Działkowa rodzina.Zorro ZAMORDOWANY. Sprawa umorzona

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt wrz 13, 2013 20:35 Re: Wątek działkowej kociej rodzinki. Zorro ZAMORDOWANY !!!!

Jamniorra pisze:
Migota pisze:Dziękuję dziewczyny.
Złożyłam doniesienie, będą drania ścigać, ale czy postawią w stan oskarżenia to nie wiem. Przydałby się jakiś prawnik z sercem, który by pomógł, ale nie znam nikogo z tej branży.

Może napisz do KTOZu? Wczoraj zapadł wyrok ws. bulteriera, skatowanego, przyprowadzonego do schroniska rok temu. Sprawca dostał 10 mc bezwzględnego więzienia, 5 lat zakazu posiadania zwierząt i 1000 zł grzywny na rzecz fundacji opiekującej się końmi. Fakt, że sprawa nieco inna, bo oprawcą był wlaściciel, więc pewnie łatwiej udowodnić i z tego co ustalili biegli psina miała stare rany, czyli trwało to dłuższy czas..

Przeklejam tekst ze strony KTOZu:
Wiosną 2012 roku do schroniska dla zwierząt w Krakowie zgłosiła się kobieta, która twierdziła że znalazła skatowanego bulteriera. Jej opowieść była niejasna i sprzeczna. Wolontariusze rozwiesili plakaty ze zdjęciami psa. Dzięki pomocy internautów i mieszkańców Krakowa udało się ustalić sprawcę. Okazała się nim osoba związana z kobietą, która przyprowadziła psa.

Bulterier był skatowany. Miał rozległe krwiaki i siniaki, dużą ranę na głowie i szyi. Miał też stare rany które ( jak ustalił biegły) powstały wcześniej , przed dniem ostatniego pobicia.

Sprawa karna trwała ponad rok. W dniu dzisiejszym zapadł wyrok : 10 miesięcy bezwzględnej kary pozbawienia wolności, 5-letni zakaz posiadania zwierząt i nawiązka w kwocie 1.000 zł na fundację zajmującą się końmi. Prokurator prowadząca sprawę żądała kary 1 roku pozbawienia wolności, co jest rzadkością w kraju w którym prokuratury masowo umarzają sprawy o znęcanie się nad zwierzętami.

Dzisiejszy wyrok nie jest jedynym w którym sprawca znęcania skazywany jest na karę bezwzględną. W 2013 roku w sprawach w których uczestniczyło KTOZ zapadły 3 takie wyroki: dzisiejszy wyrok 10 miesięcy pozbawienia wolności za skatowanie bullteriera , wyrok 6 miesięcy pozbawienia wolności dla mężczyzny który zrzucił z 4 piętra kota i wyrok 12 oraz 10 miesięcy pozbawienia wolności dla mężczyzn którzy zakatowali psa.

Może Ci powiedzą jakiego mieli prawnika albo kto był prokuratorem i może ta prokurator zna kogoś prozwierzęcego w Wawie ?

Ps. Nie radzę oglądać zdjęć psiny. Można zwymiotować. Naprawdę. :cry:

Dziękuję, spróbuję się z nimi skontaktować.
Obrazek

Migota

Od: Sob mar 29, 2008 20:57

Post » Pt wrz 13, 2013 20:58 Re: Działkowa rodzina.Zorro ZAMORDOWANY.Szukam prawnika proz

Zapraszam na nowy bazarek viewtopic.php?f=20&t=156616
Obrazek

Migota

Post » Śro lis 06, 2013 18:06 Re: Działkowa rodzina.Zorro ZAMORDOWANY. Sprawa umorzona

Dziś dostałam pismo z prokuratury o umorzeniu sprawy. I jeszcze gdzieś po drodze zniknął mój status poszkodowanej. Jestem tylko zgłaszającą sprawę czyli nie mam prawa wglądu do akt. Tak się medalowo umarza sprawy :twisted: A sadyści chodzą bezkarni.
Jeśli nie uda mi się tego odkręcić i pociągnąć dalej to rzucę w ch...rę te wszystkie koty, dokarmianie itd. Mam już dość walki z wiatrakami, nie mam sił ani zdrowia :(
Obrazek

Migota

Post » Śro lis 06, 2013 21:22 Re: Działkowa rodzina.Zorro ZAMORDOWANY. Sprawa umorzona

Migoto, przykro mi, że tak się dzieje, nawet nie wiem, co napisać :(
Przytulam.
Kto ma koty, ten ma kłaki.
Trufelka & Merci & Wuzetek alias Pączusie Dwa i Sucharek

Fairy 20.12.15 :( Kocurra 24.01.2019 :( Skierka 6.10.2022 :( Mori 20.07.2023 :( Banshee 8.06.2024 :(

Petroniusz

Od: Wto sty 13, 2004 12:22

Post » Śro lis 06, 2013 21:29 Re: Działkowa rodzina.Zorro ZAMORDOWANY. Sprawa umorzona

I to Polska właśnie.Raj dla oszustów ,złodziei,morderców itd. :evil:
Przykro mi.Można się odwołać?

asiek o

Od: Śro maja 26, 2010 15:14

Post » Czw lis 07, 2013 7:29 Re: Działkowa rodzina.Zorro ZAMORDOWANY. Sprawa umorzona

Kurcze :( przykre :(
Mam jednak nadzieję, że jeszcze uda się coś ruszyć.
Trzymaj się Migotko.
Obrazek

nelka83

Od: Czw gru 29, 2011 8:41

[poprzednia]