SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro paź 16, 2013 9:28 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Zmianę futra po Orijenie zauważyłam po 2 miesiącach, zastosowałam domieszki.
Mam poprawę.
Aczkolwiek- u mnie "ofiarą" padły najwięcej jedzące suchego Fiona i Amelka.
Fio się przerzedziła, ale nie tłuści się już.
Amelka zawsze ma futro jak kożuch, jak tylko dostała domieszkę ToTW - zaraz obrosła.
U Fio wszystko idzie zawsze wolniej.
Będzie miała niedługo badania, raz w roku robię.

Zauważyłam coś jeszcze: mój Leoś miał przetłuszczony ogon, w okolicy tarczki.
Musiałam myć, pudrować. Odkąd przeszliśmy na mokre z przewagą mięska- nie tłuści się!
Tłuszczący się ogon ma też Fiona, teraz je więcej mięsa-zobaczymy.

kotkins

Od: Pt mar 25, 2011 22:39

Post » Śro paź 16, 2013 9:32 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Przetłuszczanie futra nieraz bywa efektem zaburzenia równowagi kwasów tłuszczowych - dlatego wielu kotom pomaga np. efa olie, a niektórym wystarczy olej z łososia (nawet 1ml dziennie działa cuda) i z jedno żółtko tygodniowo. Trzeba niestety bacznie obserwować.
...

czarnekoty123

Od: Śro wrz 12, 2012 18:34

Post » Śro paź 16, 2013 10:07 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Wniosek prosty, jedyna spełniająca jakiekolwiek parametry bezbożóka Orijen, w dodatku jedna z najdroższych okazała się przereklamowana.
Nic dziwnego, że ludziska wracają do zbożówek.
Albo Barfują lub karmią drogimi mokrymi jak mają nadmiar czasu i/lub kasy.

Czy ktos karmił Orijenem czarne koty? Ciekawy jestem, czy miał takie "efekty" jak u mnie.

Ikerka

Od: Sob wrz 07, 2013 20:45

Post » Śro paź 16, 2013 10:54 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Ja od jakiś dwóch tygodni daję pół na pół TOTW z nowym Orijenem, i żadnych niepokojących zmian nie widzę. Kot czarny, futro gładkie, lśniące, miękkie. W kuwecie w porządku. Wydaje mi się, że tutaj dużo zależy od samego kociego organizmu, dla mnie Orijen się sprawdza i w końcu Luna gryzie chrupki, a poprzedniej formule je łykała (ale wtedy kupiłam tylko 100g na wagę na spróbowanie). Ja jestem zadowolona.
Obrazek Obrazek
Obrazek

Bellemere

Od: Nie lip 21, 2013 13:10

Post » Śro paź 16, 2013 11:01 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Ikerka pisze:Wniosek prosty, jedyna spełniająca jakiekolwiek parametry bezbożóka Orijen, w dodatku jedna z najdroższych okazała się przereklamowana.

Każda sucha to syf - trzeba sobie wybrać tylko jakiego rodzaju i jak bardzo. Orijen jest dobry i wielu kotom służy. Na zbożówkach też są w stanie zwykle dość długo funkcjonować - do czasu rozwalenia jelit (jednym się tak nie stanie, bo są tak pancerne, że nawet jedząc resztki ze śmietnika żyłyby długo), a inne będą miały problemy z jelitami (stany zapalne, guzy itd.).

W Egipcie znajdują mumie kotów w wieku 20 lat - weterynarzy wtedy nie było, a koty żywiły się naturalnie. Dzisiaj kota w wieku 6-7 lat nazywa się seniorem, żeby wmówić ludziom, że choruje ze starości zamiast od syfu w karmach.

Nadmiar czasu i kasy powiadasz? Niektórzy po prostu biorą tyle zwierzaków, na ile ich stać, żeby zapewnić im jedzenie dobrej jakości; tak jak niektórzy mają 1 dziecko i je kształcą, dobrze odżywiają itd., a inni mają 15 dzieci w dziurawych ubraniach, niedożywionych i z wypadającymi zębami i też mówią, że tylko na tyle ich stać. Podejścia są różne - każdy ma wybór. To wolny kraj.
...

czarnekoty123

Od: Śro wrz 12, 2012 18:34

Post » Śro paź 16, 2013 11:32 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Gryzie Ci ten nowy kulkowy Orijen? Bo mi własnie ten połykały i była to pierwsza sucha, której koty nie gryzą (z mieszanki gryzły totw ,a kulki orijena połykałay). ten trójkątny też połykają. Ale to mnie nie martwi akurat.
też karmiłem pół na pół z Totw. i po tym nowym wydawało mi sie , że po 2 tygodniach sierść czarnej stała się jeszcze idelniejsza, błyszcząca bez żadnego siwego włoska, przyjemna w głaskaniu, a Ikerka uwielbia być godzinami głaskana (jak musi być w domu, bo tak to uwielbia brykać po drzewach).
340gr szybko poszło.

teraz po karmienu 4 dni tym trójkątnym 2/3orijen/1/3 totw futro czarnej z dnia na dzień robi się siwe i białe.
I teraz nie wiem, czy to nie wpływ nowego orijena, skoro efekt na futrze widac dopiero po jakimś czasie podobno.
Mam 7kg więc długi czas próby, jak się nie poprawi, więcej orijena nie zamówię, nie chce mieć siwej kotki ładując w karme 2x droższą od przeciętnych cen rynkowych. Wiem, że to niedobór cynku/miedzi/tyrozyny/biotyny moze powodowac odbarwienie czarnego kota, ale u licha Orijen chyba powinien miec zbilansowany poziom tych składników, skoro mają go gorszy Totw czy marketowe purina one i perfect fit.

Ikerka

Post » Śro paź 16, 2013 11:57 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Ikerka pisze:Szkoda, że nie napisałaś 2 dni wcześniej o tej sierści. Bym nie otwierał wora 7kg tylko odesłał i kupił może nowy drożej ale w sprawdzonym keko.
Dziwię się, że sprzedałaś tę karme koleżance. Nie szkoda kotów?
I szkoda, że dopiero teraz kotkins pisze o słabej jakości orijena (bo stan futra świadczy najczęsciej o słabej karmie).

Zooplus wysyła worki losowo? To już kuriozum nie wymaga bez komentarza. To tak jak na innym forum pisali, że dostają od nich puszki animondy losowo dobre lub zepsute. rosyjska ruletka, sorry niemiecka. :D :D

Nie, no bardzo przepraszam, że byłam chora, miałam bardzo ograniczony czas i napisałam wtedy kiedy mogłam :roll:

Nie masz się co dziwić. Karma składnikowo nie jest zła, ba, nawet lepsza od większości innych karm ogólnie dostępnych, koleżanka sama się zgłosiła bo jej kot jadał bez problemów i chętniej starą wersję. Nikomu niczego nie wciskałam na siłę, nikogo nie chciałam otruć.

Tak, jak pisałam Gąbek nigdy nie miał problemów z sierścią. Po dłuższym okresie jedzenie TotWa była iście zajedwabista. Po około 2 dobach na mieszance z Orijenem zaczęła się ewidentnie psuć. Po kolejnych 2-3 dobach na czystym TotW wróciła do normy. Oczywiście, dla pewności wczoraj z rana Gąbek już był oddać honorowo krew i czekamy na wyniki z IDEXXu. I,oczywiście, mogłam też mieć zwidy i majaki...

Po tych 40dkg nowego Orijena, którego jedli parę tygodni jako jedną z trzech karm do wyboru - czystą, nie było żadnych zmian, najmniejszych. Gąbek tę karmę gryzł bez problemu. Trójkąty by chciał gryźć ale jakoś mu się wysmykują spomiędzy zębów. Czekam na 2kg nowego Orijena i zobaczymy. Jak coś będzie nie tak - wracam do TotWa i już nie kombinuję.
Obrazek

Boo

Od: Pt lis 04, 2005 11:41

Post » Śro paź 16, 2013 12:19 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Ja na orijenie (mieszanka zwykłego z rybnym 2:1) trzymam dwa 3 miesięczne kociaki, z czego jeden jest właśnie czarną kulką. W dodatku długowłosą, bo po norwegu. Nie ma żadnych problemów po tej karmie u Pepper, poza tym, że mam wrażenie że ile nie sypnę do misek to tyle zjedzą (a Pepper to już w ogóle potrafi wyjadać wszystko w każdej ilości). A chodzą z okrągłymi pełnymi brzuchami cały czas. :D Przy czym, mam starą wersję jeszcze.
Powiem szczerze, że chodzi mi po głowie pomysł przerzucenia kociaków na suchego PONa meadowland, bo chyba jednak lepiej wypada niż orijen, cenowo i jakościowo, tak teoretycznie. Jak z waszymi odczuciami w tym względzie?

Ostatnio z kolei pozwoliłam sobie na mały eksperyment i kupiłam animondę carny jako mięsny dodatek, bo skończyły mi się PONy i CFFy. Pepper zjadła aż się kurzyło, Chilli podeszła, powąchała, podgryzła trochę. Rano znalazłam niestrawioną kupkę mięsa na podłodze, przypuszczam że Chilli, mimo tego że przybłęda z działek, ma jednak bardzo delikatny układ pokarmowy. Także nie będzie więcej eksperymentów kupowanych na szybko. Wracam do sprawdzonych PONów i CFFów.

malotka

Od: Sob wrz 21, 2013 11:12

Post » Śro paź 16, 2013 14:28 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Moje nie bardzo chcialy jesc Orijena. Koniec koncow wcinaja Royal Canin Light (dwa ok 2-2,5 roku i jeden ok 1,5) przegryzajac mokra Animonda. Awaryjnie podjadaja Sheba (raz na jakis czas, jesli akurat braki w karmie wystapia, co sie rzadko zdarza). Zauwazylem, ze nie tyle sama karma jest wazna, ale i stosunek czlowieka do kota, ilosc czasu poswiecana zwierzetom i nastroj ogolny w domu. Kiedy jest kiepsko z czasem albo nerwowo - koty zaczynaja gubic siersc i robi sie ona matowa...
Obrazek Obrazek Obrazek <--- a ja rosne i rosne ;)

foxtrot

Od: Czw lut 18, 2010 13:00

Post » Śro paź 16, 2013 15:22 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Ikerka pisze:Wniosek prosty, jedyna spełniająca jakiekolwiek parametry bezbożóka Orijen, w dodatku jedna z najdroższych okazała się przereklamowana.
Nic dziwnego, że ludziska wracają do zbożówek.
Albo Barfują lub karmią drogimi mokrymi jak mają nadmiar czasu i/lub kasy.

Czy ktos karmił Orijenem czarne koty? Ciekawy jestem, czy miał takie "efekty" jak u mnie.

Ja karmię Orijenem czarnego kota.

Idę czytać wątek, bo nie wiem o co chodzi, ale żadnych objawów ubocznych na sierść nie zaobserwowałam.
Eryk jadł starego Orijena przez 5 lat chyba, teraz od pół roku je nowego z dodatkami innych karm i jest bez zmian.

Yagutka

Od: Nie paź 01, 2006 17:27

Post » Śro paź 16, 2013 15:27 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Ikerka, moja gryzie Orijena bez problemu, właśnie tych poprzednich trójkącików nie potrafiła albo jej się nie chciało, łykała wszystkie. Za kilka dni wrzucę do pudełka z tą mieszanką kolejne 340g Orijena, i zobaczymy, jak będzie z sierścią.
Obrazek Obrazek
Obrazek

Bellemere

Od: Nie lip 21, 2013 13:10

Post » Śro paź 16, 2013 22:28 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Nadmienię ,że Effa-olie dostają u mnie wszyscy od lat.
Persy wymagają pomocy w ofutrzaniu.
Mięsko plus Felini Copmplete bardzo pomaga.

Ech, muszę spróbować barfa, tylko znajdę kogoś, kto mi to zrobi...i sprawdzę czy raczą zjeść...

kotkins

Od: Pt mar 25, 2011 22:39

Post » Śro paź 16, 2013 22:53 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Dzięki za wszystkie komentarze o Orijenie, zdecydowanie mnie uspokoiłyście. :)

Ikerka

Post » Czw paź 17, 2013 12:11 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

U nas futro na heaven rewelacyjne.
03.07.2010 ['] Prezes. Kocham Cię.
26.11.2020 ['] Murziłka
12.05.2022 ['] Tiger
22.03.2024 ['] NW SP Dongalas Glitne DSM

Dom bez kota jest jak człowiek bez duszy... Nie ma w nim życia.

Prawdziwa miłość nie potrzebuje słów. Albo milczy. Albo MRUCZY!

wistra

Od: Nie paź 08, 2006 17:11

Post » Czw paź 17, 2013 13:50 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Możesz przeczytać z opakowania Porta 21 Heaven % wapnia, fosforu, potasu i magnezu, bo nigdzie w sieci nie mogę teo znaleźć.

Ikerka

[poprzednia][następna]