PODWYZSZONE LEUKOCYTY we krwi U KOCURA

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon maja 14, 2012 14:08 Re: PODWYZSZONE LEUKOCYTY we krwi U KOCURA

poppe pisze:Siemka bylem u swojej wetki, kazala mi dzis zrobic jeszcze jedna kroplowke odstawione mam miec antybiotyki, dostalem do piatku zastrzyki przeciwzapalne, i w piatek mam przyjechac z kotem na czczo na pobranie krwi aby zrobic morfologie i jonogram na nowo, mowilaa ze kot ma niewydolnosc nerek, ale ze niby jeszcze nie jest zle i ze zamowi mi na piatek jakies tam tabletki ktore mam kotu podawac do konca jego zywota, ktore to tabletki maja hamowac wloknienie tych nerek i odbudowywac, a mowila ze odnosnie nerek ze dieta z niska wartoscia bialka np royal renal no ale tutaj pisalyscie mi co innego ze to nie nerkowiec czy ja cos zle pojmuje po czym stwierdzilyscie ze to nie nerkowiec a wetka mowi ze ma wloknienie i nie pelna wydolnosc nerek?, prosze blue i reszta pomocnikow odpiszcie co wy na to...... pozdrawiam

Aha jonogram i krew pelne badania chce wszystkie jony itd aby oznaczyli

Przy podejrzeniu niewydolności nerek nie wolno podawać NSAIDS czyli leków przeciw zapalnych!

Nie rozumiem na co i jak leczony jest kot.

A i wyboldowane i podkreślone przeze mnie: jak nazywają się te tabletki, chętnie zakupię dla mojego zaprzyjaźnionego kota chorego na przewlekłą niewydolność nerek...
Najszczęśliwszą nie będę już nigdy, ale dajcie im dom:
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=13&t=163179

najszczesliwsza

Od: Nie mar 04, 2012 23:43

Post » Pon maja 14, 2012 14:45 Re: PODWYZSZONE LEUKOCYTY we krwi U KOCURA

Hm nie pamietam jak ona mi o tym doklaadnie opowiadala, ale te tabletki maja hamowac te sprawy nerkowe, a czy odbudowywac to juz sam nie wiem jak to zrozumialem, nie wiwm czy w ogole nerki moga sie odbudowac?;p

Jezeli twoj znajomy kot ma przewlekla nie wydolnosc nerek to moze wiesz jak jest prowadzony i jak leczony, co je? I dlaczego nieszczesliwa jak wczesniej napisalem ze to nerkowiec to zdziwienie "jaki nerkowiec?" A wet mowi ze to niewydolnosc a niewydolnosc nerek to wlasnie kot nerkowiec? Co moge jeszcze zrobic? Jechac do weta do warszawy czy jednak ta moja wetka ogarnia troche sprawe? Blue a ty co na to? Zawsze moge pojechac do tej co polecalas tutaj... ale szkoda wolal bym miec weta na miejscu.

A odnosnie tych zastrzykow przeciwzapalnych to matko boska chyba dobrze ja rozumialem ona mi tyle rzeczy opowiada i wyjasnia ze juz sam sie gubie i poprostu oddaje sie w jej rece bo ja przeciez o tym pojecia nie mam, dlatego fajnie ze jeszcze tu na forum od was mozna sie wieeeele dowiedziec.
Ostatnio edytowano Pon maja 14, 2012 14:49 przez poppe, łącznie edytowano 1 raz

poppe

Od: Nie lut 06, 2011 8:27

Post » Pon maja 14, 2012 14:49 Re: PODWYZSZONE LEUKOCYTY we krwi U KOCURA

mój nick to najszczesliwsza

co do reszty, to zajrzyj na wątek dla nerkowców: viewtopic.php?f=36&t=137181

najszczesliwsza

Post » Pon maja 14, 2012 16:08 Re: PODWYZSZONE LEUKOCYTY we krwi U KOCURA

O maatko sroki najszczesliwsza, nie wiem jak jak tam przeczytalem nieszczesliwa ha ha

poppe

Post » Pon maja 14, 2012 17:28 Re: PODWYZSZONE LEUKOCYTY we krwi U KOCURA

Przejrzyj podlinkowany wątek.

Ja bym jednak nie czepiała się wyłącznie niewydolności nerek. A jeśli nawet, to po 1. znajdź przyczynę.

Na co kot dostawał antybiotyk i po jakim czasie został odstawiony?

Tutaj nikt nic za ciebie nie zrobi.

Od ciebie zależy co się stanie z twoim kotem. Ani ode mnie, ani od Blue.

najszczesliwsza

Post » Pon maja 14, 2012 18:12 Re: PODWYZSZONE LEUKOCYTY we krwi U KOCURA

Mysle ze morfologia i jonogram cos rozwieje bo w piatek ma miec krew pobierana, i bedzie takze oznaczony wapn, bo wczesniej nie mialem. Antybiotyk dwa tyg dostawal, i odnosnie niego to wpierw dostalem unidox w tabletkach, a ze ciezko bylo mu dac, to dostalem od wetki w strzykawkach, o takim samym dzialaniu. Kroplowke tyddzien codziennie. Wet tez mowila dzis o tych lapkach kota ze wlasnie moze miec zaburzenia przewodnictwa neurowego, od tych nerek, hmm..

No ja juz nie wiem wszystko co moglem w moim zakresie to zrobilem
Test fiv, niema tej choroby
Test baialaczki, nie ma tej choroby
Badanie tarczycy, wszystko w normie
Mocz, ciezar wlasciwy, mocz nie byl zageszczony i zbyt rzadki
Krew, wyniki wstawialem tutaj
Usg, wyniki tez tu wstawialem
Rtg obilem w grudniu i bylo ok, teraz nie wiadomo jak by bylo, pewnie i rtg zrobie nie dlugo

Coz jeszcze ?

poppe

Post » Pon maja 14, 2012 18:23 Re: PODWYZSZONE LEUKOCYTY we krwi U KOCURA

Nie wiem co więcej mogę Ci doradzić poza tym co napisałam.
Jonogram ten co wymieniłeś wystarczy - koniecznie wapń i fosfor.
Powtórzyłabym parametry nerkowe - bo z tego co pamiętam to kreatynina była trochę podwyższona ale mocznik w normie?
Na pewno szczególne traktowanie nerek i ich ochrona nie zaszkodzi - one są mocno uszkodzone.
Zobacz co w jonogramie wyjdzie - tu jeszcze można coś podziałać jeśli nadal będzie nie tak, ale póki nie wiadomo to trudno coś doradzać.

Nie wyrywałabym się póki co z dietą nerkową (coś lekko moczopędnego, jakiś lek - jak najbardziej tak - może o to wetce chodziło), przestawiłabym kota po prostu na zdrową dietę i monitorowała co jakiś czas badaniami krwi jak wygląda sprawa nerek.
Oszczędzająco na nerki działa gotowa karma RC Mobility, nie ma za dużo białka ale na potrzeby kota wystarczająco, za to ma stosunkowo mało fosforu. No ale trzeba mieć wynik jonogramu. Ona dodatkowo działa bardzo dobrze na stawy.

Ale najważniejsze żebyś miał weta któremu ufasz.
Który kota zbada, który będzie miał pomysł na jego leczenie.
Twoja wetka jakiś plan ma - może trzymaj się jej i zobacz jak będzie?

Blue

Od: Pt lut 08, 2002 19:26

Post » Pon maja 14, 2012 19:14 Re: PODWYZSZONE LEUKOCYTY we krwi U KOCURA

- tak jonogram bedzie teraz z wapniem na pewno w piatek pobieranie krwi
- tak badajac krew takze sprawdzi wetka poziom kreatyniny i mocznika, ostatnim razem tylko krewtynina byla nieznaczaco podniesiona
- odnosnie diety dla nerkowcow, to mu nic nie kupowalem takiego, zamowilem jedynie te puszki co polecalas z animondy adult carny i dwie animonda senior, chce go przestawic na gotowe produkty takie z gornej polki, aktualnie je mieso mielone np z lopatki, wolowe, poledwiczki, piers, watrobki juz nie tyka i jakos chyba zapomnial troche o niej, tfu tdu aby nie zapeszyc po 12 latach jedzenia tyko watroby to itak myslalem ze beda wieksze fochy z odstawieniem tego dziadowstwa... ;p
- czy ufam wetowi, no tak jest najlepszy moim zdaniem u mnie w miescie, kobieta zawsze jakos inaczej podchodzi do sprawy moze dlatego, no i to ona kazala mi badania robic, te co wymienilem wyzej, wiec nie olala raczej sprawy i jej ufam, co do tego czy ma plan, no ma taki aby na razie powtorzyc jonogram z wapniem i badanie krwi, a co dalej zobacze co powie. Na piatek zamowila mi tabletki na te nerki kocura, na bazie naturalnych skladnikow jak dobrze pamietam, maja one chronic mu te nerki i spowalniac te proces wloknienia czy jakos tak.

Blue ta animonda co zamowilem to bedzie dobra dla mojego kocura? Polecilas, wiec ci zufalem ;p
Ostatnio edytowano Pon maja 14, 2012 19:35 przez poppe, łącznie edytowano 2 razy

poppe

Post » Pon maja 14, 2012 19:25 Re: PODWYZSZONE LEUKOCYTY we krwi U KOCURA

Animonda będzie dobra.
Gdyby parametry nerkowe się pogorszyły - możesz przejść na karmę Mobility.
Nie spiesz się z karmami typu renal.

I ja bym się tej Twojej wetki trzymała - nie robi nic do czego można by się w sumie przyczepić, dokładnie kota przebadała, nie zlekceważyła.
Twój kot jest obecnie już na dobrej diecie.
Potrzebuje troskliwej opieki - ale mając ją - jego stan ma szansę się ładnie ustabilizować.

Ważne żeby był jakiś konkretny plan, bo na razie mam wrażenie że strasznie się miotasz, szukasz dziesięciu rozwiązań na raz.
To nie jest dobre - i Ciebie stresuje i ciężko to wprowadzić sensownie w życie, łatwo namieszać.

Mam radę: skorzystaj z tych rad co już padły (odnośnie karmienia), trzymaj się wetki, słuchaj jej i zaufaj - ale pytaj też co i dlaczego, co planuje i co podejrzewa. Poobserwuj jakie będą efekty, monitoruj stan kocurka badaniami.

Gdybyś miał wątpliwości, dodatkowe pytania - to pytaj w wątku jak najbardziej :)
Ale na razie - zdaj się na swoją lekarkę. Daj jej szansę.
Nie oczekuj cudów - ale i nie powinno być gorzej.
A jak będzie lepiej - to super :)
I za to kciuki trzymam :)

Blue

Post » Wto maja 15, 2012 9:38 Re: PODWYZSZONE LEUKOCYTY we krwi U KOCURA

Dzieki Blue,
Dzis pod nos podsuwalem animonde puszke wolowina z sercami indyka to kreci na razie nosem i sie odwraca, sprobuje wymieszac mo z kiesem mielonym moze wtedy sie skusi, jak go jeszcze moge zachecic na te puszki, nigdy w zyciu czegos takiego nie jadl.

poppe

Post » Pt maja 18, 2012 11:24 Re: PODWYZSZONE LEUKOCYTY we krwi U KOCURA

Siemka blue, i reszta pomocnikow
Bylem dzis u wetki kot dostal kroplowke do zylna i w domu tez mam mu podac, dlatego dozylnaa bo wenflon ma zalzony aby krew pobrac to odrazu na kroplowke wykorzystamy, co cztery dni ma dostawac zastrzyk ktory wzmozy jego apetyt jeszcze bardziej, do tego codziennie mam mu dawac tabletke rubenal 75, jonograam plus wapn mam jutro odebrac wyniki tak samo wyniki krwi i wyniki nerkowe wwiec wtedy bedzie wiadomo cos wiecej

Coz moge jeszcze?

poppe

Post » Pt maja 18, 2012 13:13 Re: PODWYZSZONE LEUKOCYTY we krwi U KOCURA

poppe pisze:Coz moge jeszcze?

Poczekaj na wyniki krwi - wtedy będzie wiadomo coś więcej.
Jak się czuje kocurek?

Blue

Post » Pt maja 18, 2012 13:59 Re: PODWYZSZONE LEUKOCYTY we krwi U KOCURA

Ogolnie czuje sie wmiare okej, ale nie wiem czy kot moze byc meteopata, bo zalezy tez od pogody jak jest slonecznie i cieplej troche to wygrzewa sie chodzi spaceruje je, a jak juz gorsza pogoda to wiecej spi mneij lazi, i rzadziej je. Ma jakies swoje humorki

poppe

Post » Pt maja 18, 2012 14:31 Re: PODWYZSZONE LEUKOCYTY we krwi U KOCURA

poppe pisze:Siemka blue, i reszta pomocnikow
Bylem dzis u wetki kot dostal kroplowke do zylna i w domu tez mam mu podac, dlatego dozylnaa bo wenflon ma zalzony aby krew pobrac to odrazu na kroplowke wykorzystamy, co cztery dni ma dostawac zastrzyk ktory wzmozy jego apetyt jeszcze bardziej, do tego codziennie mam mu dawac tabletke rubenal 75, jonograam plus wapn mam jutro odebrac wyniki tak samo wyniki krwi i wyniki nerkowe wwiec wtedy bedzie wiadomo cos wiecej

Coz moge jeszcze?

Czy wet zamierza powtórnie pobierać krew z wenflonu?

najszczesliwsza

Post » Pt maja 18, 2012 15:14 Re: PODWYZSZONE LEUKOCYTY we krwi U KOCURA

Nie wiem, a co? Mogla skazic czy co?

poppe

[poprzednia][następna]