KOTKA ze złamaniem kręgosłupa i miednicy-PORAŻENIA,NIE CHCE

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon gru 15, 2014 12:45 Re: KOTKA ze złamaniem kręgosłupa i miednicy-PORAŻENIA,NIE C

Wstaw zdjęcia
Obrazek

majencja

Od: Wto lis 04, 2008 23:17

Post » Pon gru 15, 2014 13:46 Re: KOTKA ze złamaniem kręgosłupa i miednicy-PORAŻENIA,NIE C

Muszka dostała "jedzonko" podskórnie + antybiotyk. Temperatura oscyluje między 37,8-38,5 więc jest ok. Z tego co zrozumiałem wet powiedział, że krwiak jest od kręgosłupa, po otrzewną ? Nie wiem czy dobrze usłyszałem. Mamy przychodzić po antybiotyk i jak Muszka nie będzie jadła nutridrinka (w sensie że będzie wymiotowała) to dalej dostanie "jedzonko" podskórnie. Czekamy kilka dni i zrobimy zdjęcie RTG jak dalej z krwiakiem. Mam nadzieję, że będzie dobrze ;-)
Smutne dzisiaj było jak przed nami u weterynarza odszedł jeżyk... Z tego co usłyszałem to miał bardzo duże guzy w żołądku... :placz:
Ostatnio edytowano Pon gru 15, 2014 19:35 przez Kielas86, łącznie edytowano 1 raz

Kielas86

Od: Wto gru 09, 2014 7:55

Post » Pon gru 15, 2014 13:48 Re: KOTKA ze złamaniem kręgosłupa i miednicy-PORAŻENIA,NIE C

majencja pisze:Wstaw zdjęcia

Zdjęć RTG nie mam nagranych od weta. Jeżeli chodzi o zdjęcia Muszki to są na drugiej stronie ;-)

Kielas86

Post » Pon gru 15, 2014 16:19 Re: KOTKA ze złamaniem kręgosłupa i miednicy-PORAŻENIA,NIE C

Jak teraz koteńka?

Lidka

Od: Wto lut 03, 2004 8:57

Post » Pon gru 15, 2014 17:11 Re: KOTKA ze złamaniem kręgosłupa i miednicy-PORAŻENIA,NIE C

Ladnie teraz śpi.niedawno dostała wody przez strzykawek.niech zbiera siły:-)

Kielas86

Post » Pon gru 15, 2014 18:29 Re: KOTKA ze złamaniem kręgosłupa i miednicy-PORAŻENIA,NIE C

Chodziło mi oczywiscie o zdjecia RTG. Skoro rozpoznano krwiaka to potwierdza, że kicia miała co najmniej usg albo tomograf bo tylko w ten sposób można dać takie rozpoznanie.....
Obrazek

majencja

Post » Pon gru 15, 2014 18:42 Re: KOTKA ze złamaniem kręgosłupa i miednicy-PORAŻENIA,NIE C

obawiałam się czy nie dostała za dużo przeciwbólowych metacanu ,po nich są różne reakcje.
czy nie można nic dać ,zeby ten krwiak się wchłaniał.nawet wit b 12,b1 .przecież one są pomocne .zrośnięcie kości trochę potrwa.

anka1515

Od: Nie gru 25, 2011 16:05

Post » Pon gru 15, 2014 21:38 Re: KOTKA ze złamaniem kręgosłupa i miednicy-PORAŻENIA,NIE C

majencja pisze:Chodziło mi oczywiscie o zdjecia RTG. Skoro rozpoznano krwiaka to potwierdza, że kicia miała co najmniej usg albo tomograf bo tylko w ten sposób można dać takie rozpoznanie.....

Z tego co wiem nie ma w Trójmieście lecznicy z TK chyba, że ktoś wie gdzie zrobić to dajcie znać ;-). USG jest chyba strach w tej chwili zrobić, żeby nie uszkodzić kota...
A można zrobić TK na ludzkiej maszynie? Może w Gdańsku jest jakiś prywatny gabinet który to może zrobić?
Zatem co pokazuje zdjęcie RTG jako jakąś masę poniżej kręgosłupa a powyżej jelita. Lekarz mówił, że to jest krwiak.

Byliśmy wieczorem u weta, bo z moczem wyszedł jakaś błonka pokryta krwią. Lekarz mówił, że może to być od uszkodzenia kością pochwy albo macicy i coś wleciało przez drogi rodne, nie wiem czy dobrze zrozumiałem ale coś takiego.

Kielas86

Post » Pon gru 15, 2014 22:21 Re: KOTKA ze złamaniem kręgosłupa i miednicy-PORAŻENIA,NIE C

Żadne USG nie zaszkodzi!! Qrna chata 30 lat pracuję w ratownictwie i jeszcze nie słyszał am żeby usg zaszkodziło. :evil: Podstawowe badanie w stanach nagłych i najmniej INWAZYJNE!! Na zdjęciu krew nie wyjdzie - chyba że stara która się nie wchłonęła i zwapniała. Do TK trzeba byłoby kocie przyspić, usg wystarczy tylko ogolić trochę skóry- to minuta roboty.Mnie kiedys wet opowiadał o wędrującej sledzionie u mojego kota... Podając kroplówki nie pęknie ten niby krwiak kiedy kłucie kota boli i pewnie sie wierci a usg zaszkodzi :evil: Dlatego koniecznie to zdjecie wstaw , powiedz że chcesz wysłać na konsultacje- zapłaciłes- Twoje!! On wie że Ty nie znasz sie na rzeczy, nie rozumiesz więc opowiada dyrdymały, niedługo sie okaże że to spojówka z oka przez pęcherz wyszła macicą a jajnik jest w prawym uchu :evil: :evil: :evil: Sa pewne standardy w urazach - MORFOLOGIA/ czy nie krwawi, KREATYNINA / czy nie siadły nery i USG skąd leje sie ta krew i potem dopiero jest rozszerzona diagnostyka i leczenie w zalezności od wyniku
Obrazek

majencja

Post » Pon gru 15, 2014 23:27 Re: KOTKA ze złamaniem kręgosłupa i miednicy-PORAŻENIA,NIE C

Martwię się o Was:(

Lidka

Post » Wto gru 16, 2014 13:27 Re: KOTKA ze złamaniem kręgosłupa i miednicy-PORAŻENIA,NIE C

Muszka dzisiaj została nawodniona, nakarmiona, dostała potas,sód itp. przez kroplówkę. Ponadto dostała antybiotyk w zastrzyku. Teraz ma temperaturę ciut poniżej 38, przykryliśmy ją kocykiem. Leży i smacznie śpi ;-) Niech wracają jej siły ;-)

Kielas86

Post » Wto gru 16, 2014 20:47 Re: KOTKA ze złamaniem kręgosłupa i miednicy-PORAŻENIA,NIE C

Trzymam kciuki nieustannie.
Oby już było dobrze.
Jakby co to fajnie jako grzejnik sprawdza się duża piersiówka:))
Albo zwykła butelka po wodzie owinięta w ręcznik.

Lidka

Post » Wto gru 16, 2014 21:40 Re: KOTKA ze złamaniem kręgosłupa i miednicy-PORAŻENIA,NIE C

Butelkę stosujemy ;-) Kicia wczoraj w nocy i dzisiaj chowa główkę pod bluzę, którą jest przykryta (bardzo ją lubi). Wystają tylko uszy ;-)

Kielas86

Post » Wto gru 16, 2014 21:43 Re: KOTKA ze złamaniem kręgosłupa i miednicy-PORAŻENIA,NIE C

Grzanie wzmaga krwawienie.....
Obrazek

majencja

Post » Wto gru 16, 2014 22:13 Re: KOTKA ze złamaniem kręgosłupa i miednicy-PORAŻENIA,NIE C

majencja pisze:Grzanie wzmaga krwawienie.....

Dogrzewany był tylko u weta jak temperatura ciała wynosiła lekko ponad 35 stopni oraz w domu gdy spadła do prawie 37 stopni.kot jest przykryty bluza bo go to uspokaja.poza tym gdy mierze temperaturę to wychodzi ok 38.

Kielas86

[poprzednia][następna]