Zaprzysiężony zjadacz suchego - WCIĄŻ JESZCZE NA WYGNANIU..

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob lip 01, 2017 10:26 Re: Zaprzysiężony zjadacz suchego - DZIAŁANIE PODSTĘPEM...

Ok, dzięki. Co do forum o BARF-ie, to wchodziłam, ale patrzyłam na razie pobieżnie - nie wgryzałam się w temat.
Co do BARF-u to po 1. Jeszcze nie wiem, czy tego chcę tak w pełnym wymiarze. Jak mówiłam, na czas moich wyjazdów na weekendy na studia koty i tak muszą dostać chrupki - automat na karmę wydzieli im regularnie porcje), a po 2. Nie wiem, czy moje koty da się aż tak całkiem przestawić. Nawet Tosię. Jak pisałam- ona z trudem zaakceptowała 2 rodzaje mięsa (z obowiązkowym badziewnym sosikiem). Natomiast chciałabym jej rzeczywiście dodawać jakieś suplementy, bo może mieć niedobory. Myślę, że stopniowo kupię np. te drożdże, tłuszcz zwierzęcy, taurynę (skoro mówisz, że bezwonna), i spróbuję pododawać. Poczytam na forum barfowym w jakiej ilości co. Zawsze to jej mięsko będzie bogatsze o mikroelementy. Będę próbować. Nawet jeśli nie uda się jej wprowadzić pełnego barfowego zestawu to już będzie lepiej niż na samym mięsie, prawda?
Ps. A nuż się okaże, że te dodatki jej zasmakują? :wink:
Obrazek ObrazekObrazek
Tosia, Basti, Rudi

Do zobaczenia Matrisiu. ♥ ♥ ♥ Kocham Cię.

Bastet

Od: Pon paź 12, 2015 19:20

Post » Sob lip 01, 2017 13:57 Re: Zaprzysiężony zjadacz suchego - DZIAŁANIE PODSTĘPEM...

Czytałam o tych drożdżach. A które lepsze- Lunderland czy Pokusa? Czytałam też o tych, co mają za dużo selenu - rany! :strach: Ale te wymienione przeze mnie są ok pod tym względem? Bo w podanych wartościach na stronie sklepu nie mogę się dopatrzeć..
Obrazek ObrazekObrazek
Tosia, Basti, Rudi

Bastet

Post » Sob lip 01, 2017 14:17 Re: Zaprzysiężony zjadacz suchego - DZIAŁANIE PODSTĘPEM...

Nie przejmuj się selenem.
To była jednorazowa sprawa, jak widzisz dawno ucichła. A te drożdże z nadmiarem selenu były z całkiem innego źródła (na pewno w wątku to wyłapałaś).
Ja nie używałam ani Pokusy ani Lauderlandu, może ktoś kto używał, się tu wypowie.
Pokusy są chwalone.
Lauderland to uznana firma z suplementami barfowymi i też wiele osób u nich kupuje.
ObrazekObrazekObrazekObrazek

Kazia

Od: Pt maja 24, 2002 13:46

Post » Nie lip 02, 2017 6:27 Re: Zaprzysiężony zjadacz suchego - DZIAŁANIE PODSTĘPEM...

Niestety, zmiana taktyki. To znaczy powrót do suchego tylko i wyłącznie, ale odmierzonego i podanego w trzech posiłkach. Bez rosołku. Powód: kotek zaczął mi się zdrowotnie rozkładać. Ze stresu uaktywnił mu się wczoraj wieczorem dawno przebyty herpes (łezki w oczach, woda w nosku).. :|
Za trudne jest dla niego czekanie na następny posiłek i jednocześnie moczenie chrupów. Bo on czeka i czeka, doczekać się nie może, a jak się już doczeka to dostaje chrupy jakieś takie z jego punktu widzenia niedobre, że je tylko kilka sztuk i odchodzi. Tak było przez ostatnie 2-3 dni. W efekcie: za duży stres i mikroskopijne ilości przyjmowanego jedzenia. To nie jest dobry sposób.
Dlatego niech sobie na razie je suche, podzielone na 3 posiłki i odmierzone. Kupię też w tygodniu Power of Nature i będę mu mieszać, bo to lepsze na odchudzanie jest. I kupię mu tę michę dla obżartuchów - niech za każdym razem się trochę pomęczy, zanim zdobędzie chrupki...
Ale normalnie przybita jestem tym herpesem... czyli był to za duży stres dla niego.. :|
Ostatnio edytowano Nie lip 02, 2017 10:55 przez Bastet, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek ObrazekObrazek
Tosia, Basti, Rudi

Bastet

Post » Nie lip 02, 2017 7:41 Re: Zaprzysiężony zjadacz suchego - DZIAŁANIE PODSTĘPEM...

KociaMama44 pisze: Kupię też w tygodniu Power of Nature i będę mu mieszać, bo to lepsze na odchudzanie jest. I kupię mu tę michę dla obżartuchów - niech za każdym razem się trochę pomęczy, zanim zdobędzie chrupki...
Ale normalnie przybita jestem tym herpesem... czyli był to za duży stres dla niego.. :|

Tylko tego PONa wrowadzaj powoli nawet jesli bardzo bedzie mu smakowal mieszaj na poczatku z karma, ktora obecnie je, zwiekszajac codziennie ilosc PONa. Po co ma miec jeszcze jakas rewolucje w brzusiu skoro on na zmiany choroba reaguje.

Jesli PON nie , to Orjen wrowadzIł 2 nowe Karmy w tym 1 dla grubaskow. Ja probuje te 2 Tundre bo moj to za chudy wg mnie. Ale TY mozesz sobie kiedys wyprobowac te FIT.
W zoo+ jeszcze nie ma tych nowych choc predzej czy poznej pewnie beda. Na razie masz tu poczytaj sobie. https://www.4lapy.pl/Orijen-Fit-Trim-Cat-Grain-Free
Zawsze warto miec w zapasie jakas alternatywna karme, ktora kot lubi i dobrze toleruje - szczegolnie przy PON, ktorego czasami w sklepach polskich brak.

ps z ta micha wstrzymaj sie jeszcze. tzn kupic moszesz ale niech on wpierw przyzwyczi sie do tych 3 posilkow i nowej karmy.
dopiero wtedy wrowadz mieche, skoro on taki stresulec. albo na poczatku z michy podawaj tylko smakołyki, zeby nauczyl sie ja obsługiwac. z reki smakołykow nie dawaj - ma na nie zapracowac. Tosce tez. nie wyrozniaj zadnedgo.
“Jesteśmy tu na jakiś czas, któregoś dnia szlag nas trafi, to po co tak traktować wszystko poważnie.”

:kitty:

FarciKot

Od: Czw sie 04, 2016 18:15

Post » Nie lip 02, 2017 8:13 Re: Zaprzysiężony zjadacz suchego - ZMIANA TAKTYKI

Michę już zamówiłam. O, taką: http://m.zooplus.pl/shop/koty/zabawki_t ... aki/626414
Też myślę, żeby najpierw przysmaki tam dawać - np.Cosma Snakies, za którymi moje koty przepadają.
Fajne te nowe karmy Orijena. Fajny mają skład. Kiedyś kupiłam Matrixowi Regional Red, ale mu zupełnie nie szła - nawet mieszana z inną, więc trochę bym się bała. Ale w sumie są dostępne też małe opakowania..
Obrazek ObrazekObrazek
Tosia, Basti, Rudi

Bastet

Post » Nie lip 02, 2017 8:55 Re: Zaprzysiężony zjadacz suchego - ZMIANA TAKTYKI

KociaMama44 pisze:Michę już zamówiłam. O, taką: http://m.zooplus.pl/shop/koty/zabawki_t ... aki/626414
Też myślę, żeby najpierw przysmaki tam dawać - np.Cosma Snakies, za którymi moje koty przepadają.
Fajne te nowe karmy Orijena. Fajny mają skład. Kiedyś kupiłam Matrixowi Regional Red, ale mu zupełnie nie szła - nawet mieszana z inną, więc trochę bym się bała. Ale w sumie są dostępne też małe opakowania..

Moj za Regional Red tez nie przepadał, ale za to Six Fish uwielbia. i ta nowa Tundra tez szybko znika.
Micha fajna- ale cena masakra tego nowego modelu. Na pocztek zrob im ten najłatwiejszy poziom zeby niezniechecic kotuchow :D Jak ogarna to zwieksz trudnosc ;)
Ja mam taka łatwa TRIXIE http://www.zooplus.de/shop/katzen/katze ... pfe/346661
Zwyklej miski po miesiacu od zakupu tego juz nie uzywam. Niech kotucha ma jakies zajecie a nie tylko je i spi ;)

a teraz czekam az w Polsce beda te http://www.zooplus.de/shop/katzen/katze ... nth/594753
zeby mu uatrakcyjnic zycie ;)
“Jesteśmy tu na jakiś czas, któregoś dnia szlag nas trafi, to po co tak traktować wszystko poważnie.”

FarciKot

Post » Nie lip 02, 2017 9:06 Re: Zaprzysiężony zjadacz suchego - ZMIANA TAKTYKI :(

No, niezła ta z niemieckiej strony :ok:. A może możnaby jakoś zamówić z niemieckiego zooplusa? - Próbowałaś?

Ta miseczka też wygląda nieźle:
http://www.zooplus.pl/shop/koty/zabawki ... ?rrec=true

https://www.youtube.com/watch?v=HzC5aKo1pSI
Obrazek ObrazekObrazek
Tosia, Basti, Rudi

Bastet

Post » Nie lip 02, 2017 9:37 Re: Zaprzysiężony zjadacz suchego - ZMIANA TAKTYKI :(

KociaMama44 pisze:No, niezła ta z niemieckiej strony :ok:. A może możnaby jakoś zamówić z niemieckiego zooplusa? - Próbowałaś?

Ta miseczka też wygląda nieźle:
http://www.zooplus.pl/shop/koty/zabawki ... ?rrec=true

wszystkie sa fajne tylko gdzie to trzymac ? ;)
ja chce tamta, bo bardziej urozmaicona. ona w niemczech jest od niedawna to jest nadzieja, ze niedłudgo i u nas bedzie.
pewnie mozna tam sie zarejestrowac i kupic, ale nie wiadomo jakie koszta przestyłki i jak z płatnoscia.

tu masz filmik o tej co Ty kupiłas https://www.youtube.com/watch?v=z6OjCRjdCls
fajna :D
lepsza niz ta porzednia wersja z guma. ale to ze ulepszyli tylko podstawe, a cena jeszcze raz taka to rozboj w bały dzien.

FarciKot

Post » Nie lip 02, 2017 13:08 Re: Zaprzysiężony zjadacz suchego - ZMIANA TAKTYKI :(

Słuchajcie, a czy ja mogę dorosłemu kotu podawać mleko kozie (np. rozcieńczone wodą)? Rozchodzi mnie się o to :wink: aby on więcej pił, skoro na razie wynegocjował tylko suche z pomocą herpesa :twisted: . Może zapach mleka będzie go bardziej kusił do picia...?
Ostatnio edytowano Nie lip 02, 2017 13:17 przez Bastet, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek ObrazekObrazek
Tosia, Basti, Rudi

Bastet

Post » Nie lip 02, 2017 13:17 Re: Zaprzysiężony zjadacz suchego - ZMIANA TAKTYKI :(

Jeśli nie ma po mleku kozim biegunki, to może pić. U mnie dorosłe dopijają po kociakach, nikt nigdy nie miał problemów.
Milva B
Obrazek
Nasze Koty: http://www.divine-cats.eu

milva b

Od: Czw mar 30, 2006 21:24

Post » Nie lip 02, 2017 13:35 Re: Zaprzysiężony zjadacz suchego - ZMIANA TAKTYKI :(

FarciKot pisze:tu masz filmik o tej co Ty kupiłas https://www.youtube.com/watch?v=z6OjCRjdCls
fajna :D
lepsza niz ta porzednia wersja z guma. ale to ze ulepszyli tylko podstawe, a cena jeszcze raz taka to rozboj w bały dzien.

Dokładnie. Te dwie zabawki różnią się tylko podstawą i dekielkiem (w tej drugiej bardziej zamknięty), a cena tej drugiej.... :roll:
Pierwotnie to cena była nawet dwa i pół raza wyższa. Ja zrobiłam zamówienie w piątek, gdy jeszcze nie było promocji. (cena 109 zł jest po promocji - akurat wprowadzili ją dzień po tym, jak kupiłam.. :evil:
Ale wolałam tę drugą wybrać, bo naczytałam się na stronie niemieckiej o tej pierwszej, że bardzo łatwo się wywraca - tam jest zawsze dużo więcej komentarzy przy produktach. A znając zdolności mojej Tośki do przewracania i strącania wszystkiego, to częściej by to karmidełko leżało niż stało :roll: .

milva b pisze:Jeśli nie ma po mleku kozim biegunki, to może pić. U mnie dorosłe dopijają po kociakach, nikt nigdy nie miał problemów.

Ok, to spróbuję mu czasem między posiłkami dać trochę. Najwyżej będzie dla mnie..

Oprócz tego jeszcze Genomune będzie żarł - zawsze to jakiś płyn ekstra... :twisted:
Obrazek ObrazekObrazek
Tosia, Basti, Rudi

Bastet

Post » Nie lip 02, 2017 14:09 Re: Zaprzysiężony zjadacz suchego - ZMIANA TAKTYKI :(

KociaMama44 pisze:
Dokładnie. Te dwie zabawki różnią się tylko podstawą i dekielkiem (w tej drugiej bardziej zamknięty), a cena tej drugiej.... :roll:

dekielek juz w porzedniej wersji w 2015r zmienili, po skargach ludzi - tylko zoo+ widocznie fot nie zmienia. popatrz na komy i foty ludzi.

FarciKot

Post » Nie lip 02, 2017 15:08 Re: Zaprzysiężony zjadacz suchego - ZMIANA TAKTYKI :(

FarciKot pisze:
KociaMama44 pisze:

dekielek juz w porzedniej wersji w 2015r zmienili, po skargach ludzi - tylko zoo+ widocznie fot nie zmienia. popatrz na komy i foty ludzi.

Rzeczywiście - zmienili dekielek już w starej wersji. Bo poprzedni wyglądał tak:
(mam nadzieję, że nikt się nie obrazi za publikację wizerunku jego kota)
Obrazek

No, ja dziękuję za taki projekt karmidełka, co ma spowalniać kocie jedzenie :wink: Koty są jednak dużo mądrzejsze od projektantów tegoż ustrojstwa :ryk:

Poza tym, jak to możliwe, że tylko w wyniku poprawy stabilności tak bardzo podnieśli cenę? Chyba dlatego, żeby ludzie pokusili się jednak o zakup starszej wersji, bo mają jeszcze sporo na magazynie. :evil:
Obrazek ObrazekObrazek
Tosia, Basti, Rudi

Bastet

Post » Nie lip 02, 2017 15:11 Re: Zaprzysiężony zjadacz suchego - ZMIANA TAKTYKI :(

Podnieśli cenę bo jest cięższy. Poza tym kolorystykę zmieniono, zapewne powstanie nowa seria.

Koniczynka47

Od: Wto lut 23, 2016 9:21

[poprzednia][następna]