KOCIA CHATKA nie pisać koniec wątku

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto sty 28, 2014 16:26 Re: KOCIA CHATKA zaprasza

balbina38 pisze:
regularkate pisze:Na dyżurze:
- kociaki są mega zestresowane, ale to chyba wiecie. Postępy w socjalizacji dzikusków jak ręką odjął :( Uważam, że do tej sytuacji niestety najwięcej przykłada się Kleo - jest agresywna wobec każdego kota, który koło niej przechodzi, rzuciła się w pewnym momencie na Grubcia i porządnie go pobiła, tylko dlatego, że ten wskoczył za nią na kredens. I na ludzi (przynajmniej na mnie) zaczyna się stawiać, syczeć i próbować drapać zaraz po tym, jak przestają być użyteczni - czyli kiedy już dostanie jeść i zaspokoi głód. Nie podoba mi się to, co robi z resztą gromady :?

Kleo jest super koteczką,tylko nie toleruje innych kotów i tak niestety reaguje :(

Z pewnością tak właśnie jest :( Pewnie, że jest super, taka gadatliwa i aktywna :) Byłoby fajnie, gdyby się dla dziewczyny znalazł jakiś domek tymczasowy, spróbuję ją ogłosić na fejsie, może jacyś znajomi z Katowic będą mieli kawałek miejsca.

regularkate

Od: Czw paź 17, 2013 8:11

Post » Wto sty 28, 2014 21:07 Re: KOCIA CHATKA zaprasza

Dzisiejszy dyżur poszedł mi wybitnie kiepsko :( Największy problem to to, że mimo kilku (!) prób nie udało mi się podać tabletki Ninie :evil: . Próbowałam na różne sposoby i w karmie i ręcznie i.... dupa - za każdym razem wypluła i tylko śliniła się. Po trzecim podrapaniu do krwi i po zmarnowaniu trzech ćwiartek poddałam się - sory - nie chciałam zmarnować wszystkich tabletek, bo w końcu Beti też to bierze. Może Ani uda się rano jej to podać :roll: Poza tym chciałam wziąć tą receptę na krople i wyjęłam ją z witrynki ale teraz widzę, że jej nie mam :? więc pewnie zostawiłam gdzieś w kociarni - oby koty jej nie zniszczyły....
Te dwie małe puszeczki mokrego zostały, zostawiłam jeszcze dwie duże.

Mara S

Od: Śro cze 09, 2010 11:51

Post » Wto sty 28, 2014 21:47 Re: KOCIA CHATKA zaprasza

mrymry pisze:
fruciu pisze:
terenia1 pisze:Grafik dyżurów 27.01.-02.02.
27.01. pon. rano Beatka wiecz. brak
28.01. wtorek rano brak wiecz. Mara
29.01. środa rano brak wiecz. Mara
30.01. czwartek rano brak wiecz. brak
31.01. piątek rano brak wiecz. brak
01.02. sobota rano brak wiecz. brak
02.02. niedziela rano brak wiecz. brak

Niedziela wieczór.
Pozdrawiamy

dziś (poniedziałek) wieczorem, środa rano, piątek wieczór poproszę

piątek rano

balbina38

Od: Sob lis 15, 2008 16:41

Post » Wto sty 28, 2014 22:19 Re: KOCIA CHATKA zaprasza

Uzupełniłam :

terenia1 pisze:Grafik dyżurów 27.01.-02.02.
27.01. pon. rano Beatka wiecz. mrymry
28.01. wtorek The Szops wiecz. Mara
29.01. środa rano mrymry wiecz. Mara
30.01. czwartek rano brak wiecz. brak
31.01. piątek rano balbina38 wiecz. mrymry
01.02. sobota rano brak wiecz. brak
02.02. niedziela rano brak wiecz. fruciu
Obrazek
Obrazek
_______________________________________________________________________________________

Dorota Wojciechowska

Od: Czw lip 24, 2008 9:21

Post » Wto sty 28, 2014 23:43 Re: KOCIA CHATKA zaprasza

chciałabym się zgłosić do kogokolwiek na korepetycje podawania leków kotom, zwłaszcza tym wystraszonym, strasznie mnie to stresuje i przeraża :(

mrymry

Od: Pt paź 18, 2013 14:37

Post » Wto sty 28, 2014 23:44 Re: KOCIA CHATKA zaprasza

jak te recepty gdzieś zostały to mogę się przejść i je wykupić do najbliższej apteki

mrymry

Post » Wto sty 28, 2014 23:49 Re: KOCIA CHATKA zaprasza

Mam pół dziczka w domu. Jako że codziennie rano i wieczór musi brać leki, a nie da jej się podać tabletki. Ja mam przez weta juz przygotowane leki dla niej, apteka mi dzieli na specjalne dawki. Ale że wy tam wiecie ile podać kotu, to proponuję rozkruszyć tabletkę, wsypać do małej strzykawki i nabrać troszeczkę wody z miski i wstrząsnąć. Złapać kota i raz a porządnie pstryknąć w paszczę. Codziennie to przerabiam od dwóch miesięcy :| i nie ma mowy jak to zwykle nie którzy straszą, że kot się zachłyśnie. To jedyny sposób na takiego kota.

CatAngel

Od: Pt cze 04, 2010 10:22

Post » Śro sty 29, 2014 0:04 Re: KOCIA CHATKA zaprasza

CatAngel pisze:Mam pół dziczka w domu. Jako że codziennie rano i wieczór musi brać leki, a nie da jej się podać tabletki. Ja mam przez weta juz przygotowane leki dla niej, apteka mi dzieli na specjalne dawki. Ale że wy tam wiecie ile podać kotu, to proponuję rozkruszyć tabletkę, wsypać do małej strzykawki i nabrać troszeczkę wody z miski i wstrząsnąć. Złapać kota i raz a porządnie pstryknąć w paszczę. Codziennie to przerabiam od dwóch miesięcy :| i nie ma mowy jak to zwykle nie którzy straszą, że kot się zachłyśnie. To jedyny sposób na takiego kota.

Dawno temu też korzystałam z tego sposobu jak sporadycznie miałam coś podać ale zupełnie o nim zapomniałam, tak więc dzięki za przypomnienie :wink: . Inaczej wziąć swojego pieszczocha a co innego kiedy kot się boi syczy i nie wiadomo do końca jak zareaguje. Grunt to też nie bać się złapać takiego kota porządnie za "grzbieick" a ja mam wizje tryskającej krwi we wszystkie strony z mojej przerwanej tętnicy :( brakuje mi jajec (tak a propo Czarkowych jajec), boję się złapac też kota za mocno żeby nie zrobić mu krzywdy i za razem za słabo żeby się nie wywinął i nie hapsnął/drapnął. Do tej pory jakoś dawałam radę bo i pacjenci byli wyrozumiali. Domyślam się, że nie ja jedyna byrykam się z takim problemem bo każdy jakoś zaczynał.

mrymry

Post » Śro sty 29, 2014 0:14 Re: KOCIA CHATKA zaprasza

mrymry pisze:jak te recepty gdzieś zostały to mogę się przejść i je wykupić do najbliższej apteki

A próbujecie kupować leki w doz.pl?
Czasem te z importu wewnętrznego są znacznie tańsze.
A apteka pewnie w pobliżu się znajdzie.
np.
http://www.doz.pl/leki/p3039-Tobrex
różnica niemal 10zł

Tylko trzebaby znaleźć blisko aptekę
http://www.doz.pl/apteki/m67-Bedzin#rewind

Ja nieobsługiwalnym w piwnicy podaję w bieluchu unidox.
Łyżeczka bielucha, dołek, troszkę wody do dołka i unidox.
Jak namoknie mieszam leciutko górna warstwę.
Tym, które nie lubią bielucha próbuję w mielonym mięsie. kulka, dołek i tak jak przy bieluchu.

Lidka

Od: Wto lut 03, 2004 8:57

Post » Śro sty 29, 2014 10:31 Re: KOCIA CHATKA zaprasza

Właśnie rano myślałam jak podać tabletkę na odrobaczenie dzikusowi (ma tasiemca), wchodzę na forum i od razu tyle wskazówek :mrgreen: Chyba tą tabletkę oblepię gotowaną wątróbką i spróbuję mu podać z ręki, bo zaczął już do mnie podchodzić. Jak rzucę to na glebę, to pewnie porwie jakiś inny, bo chętnych na smaczne kąski tam nie brakuje :roll:

Iwona11

Od: Pon lis 21, 2011 19:30

Post » Śro sty 29, 2014 13:11 Re: KOCIA CHATKA zaprasza

Udało mi się bezstresowo podasc tabsa Ninie - dałam jej jeść pod koniec dyżuru - w pierwszej turze kilka kuleczek whiskasa gdzie w jedną z nich wcisnęłam tą ćwiartkę, jak miska była czyściutka to nałożyłam jej normalną porcję :) Zgarnęłam tą receptę i przed 15stą podrzucę krople, może zdążę zakropoć (napiszę na kartce jeśli mi się uda) - pozgrywałam sobie autobusy tak, że potem od razu będę miała mój do centrum a nie wiem jak się wyrobię. Z tym zamawianiem leków do aptek obiło mi się o uszy - jak sobie przeliczyliśmy to na kilku lekach straciliśmy 30 zł kupując "tradycyjnie". Dziś nie ma czasu na to ale na przyszłośc warto pamiętać o tym.
Karmiłam dziś koty na kwarantannie mokrą karmą z rąk, prawie wszystkie się w końcu przełamały (oprócz Aldony i Naomi która się wycwaniła i próbowała mi zrzucać łapą kawałki z ręki), wymaga to trochę cierpliwości ale zdecydowanie WARTO. Po paru/parunastu minutach nałożyłam normalnie im do misek resztę dziennej racji.
Czarek marny ma apetyt, prawie nic nie ruszył a w misce miał jeszcze dużo wczorajszej karmy. Na jego brzuchu pod mostkiem wyczułam jakieś takie dziwne wybrzuszenie - co to może być? Warto pokazac to wetowi przy następnej wizycie o ile tego nie zauważył wczesniej; A to jego futerko jest jakieś takie przetłuszczone - nie jest to od hormonów?
Jak ma na imię ta nowa czarna kota?
Coś miałam jeszcze napisać ale zapomniałam. ok lecę

mrymry

Post » Śro sty 29, 2014 19:06 Re: KOCIA CHATKA zaprasza

Wezmę dyżur jutro rano i w sobotę rano.

The Szops

Od: Sob lip 30, 2011 15:08

Post » Śro sty 29, 2014 20:40 Re: KOCIA CHATKA zaprasza

Po dyżurze:
- Czaruś lubi mokrego whiskasa,
- Aszka przy mnie ani wczoraj, ani dziś nie zjadła nic - choć podstawiałam jej 3 rodzaje karmy :( ,
- Fernando coraz odważniejszy się robi :ok: ,
- Beti coraz zdrowsza się wydaje ale antybiotyk chyba gdzieś do soboty brać powinna,
- nie udało mi się dziś załatwić żadnej tabletki enroxilu ale przynajmniej na dziś wzięłam jej zastrzyk, który bez problemu podałam. Od jutra wieczór kontynuacja 1/4 enroxilu,
- została 1 mała puszka mokrego i pół dużej (w witrynce bo w przedsionku ta karma nocą zimna strasznie się robi). Poza tym zostawiłam na regale kilka saszetek mokrego ale nie wiem czy to się nada do czegoś, bo miałam to długo w aucie i mi zamarzło :? - trzeba sprawdzić po rozmrożeniu czy koty to będą chciały w ogóle jeść...

Mara S

Od: Śro cze 09, 2010 11:51

Post » Śro sty 29, 2014 21:34 Re: KOCIA CHATKA zaprasza

Jak się rozmrozi, to powinno być OK. Ja kiedyś, jakieś dwa lata temu, jak były straszne mrozy, dostałam przesyłkę z zooplusa, sporo saszetek, wszystkie były zamarznięte na kość. Po rozmrożeniu były w porządku, koty jadły i nie narzekały :wink:

Iwona11

Od: Pon lis 21, 2011 19:30

Post » Czw sty 30, 2014 0:31 Re: KOCIA CHATKA zaprasza

Budka u mamy w ogródku zaraz po wstawieniu wygląda tak:
Obrazek
trzy minuty później kociaki już ją obwąchiwały i zwiedzały salony :)
Trochę długo trwało zanim ją zabrałam, ale jest rewelacyjna :) Dzięki wszystkim za budkę i pomoc w transporcie :)

masKotka?

Od: Nie lut 03, 2013 19:48

[poprzednia][następna]