MIZIAK ZŁAPANY! DZIĘKUJĘ MPACZ78

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw sty 09, 2014 23:19 Re: BŁAGAM O POMOC OSOBY Z GDAŃSKA!!!

na ogłoszenia nie jest nigdy i nigdzie za daleko. Ludzie się przemieszczają z jednej dzielnicy do drugiej i ogłoszenia powinny wisieć wszędzie. Gdzie się tylko da. Ile kilometrów od domu znalazła się Ogrynia?
Ktoś może mieszkać w Sopocie, pracować w Gdańsku i może kota gdzieś zauważyć. Mnie się wydaje, że dziewczyny cały czas kręcą się w jednym rejonie, bo gdzie indziej to za daleko.
Kot może zawędrować nawet i 15 km. Kluczy i krąży w promieniu wielu kilometrów od miejsca zaginięcia.
Teraz, gdy minęło już tyle dni od zaginięcia kot mógł zacząć wędrować. Szukać miejsca bezpiecznego do schowania i takiego gdzie jest jedzenie. I to może by daleko.
Trzeba szukać karmicielek. Pytać ludzi w blokach gdzie się da, czy nie wiedzą czy ktoś w okolicy nie karmi kotów. Wtedy iść tam i zostawić ogłoszenie ze zdjęciem kota i numerem telefonu.
Ogłoszenia w plastikowych koszulkach! Wtedy żadne taśmy ich nie poniszczą. Są takie koszulki wielkości połowy kartki A4, trzeba je też zakleić taśmą, żeby się wilgoć nie dostawała do środka.
No i musi być jakaś osoba mobilna, żeby mogła reagować na sygnały telefoniczne.

Jednak jak pokazuje życie, jeśli kot się nie znajdzie w ciągu tygodnia, 10 dni, wtedy nadzieja jedynie w karmicielkach, dozorcach, parkingowych, portierach i ogłoszeniach. Muszą zostawiać ogłoszenia dosłownie wszędzie. Fizyczne szukanie kota nie daje już większych szans na odnalezienie w pobliżu domu.

Teraz należy rozszerzać poszukiwania coraz dalej od domu. Choć obszukałabym też dokładnie każdy zakamarek w budynku w którym zaginął.
Bo kot mógł zostać gdzieś zamknięty, w czyimś schowku, czyjejś piwnicy, pralni etc.

wiem, że może być ciężko...pochłania to dużo czasu, że łatwo się pisze ale warto :ok:
wydaje mi się też, że powinna być podana kwota nagrody
30.07.09 Maciuś [*] 02.10.10 Kocik [*] 16.12.10 Pusia [*] 10.07.14 Meliska[*] 23.01.18 Boluś [*] Kubuś [*] 07.10.2019 Kisia [*] 09.06.2021 Piracik [*] 07.03.2022 Kacperek [*] 05. 01. 2024 Belfaścik [*] 16. 02. 24 Figa [*] 22.02.25 Tulinka [*]15.04.25 Kropek [*] 06.05.25 Ptysiek 08.05.25 wybaczcie mi, do zobaczenia...

puszatek

Od: Sob lut 05, 2011 21:53

Post » Czw sty 09, 2014 23:37 Re: BŁAGAM O POMOC OSOBY Z GDAŃSKA!!!

Ronda 25.04.2014[*]
Cindy 21.08.2018[*]
Kota nie powinno sie kupowac, bo kot to przyjaciel.
Przyjaciol sie nie kupuje.
Bleise Pascal

Obrazek.

Cindy

Od: Śro lut 11, 2009 13:23

Post » Pt sty 10, 2014 2:01 Re: BŁAGAM O POMOC OSOBY Z GDAŃSKA!!!

Puszatku ulica na której mieszka Karolina jest w miarę spokojna i -jak juz pisałam-za nią rozciąga się park, sa działki, szkoła. Patrząc w drugim kierunku-ruchliwa ulica, ogromne blokowisko itp. Tak, wyszłysmy na poczatku z założenia, że przetraszony kot będzie raczej unikał tak gwarnego miejsca. Myslę podobnie, że własny blok i ten obok, w którym jest wejście przez okienko trzeba sprawdzać po kilka razy. Kot w stresie może nie reagować przecież na żadne nawoływania. Wtedy jedynie głód może go wykurzyć. Być może stołuje sie po cichu, może ktoś dokarmia-niekoniecznie karmicielka...
Jeśli jednak się myliłyśmy i Miziak poszedł "w długą" to rozwieszanie ulotek jak popadnie dla mnie nie ma sensu. Taka u mnie powisi dzień, góra dwa i jest zerwana. A wszędzie stadka kotów, przecietny zjadacz chleba za chwile nie odróżni jednego od drugiego. Podczas przeszukiwania okolicznych bloków rozmawiałyśmy troszkę z mieszkańcami nie dlatego, żeby sobie miło pogawedzić, ale dlatego żeby Miziak również im zapadł w pamięć. Zgadzam się że sklepy zoologiczne, weterynarze, woźna w szkole, stróż na parkingu czy inni karmiciele (o ile się ich namierzy) to grupa docelowa , gdzie ulotki powinny trafić. I zdecydowanie przydałby sie ktoś mobilny, ja niestety nie jestem.
Nawet skromna pomoc jest zawsze lepsza od wielkiego współczucia.
Obrazek

Izzi

Od: Nie sty 10, 2010 12:52

Post » Pt sty 10, 2014 6:40 Re: BŁAGAM O POMOC OSOBY Z GDAŃSKA!!!

Nie mam nic sensownego do napisania, jestem zrozpaczona.
W drugi dzień świąt Bożego Narodzenia rano nie jest chyba nigdzie specjalnie gwarnie - a wtedy zaginął Miziak.
Wczoraj zdecydowałam, że będę szukać pomocy o jasnowidza, obojętnie, ile to kosztuje. Nigdy nie korzystałam z takich usług, ale żaden jasnowidz nie poda chyba dokładnego adresu "ulica taka, numer domu taki, w piwnicy po lewej". Kot musi być szukany fizycznie - trzeba chodzić, wtedy być może wskazówki jasnowidza byłyby pomocne.
Koty się znajdują, ale szukane. Stara prawda: "szukajcie, a znajdziecie".
Obrazek
Obrazek

MalgWroclaw

Od: Czw paź 15, 2009 17:39

Post » Pt sty 10, 2014 10:09 Re: BŁAGAM O POMOC OSOBY Z GDAŃSKA!!!

ja cały czas nawet jak nie piszę :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:
ObrazekObrazekObrazek"Nigdy nie wiemy, kiedy widzimy kogoś PO RAZ OSTATNI..."
"Kiedy się kogoś kocha to ten drugi ktoś nigdy nie znika"
Moja Rodzina w Niebie:Tata(*),Mika(*),Mama(*),DeeDee(*), Adas(*), Lapcio(*),Kosiniak(*),Milenka(*), Nusia (*)Miluś(*)NUTKA!!(*)..Nie wierzę...

Marzenia11

Od: Sob lut 28, 2009 21:24

Post » Pt sty 10, 2014 11:19 Re: BŁAGAM O POMOC OSOBY Z GDAŃSKA!!!

może napiszę coś okropnego. może się mylę..

ale mam wrażenie , ze szukamy Miziaka w sercu nie w realu...

ja szukałabym swego kota dzień i noc..
Wojtusiu... zabrałeś moje serce. odwiedź mnie proszę, kiedyś..we śnie..w innym futerku.
ObrazekObrazek

mamaGiny

Od: Pon maja 10, 2010 10:30

Post » Pt sty 10, 2014 12:50 Re: BŁAGAM O POMOC OSOBY Z GDAŃSKA!!!

Karolina twierdzi, że codziennie chodzi po osiedlu i go szuka. A ja od razu mówiłam Małgosi, że pomóc będę mogła z doskoku, nie jestem w stanie być tam każdego dnia ze względu na inne zobowiązania. Zresztą w rozwieszaniu ulotek może pomóc każdy, czy to rodzina czy znajomi czy ktokolwiek kto dysponuje samochodem i mógłby poświęcić chwilę na objechanie z nią najważniejszych punktów. Natomiast mało kto ma ochotę ganiać wieczorami po krzakach i piwnicach i raczej tak rozumiałam tę pomoc.
Podzieliłam się tu tym co wiem, żeby nakreślić z grubsza sytuację. Resztę pytań trzeba kierować do Karoliny, choć to ciężkie, bo chyba rzadko tu bywa.
Nawet skromna pomoc jest zawsze lepsza od wielkiego współczucia.
Obrazek

Izzi

Od: Nie sty 10, 2010 12:52

Post » Pt sty 10, 2014 13:13 Re: BŁAGAM O POMOC OSOBY Z GDAŃSKA!!!

a czy jest może tu na wątku albo na wydarzeniu na facebooku wolontariusz ze schroniska ?
wtedy przynajmniej byłyby na bieżąco informacje czy może ktos zadzwonił że go znalazł albo że przywieziono podobnego kota

a czy są w Gdańsku jeszcze jakieś fundacje, azyle, może grupy ludzi pomagajacych kotom, do których jeszcze można by było wysłać prośbę o pomoc ?
Obrazek Obrazek Obrazek

wibryska

Od: Nie gru 17, 2006 18:41

Post » Pt sty 10, 2014 13:35 Re: BŁAGAM O POMOC OSOBY Z GDAŃSKA!!!

Wrzuciłam na Koty na FB. Może ktoś się znajdzie do pomocy. Jakoś ten Gdańsk mało zorganizowany pod tym względem...
Fundacja Tabby - Burasy i Spółka
https://www.facebook.com/BurasySp/

Mjeczysława Naczelnika Pszypatki
https://www.facebook.com/MjeczyslawNaczelnik/

tam jestem łapalna

Gibutkowa

Od: Pt wrz 04, 2009 17:23

Post » Pt sty 10, 2014 16:56 Re: BŁAGAM O POMOC OSOBY Z GDAŃSKA!!!

I jeszcze jeden szczesliwie odnaleziony kotek viewtopic.php?f=1&t=128597&start=255
NIE WOLNO ODPUSZCZAC :!: Gdybym byla blisko pomoglabym szukac - on czeka i chce byc odnaleziony - nie odszedl daleko - tak samo, jak ten z tego watku :!:
Zaciskam :ok: :ok: tak mocno, ze krew nie doplywa do czubkow palcow :ok: :ok:
Ronda 25.04.2014[*]
Cindy 21.08.2018[*]
Kota nie powinno sie kupowac, bo kot to przyjaciel.
Przyjaciol sie nie kupuje.
Bleise Pascal

Obrazek.

Cindy

Od: Śro lut 11, 2009 13:23

Post » Pt sty 10, 2014 17:43 Re: BŁAGAM O POMOC OSOBY Z GDAŃSKA!!!

a moze by tak poprosic dziewczyny z Pomorskiego kociego domu tymczasowego o udostepnienie informacji na FB? i ewentualnie o pomoc?
ObrazekObrazekObrazek

Justinna

Od: Sob mar 13, 2010 19:50

Post » Pt sty 10, 2014 17:51 Re: BŁAGAM O POMOC OSOBY Z GDAŃSKA!!!

Justinna pisze:a moze by tak poprosic dziewczyny z Pomorskiego kociego domu tymczasowego o udostepnienie informacji na FB? i ewentualnie o pomoc?

Poproszone. Pomagają - fb jest bardzo dobrze udostępniać, ale tu najbardziej jest potrzebna fizyczna pomoc - wieszanie ogłoszeń, chodzenie z Karoliną
Obrazek
Obrazek

MalgWroclaw

Post » Pt sty 10, 2014 18:22 Re: BŁAGAM O POMOC OSOBY Z GDAŃSKA!!!

tak wlasnie patrze na google maps..to nie tak daleko do Jagiellonskiej..a tam przy tym dlugim bloku jest pelno kotow..jak tam bylam w sierpniu to widzialam cale stada wolnobytujacych kotow..a panie karmicielki przepytane? dopiero teraz poczytalam watek..kurcze no..jestem z gdanska a maskara..sesja..pelno egzaminow..jednak wybieram sie w tamte okolice niedlugo..tzn po nastepnym tygodniu..jesli sie nie znajdzie do tego czasu..a mam nadzieje ze tak..to pomoge szukac
ObrazekObrazekObrazek

Justinna

Post » Pt sty 10, 2014 18:27 Re: BŁAGAM O POMOC OSOBY Z GDAŃSKA!!!

Justinna,
dziękuję Ci, z całego serca. I Karolina też.
Obrazek
Obrazek

MalgWroclaw

Post » Pt sty 10, 2014 18:31 Re: BŁAGAM O POMOC OSOBY Z GDAŃSKA!!!

niech Karolina wysle mi jakies namiary do siebie..z czasem teraz fatalnie no ale bidak sam gdzies tam..serce mi sie kraje :(
ObrazekObrazekObrazek

Justinna

[poprzednia][następna]