RC prom. B&F i wróciło do normy.

żabciarybcia

Od: Sob mar 12, 2005 17:28

Post » Nie lip 03, 2005 9:56

8O chyba sie wstrzymam
z podawaniem RC promocyjnego
kupiłam tylko 1 paczkę
najwyżej dostaną koty podwórkowe
coś za dużo kotow się zatyka
i mam stracha podawć kiciorowi
po co ma się męczyć
Obrazek

kicior

Od: Sob sty 08, 2005 22:36

Post » Nie lip 03, 2005 10:03

qrde, a ja zamowilam indoora i silhouette w animalii. wyjdzie tego 4 paczki po 400. a co sadzicie o karmie bosch? dobra jest?

ps. witam na forum wszystkich. czy wiecie jak wstawic obrazkowy podpis w profilu?

Bella

Od: Nie cze 19, 2005 19:44

Post » Nie lip 03, 2005 10:23

Bella pisze:qrde, a ja zamowilam indoora i silhouette w animalii. wyjdzie tego 4 paczki po 400. a co sadzicie o karmie bosch? dobra jest?

ps. witam na forum wszystkich. czy wiecie jak wstawic obrazkowy podpis w profilu?

Witaj na forum :)
mój kicior ostatnio dostaje boscha light
i mu smakuje
sprobuj wejść w problemy techniczne w sprawie obrazkowych podpisow
Obrazek

kicior

Od: Sob sty 08, 2005 22:36

Post » Nie lip 03, 2005 13:29

Za sekunde jedziemy z Luna do weta.
Po odetkaniu sie caly czas nie mogla do siebie dojsc, jednak czopki doodbytnicze przeciwzapalne robily swoje i jej duza ulge przynosily.
Dlatego nie dostala tego co Skierka i Okruszek - czyli serii antybiotykow i lekow przeciwzapalnych plus paru innych rzeczy.
Wyglada na to ze porazeniu ulegl pecherz - od wczoraj jest stale pelny, przy czym byl jeszcze nie za duzy. Dzisiaj sie juz wypelnia coraz bardziej - a Luna wogole nie probuje sikac, tak jakby stracila w nim czucie.
Wysiadam :(

Blue

Post » Nie lip 03, 2005 13:31

Blue :(
dopeiro przeczytalam

daj koniecznie znac po wecie.
3mam za Was kciuki i sciskam Cie mocno.
8 kocich ogonów i spółka (z.b.o.o.)

eve69

Od: Pt sie 23, 2002 15:09

Post » Nie lip 03, 2005 14:39

No wrocilismy - faktycznie wyglada to na silny skurcz, jakis rodzaj porazenia cewki moczowej - choc pecherz jest mocno wypelniony nie udalo sie Luny wycisnac. Pecherz tez jej nie boli - tak jakby nie czula ze jest bardzo pelen.
Kotka dostala zastrzyki przeciwzapalne i rozkurczowe - teraz musimy 3 godziny poczekac - jak nie wysika sie - to jedziemy znowu i bedziemy juz dosyc mocno kombinowac :(

Blue

[poprzednia][następna]