Whiskas hairball

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon sty 13, 2014 21:39 Re: Whiskas hairball

w niektórych supermarketach maja zioła w doniczkach to tez by mogło być?

bazylia itp

69696969

Od: Nie sty 12, 2014 17:38

Post » Pon sty 13, 2014 21:41 Re: Whiskas hairball

Owies jest smaczny, szybko rośnie.Koty lubią też perz, ale teraz nie sezon, a jego się nie wysiewa w doniczce.Bazylia nie.Uważaj na kwiaty doniczkowe, o ile je masz.I na cebulę np. jest zabójcza dla kota.Nitki to też zagrożenie i plastikowe torebki.Powoli dowiesz się wszystkiego.
Przyzwyczajaj malutką do czesania i obcinania pazurków.
Nowy bazarek viewtopic.php?f=20&t=217527 Zapraszam

ewar

Od: Wto lis 06, 2007 20:17

Post » Pon sty 13, 2014 21:46 Re: Whiskas hairball

rzeżuchę też koty jedzą?

a co ile obcinać pazurki? i w jaki sposób

69696969

Post » Pon sty 13, 2014 22:05 Re: Whiskas hairball

Na razie zacznij od trzymania jej łapek, głaskania ich - zeby przyzwyczaiła się, że je dotykasz. Potem trzeba kupić specjalne nożyczki do pazurków (w kazdym zoologicznym je znajdziesz) i delikatnie przycinać samą ostrą końcóweczkę. Ostrożnie, tak o milimetr, bo pazur w środku ma rdzeń, jak obetniesz za wysoko, to może pojawić się krew i kotka będzie bolało - może ją to bardzo zrazić do tego zabiegu.

Najlepiej wysiać właśnie owies, jęczmień, pszenicę. Nie wiem, czy w tak młodym wieku kicia będzie chciała ją skubać, ale na wszelki wypadek można mieć ;)
Obrazek Obrazek
Obrazek

Bellemere

Od: Nie lip 21, 2013 13:10

Post » Pon sty 13, 2014 22:29 Re: Whiskas hairball

własnie zrobiła 4 długie twarde kupy ^_^
1 pomarańczowa była ta kura z marchewką chyba pomogła

Wymacalem ja trochę i po prawej stronie za żeberkami cos wtcxulem nie wiem co to jest akurat dużo zjadla i ma duży brzuch ale to cos miękkiego o dliugosci 2-3cm pod skóra to jest na brzuchu za żebrami ciężko wyczuć ale chyba przesąd am prawda?
Co to może być?
Ostatnio edytowano Pon sty 13, 2014 22:45 przez 69696969, łącznie edytowano 2 razy

69696969

Post » Pon sty 13, 2014 22:32 Re: Whiskas hairball

Super! :ok:
Jeszcze przez kilka dni dawaj jej tego kuraka, niech jej się tam unormuje wszystko w brzuszku ;)
Obrazek Obrazek
Obrazek

Bellemere

Post » Pon sty 13, 2014 22:54 Re: Whiskas hairball

69696969 pisze:w niektórych supermarketach maja zioła w doniczkach to tez by mogło być?

bazylia itp

W sklepach zoologicznych są trawki dla kotów: Benek, Trixie - to z tych tańszych.
Czy Twój współlokator będzie kastrował swojego kota? W jakim wieku jest ten kocur?

kitkowa

Od: Śro lut 07, 2007 20:52

Post » Pon sty 13, 2014 23:04 Re: Whiskas hairball

Wydaje mi się, że taki maluch mógłby już spokojnie jadać surowe mięso. Możesz spróbować z mieloną wołowiną, sparzonymi sercami (kurze, indycze), filetami z piersi kurczaka, albo indyka. Wychodzi zdrowiej i taniej od puszek, nie jest to również czasochłonne: przygotowujesz, porcjujesz, zamrażasz :)
Obrazek Obrazek Świat z marmuru <3
Mój świat runął. Nigdy już nic nie będzie takie samo... 31.05.2020 [']
Jeśli nie masz po co żyć, żyj na złość innym :)

phoenix6

Od: Śro wrz 18, 2013 22:25

Post » Wto sty 14, 2014 5:05 Re: Whiskas hairball

kitkowa pisze:
69696969 pisze:w niektórych supermarketach maja zioła w doniczkach to tez by mogło być?

bazylia itp

W sklepach zoologicznych są trawki dla kotów: Benek, Trixie - to z tych tańszych.
Czy Twój współlokator będzie kastrował swojego kota? W jakim wieku jest ten kocur?

tak ma zamiar go wykastrować kot ma 4-5 miesięcy

jeśli będzie się dobierał do malej jak to zauważę?

na razie tylko ganiają za sobą i się gryza

69696969

Post » Wto sty 14, 2014 7:34 Re: Whiskas hairball

4-5 miesiecy to nieco wczesnie IMO, ale z 7-8 powinno byc juz OK.

Zauwazysz, zauwaszy - pare tygodni pozniej. :twisted:

Rujka u kotki jest widoczna, zasadniczo, ale jesli pierwszy dostrzeze ja kocur, to moze nie byc za wesolo potem wlascicielom.
Obrazek

Ludzie, którzy nie lubią kotów, w poprzednim życiu musieli być myszami.

Lifter

Od: Pt sie 09, 2013 10:47

Post » Wto sty 14, 2014 8:03 Re: Whiskas hairball

Kotki powinno się sterylizować przed pierwszą rujką, czyli ok.6 miesięcy, kocura raczej po osiągnięciu przez niego dojrzałości.
Napiszę jeszcze jedno.Nie pozwól kotu bawić się swoją ręką.Nabierze złych nawyków i potem będzie stale to robił, podgryzał ją dla zabawy.
Moje koty nie chciały jeść tej gotowej trawy z zoologa, owies wsuwają aż miło.
Nowy bazarek viewtopic.php?f=20&t=217527 Zapraszam

ewar

Od: Wto lis 06, 2007 20:17

Post » Wto sty 14, 2014 9:06 Re: Whiskas hairball

phoenix6 pisze:Wydaje mi się, że taki maluch mógłby już spokojnie jadać surowe mięso. Możesz spróbować z mieloną wołowiną, sparzonymi sercami (kurze, indycze), filetami z piersi kurczaka, albo indyka. Wychodzi zdrowiej i taniej od puszek, nie jest to również czasochłonne: przygotowujesz, porcjujesz, zamrażasz :)

Ale mieso trrzeba suplementowac.
Poza tym podroby tylko w nieduzej ilosci, a filety z kury/indyka sa za chude dla kota a szczegolnie dla kociat.
03.07.2010 ['] Prezes. Kocham Cię.
26.11.2020 ['] Murziłka
12.05.2022 ['] Tiger
22.03.2024 ['] NW SP Dongalas Glitne DSM

Dom bez kota jest jak człowiek bez duszy... Nie ma w nim życia.

Prawdziwa miłość nie potrzebuje słów. Albo milczy. Albo MRUCZY!

wistra

Od: Nie paź 08, 2006 17:11

Post » Wto sty 14, 2014 10:24 Re: Whiskas hairball

wistra pisze:
phoenix6 pisze:Wydaje mi się, że taki maluch mógłby już spokojnie jadać surowe mięso. Możesz spróbować z mieloną wołowiną, sparzonymi sercami (kurze, indycze), filetami z piersi kurczaka, albo indyka. Wychodzi zdrowiej i taniej od puszek, nie jest to również czasochłonne: przygotowujesz, porcjujesz, zamrażasz :)

Ale mieso trrzeba suplementowac.
Poza tym podroby tylko w nieduzej ilosci, a filety z kury/indyka sa za chude dla kota a szczegolnie dla kociat.

Dokładnie tak, jak mówi Wistra. Zresztą pisałam już o tym na pierwszej stronie...

Raz na jakiś czas mięso, jako przekąska, dodatek, uzupełnienie diety - nie ma sprawy, nie trzeba suplementować.

Ale jeśli surowe mięso ma stanowić znaczną część diety, to już bez suplementów (chociażby Felini Complete z zooplusa) ani rusz! Mięso nie ma prawie tauryny (jak na potrzeby kota), nie ma wapnia, nie ma mnóstwa witamin, których kot potrzebuje. Zły stosunek wapń:fosfor już po kilku miesiącach może uszkodzić nerki, a sam brak wapnia może prowadzić do odwapnienia kości (a to młode kociątko!), niedobór tauryny osłabia serce, i tak dalej...

Koty w naturze nie jedzą samego, czystego mięska, nie wydłubują sobie piersi z ptaszka, one wsuwają wszystko - kości (wapń!), tłuszcz, wszystkie flaki, mózg, oczy, krew ofiary...

Nawet sam 69696969 się nad tym zastanawiał, i bardzo słusznie!

69696969 pisze:ale jesli taka karma ma same mieso to gdzie witaminy? maly kotek ich tez chyba potrzebuje by wyrósl zdrowy

Akurat karmy, jeśli mają adnotację "karma kompletna", mają dodatek witamin i minerałów. I nie bez powodu karmy tzw. filetówki, które składają się z ładnego, czystego mięsa np. z piersi, bez dodatku witamin, mają napisane jak byk "karma uzupełniająca".
Obrazek Obrazek
Obrazek

Bellemere

Post » Wto sty 14, 2014 18:43 Re: Whiskas hairball

własnie kopiłem pierś z kury dla kota z biedronki tam według mnie maja najlepsze

poprzednio odkroiłem wszystkie chrząstki / tłuszcz itp tak jak bym przyrządzał dla siebie

teraz tylko sprawdzić czy nie ma kości?

ktoś wspomniał ze kura jest chudym mięchem

zawsze mogę piersi sam zjeść i skoczyć po coś innego dla kota mam Leclerc / Kaufland / biedronkę kilka metrów od mieszkania to nie problem

co innego jeszcze mogę jej przygotować zanim dojdą puszki które zamówiłem wczoraj?

jak wrzucę marchewkę i będę ja gotował mogę dorzucić do niej mięso? czy najpierw wyjąc marchewkę?

i jakie warzywa oprócz marchewki mogę jej ugotować?

69696969

Post » Wto sty 14, 2014 18:53 Re: Whiskas hairball

No pierś jest dla kota stanowczo za chuda - kot, zwłaszcza taki młody, musi jeść tłusto ;) postaw bardziej na udka albo skrzydełka razem ze skórą, gulaszową wołowinę (takie kawałki poprzerastane tłuszczykiem).
Kotu nigdy nie odkrajaj tłuszczu, dla niego to samo zdrowie ;)

Marchewkę możesz gotować jednocześnie z mięsem, najlepiej najpierw wrzucić do wody mięso, pogotować trochę, a potem dorzucić marchewkę.

Zobacz sobie ten filmik: http://www.youtube.com/watch?v=C61wIU5bDmk kiedyś możesz spróbować kupić jej takie udko i zobaczyć, czy będzie chciała sobie obgryzać ;) na pewno nie nadaje się to do karmienia bardzo często (no bo jednak niesuplementowane mięso), ale czasami nie dość, że się naje, to jeszcze będzie miała z tego zabawę ;)
Obrazek Obrazek
Obrazek

Bellemere

[poprzednia][następna]